miercuri, 24 iulie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Leurda – Allium ursinum

Leurda este o plantă erbacee, perenă, ce poate atinge înălțimea de 30 – 50 cm. Mai este denumită și usturoiul ursului. Are un puternic miros de usturoi și este adesea folosită în alimentație, având proprietăți curative.

Leurda este o plantă care apare în primăvară, începând din luna martie și până în iunie. Inflorescența sa se întâmplă în perioada aprilie – iunie. Are două frunze eliptic-lanceolate, carnoase, de culoare verde intens și cu petiol lung. Fructul său este de tip achena.

Cercetătorii germani au declarat leurda „planta mileniului trei” datorită efectelor sale benefice asupra inimii, vaselor de sânge, digestiei, sistemului imunitar și endocrin. Se poate consuma sub formă de salată, suc, infuzie, decoct sau tinctură, având un efect favorabil în numeroase afecțiuni. Se recoltează înainte de înflorirea sa, deoarece frunzele își pierd multe din proprietăți după această etapă. Leurda conține carotenoizi, vitaminele A și C, vitamine din complexul B, săruri minerale precum calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru și proteine.

Această plantă are efecte depurative, detoxifiante, antiseptice, antivirale, antimicrobiene și un rol imunomodulator. De asemenea, exercită o acțiune antihipertensivă, vasodilatatoare periferică, fiind și un fluidifiant sanguin și antiplachetar sanguin.

Leurda se găsește în majoritatea pădurilor cu soluri umede din Euroasia, preferând condiții ușor acide.

Galerie fotografii Leurda – Allium ursinum

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Influența presiunii atmosferice asupra hrănirii peștilor

0
Influența presiunii atmosferice asupra hrănirii peștilor este un subiect complex care implică multiple mecanisme și variabile. Înțelegerea modului în care presiunea atmosferică afectează comportamentul...

RECOMANDAM