UPDATE FINAL 17.03.2017: In Monitorul Oficial nr. 179 din 13 martie 2017 a fost publicat Ordinul nr. 60 din 8 martie 2017 privind accesul la resursele acvatice vii din domeniul public al statului in vederea practicarii pescuitului recreativ in habitatele piscicole naturale, cu exceptia Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”
Citeste cateva selectii de interes pentru pescarul recreativ publicate in Ordin AICI.
Mai jos aveti o mica istorie a evolutiei legislative pana la publicarea in MO a formei finale a Ordinului. Nu le luati in calcul. Valabil ramane Ordinul 60 din 8 martie 2017!
UPDATE 24.02.2017: Vezi Decizia 54/24.02.2017 publicata pe site-ul ANPA privind prelungirea valabilităţii pentru anul 2017 a permiselor de pescuit recreativ care au avut valabilitate în anul 2016 în habitatele piscicole naturale, cu excepţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi a zonelor de pescuit recreativ contractate de asociaţiile de pescari recreativi.
UPDATE 10.02.2017: Cea de-a 4-a varianta a proiectului de ordin privind pescuitul sportiv a fost stearsa de pe site-ul ANPA
UPDATE 08.02.2017: Pe site-ul ANPA a apărut şi a 4-a varianta a proiectului de ordin privind pescuitul sportiv.
http://www.anpa.ro/wp-content/uploads/file/Legislatie%20/Proiecte%202017/ordin%20pescuit%20sportiv%202017%20var_%20IV.pdf
UPDATE 31.01.2017: A aparut pe site-ul ANPA cea de-a treia versiune a Proiectului de ORDIN privind condiţiile de acordare a dreptului de pescuit în scop recreativ în habitatele piscicole naturale 2017. In aceasta noua versiune este prevazut modelul permisului de pescuit ANPA.
UPDATE! Noua propunere de Ordin privind condiţiile de acordare a dreptului de pescuit în scop recreativ în habitatele piscicole naturale publicata recent pe site-ul ANPA schimba total modalitatea legala de a pescui recreativ in apele naturale: Dispare permisul de pescuit emis de catre ANPA?
Anul 2016 se pare ca a fost cel mai agitat si controversat in privinta legislatiei ce guverneaza pescuitul recreativ sau sportiv. Daca la inceputul anului toata lumea s-a dus linistita la ANPA unde au vizat permisele sau au depus dosarele pentru eliberare de permise, platind taxele neschimbate inca din 2008 (vezi Hotararea nr. 1016 din 3 septembrie 2008), iata ca la sfarsitul lui februarie apare pe site-ul ANPA o propunere legislativa pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1016/2008 privind cuantumul taxelor de licentiere si autorizare in pescuit si acvacultura, prin care se doreste scumpirea de 5 ori a taxelor percepute pentru eliberarea permisului de pescuit. Din fericire pentru pescarii cinstiti, platitori de taxe, propunerea nu s-a materializat, ramanand la sectiunea „propuneri legislative” pana in prezent.
Aprilie 2016 vine cu o alta noutate, astfel, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 252/05.04.2016 este publicat un nou Ordin ce reglementeaza conditiile de practicare a pescuitului recreativ/sportiv, precum si modelele permiselor de pescuit recreativ/sportiv Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 369 din 05.04.2016. Pe scurt, Ordinul precizeaza ca pescuitul recreativ/sportiv in habitatele piscicole naturale in 2016, cu exceptia Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii” se face in baza permiselor emise de catre Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura si eliberate direct de acesta sau prin asociatiile de pescari in scop recreativ/sportiv, persoane juridice nonprofit legal constituite. Pentru 2017 pescarii sunt anuntati ca activitatea de pescuit recreativ/sportiv se va realiza in baza unor contracte de utilizare a resursei acvatice vie in scop recreativ/sportiv, pe habitate piscicole clar delimitate si in baza unor planuri de management a pescuitului in scop recreativ/sportiv prezentate de asociatiile de pescari recreativ/sportiv elaborate de institutiile specializate din domeniul pescuitului si acvaculturii.
In mai 2016 iata ca Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura emite decizia nr.100/05.05.2016 prin care se aduce la cunostinta doritorilor de permise de pescuit recreativ/sportiv ca acestea vor fi eliberate incepand cu data emiterii deciziei de catre asociatiile de pescari ale caror membri practica pescuitul in scop recreativ/sportiv.
Septembrie 2016 vine cu Proiectul de Ordin privind conditiile de acordare a dreptului de pescuit in scop recreativ in habitatele piscicole naturale pentru anul 2017. Proiectul precizeaza ca in anul 2017 activitatea de pescuit recreativ se va realiza in baza unor contracte de concesionare a resursei acvatice vie in scop recreativ, pe habitate piscicole clar delimitate si in baza unor planuri de management a pescuitului in scop recreativ prezentate de asociatiile de pescari recreativ elaborate de institutiile specializate din domeniul pescuitului si acvaculturii. Permisele de pescuit recreativ se vor emite de catre ANPA si se vor elibera prin asociatiile de pescuit recreativ care au incheiate contracte de concesionare pentru exploatare durabila prin pescuit recreativ a resurselor acvatice, in conditiile legii. In plus fata de Ordinul 369 si Decizia 100, proiectul de Ordin precizeaza ca permisele de pescuit recreativ pentru zonele recreativ neconcesionate de asociatiile de pescuit recreativ se vor elibera de catre ANPA.
Octombrie 2016, apare in media cu viteza unui fulger Proiectul de lege care prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017 . In prezent deja a fost votat pe 17.10.2016 de catre senatori. Printre taxele care ar urma sa fie eliminate se afla taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv!
Iata textul din Lege care ne intereseaza:
„Alineatul (1) al articolului 23 din ordonanta de urgenta nr.23 din 5 martie 2008 privind pescuitul si acvacultura, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei , Partea I, nr. 682 din 28 octombrie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare , se modifica si va avea urmatorul cuprins:
ART. 23 – (1) Prin pescuit recreativ/sportiv se întelege pescuitul efectuat cu undita sau cu lanseta, în scop de agrement/performanta, pe baza unui permis nominal emis de catre administratorul resurselor acvatice vii si eliberat de acesta sau de asociatiile de pescari sportivi, dupa caz, fara perceperea de taxe si tarife.”
Asteptam cu interes sa vedem cum evolueaza lucrurile, poate pana la inceputul lui 2017 sa stim si noi pescarii recreativi cum si in ce fel putem pescui legal.
Evolutie legislativa:
- 17.10.2016: Proiectul a fost votat de catre senatori.
- UPDATE 24.10.2016: „Legea lui Dragnea” privind eliminarea unor taxe nefiscale, aprobata de Comisia de buget a Camerei. Proiectul urmeaza sa intre in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor in sedinta de marti, de la ora 10.00, sub rezerva depunerii raportului comisiei.
- UPDATE 25.10.2016: Proiectul a fost votat in unanimitate de Camera Deputatilor.
- UPDATE 15.11.2016: Presedintele Klaus Iohannis a sesizat marti Curtea Constitutionala pe legea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, printre care si cea de pescuit.
- UPDATE 16.12.2016: Curtea Constitutionala a Romaniei a decis vineri, 16.12.2016 ca legea PSD privind eliminarea a 102 taxe si tarife, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, este constitutioneala. Presedintele CCR Valer Dorneanu a anuntat ca CCR a respins sesizarea presedintelui Klaus Iohannis.
- UPDATE 16.12.2016: Presedintele Klaus Iohannis a anuntat vineri ca va retrimite Parlamentului legea privind eliminarea celor 102 taxe dupa ce CCR a decis ca este constitutionala.
- UPDATE 27.12.2016: Comisia pentru buget din Senat a votat, marti, un raport de respingere a cererii de reexaminare si de admitere a propunerii legislative de eliminare a 102 taxe in forma transmisa spre promulgare.
- UPDATE 28.12.2016: Proiectul de lege privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, retrimis de presedintele Klaus Iohannis in Parlament, a trecut miercuri in procedura de urgenta de Camera Deputatilor, forul decizional care a respins cererea de reexaminare a sefului statului. Dupa decizia de constitutionalitate si cererea de reexaminare trimisa Parlamentului, presedintele va trebui sa promulge acum legea in termen de cel mult 10 zile.
UPDATE 06.01.2017: Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri Legea care elimina 102 taxe și tarife, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.
Apele libere-salbatice sint ale statului,fac parte din patrimoniul statal,deci sint administrate si controlate de stat.Cheltuielie necesare pentru ele sint suportate integral din bugetul de stat,deci nu este necesara nici un fel de taxa.Taxele sint necesare si chiar obligatorii-si pe buna dreptate!-doar pe apele particulare sau care sint concesionate sau in locatie de gestiune,unde se fac amenajari, populari si controale riguroase,care toate costa bani grei,care trebuie amortizati si-evident!-obtinut si un profit oarecare,fiindca altfel n-ar merita investitia.
În Spania este 14 euro și acolo sunt pești iar aici am înțeles că permisul e 160 lei, foarte mult la ce pești mai sunt și nu știu pe ce plătim atâția bani
AM FOST LA ASOCIATIE SA IMI VIZEZ PERMISUL SI MI-A CERUT 100 LEI, DAR NU MI-A SPUS CE CONSTITUIE ACEASTA TAXA.IN SCHIMB MI-A ZIS CA NU MAI SUNT REDUCERI DIN PARTEA LUI AMPA, SI DE ASTA ESTE ASA MARE. NU AM PLATIT ASTEPT SA IASA LEGEA SA VEDEM CUM ESTE. DACA CINEVA MA POATE INFORMA SI PE MINE DESPRE LEGE SI CE TREBUIE SA FACEM [ editat]
In constitutia ROMANIEI spune clar ca nu ma poate obliga nimeni sa intru intr-o asociatie gen AJVPS asadar daca taxa s- eliminat practic s-a eliminat si permisul de pescuit . Apele romane sunt ale noastre nu sunt private.Acum i-a puneti-va intrebarea unde s-au dus banii platiti de atata timp de la mii de oameni?
Taxa anpa se scoate de la 1 februarie. Dar ca sa pescuiesti trebuie sa te inscrii la o asociatie
Corect, nu mai platim la anpa, insa platim la ajvps-uri.
mafiotii care au asociatii au scos ANPA-ul din schema si au ramas ei jupani nuistii nu-i mai satura dracu.
Controale pe ape,nu taxe ! De asta avem nevoie!!! Te -a prins la braconaj …. la pușcărie 1 -2 ani! Nu respecți regulamentul și pescuiești cu 10 bețe că așa ai văzut tu că se practică …. amendă 1000 ron/ băț de pescuit pus în apă peste cele 4 legale….reții pește sub dimensiunea legală…. muncă în folosul râului / ecologizare de maluri, populari cu pește din banii făptuitorului, amenajare de standuri de pescuit etc. Așa ar trebuii să arate nouă lege a pescuitului sportiv/recreativ !!!
Eu nu sunt contra cu platitul taxei dar macar luati masuri legale in legatura cu braconajul pe prut si siret ma refer zona mea.Sau scos setci in fata mea si fara frica si eusine parca ar fi la ei acasa.Sa stiti ca lumia nui proasta cum vi se pare voua.
Pentru marele braconier nicolovici ați este frica ca vine si un sărac sa prindă un pește și care te încurcă ca nu mai poti sa pleci cu zecile de kg .tu vb.de echilibru ecologic.
Dacă plătim taxa la AGVPS , nu este acelaș lucru ? fac pe dracu să-i ia cu taxa ce le-o plătim lor
Daca se elimina taxa pentru pescuit, sunt de acord sa platim AJVPS-ul care face investitii.
Exemplu: dacă platesti 72 ron la AJVPS MM, nu este recunoscut în Salaj, acolo trebuie sa mai platesti inca 60 RON la AJVPS!
Pentru Nicolovici Remus, dumneata iti permiti sa platesti 150 lei/luna. Eu dintr-un salar minim nu im permit.
Sa platesti 150 de lei pentru ca iesi de 3 ori la pescuit pe an? Te auzi ce aberatii vorbesti? Sau esti un AJVPS?
.Numai niste dobitoci pot crede ca protejarea resurselor piscicole se poate face „la liber”.
Din contra taxa ar trebui sa fie(si nu mica)functie de criterii clare,functie de specii,densitate piscicola,zone si nu in ultimul rind de pastrarea unui echilibru ecologic.
In toata lumea civilizata pescuitul comercial este stict limitat,daca nu chiar interzis.
Ce s-a votat este doar o pomana electorala,venita de la cel mai mare hot din Romania, ‘psd’, adunatura de penali si semianalfabeti.