marți, 15 octombrie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăJurnal de calatorieO tura pe la cetatea Halmyris din judetul Tulcea

O tura pe la cetatea Halmyris din judetul Tulcea

Astazi va prezentam cetatea Halmyris din judetul Tulcea. O cetate romana si romano-bizantina ce a fost intemeiata intr-o zona cu urme de locuire din secolele VI-I a. Chr., pe malul sudic al golfului antic Halmyris al Marii Negre.

De-a lungul timpului a cunoscut mai multe etape evolutive: fortificatie romana de pamant (ultimul sfert al sec. I p.Chr.), castru de piatra – sediu al unor unitati (vexillatio) ale legiunilor I Italica si XI Claudia Pia Fidelis si sediul unei statii a flotei militare romane Classis Flavia Moesica – (inceputul sec. II – al treilea sfert al sec. III p.Chr.). Inscriptiile descoperite la Poarta de Nord mentioneaza un Vicus Classicorum – „satul corabierilor”, probabil asezarea intemeiata de o parte a veteranilor flotei stabiliti la Halmyris dupa indeplinirea stagiului militar. Fortificatia romana tarzie dateaza din al treilea sfert al sec. III si functioneaza pana in primul sfert al sec. VII p.Chr.

Cetatea romano-bizantina are o forma trapezoidala, cu o suprafata de cca 2 ha, cu 15 turnuri, trei porti si trei valuri de aparare. Principalele monumente dezvelite si, in parte, „restaurate” sunt: Poarta de Nord, Thermae, Edificiul nr. 1, Poarta de Vest.

In anul 2001 a fost descoperita Basilica paleocrestina, iar sub altarul acesteia, o cripta care adapostea ramasitele sfintilor Epictet si Astion, martirizati in anul 290 p. Chr., in timpul domniei imparatului Diocletian.

Dupa aceasta scurta descriere, pentru care multumim celor de la ICEM Tulcea, sa va spunem si noi cateva impresii. Accesul la situl arheologic este extrem de usor, fiind situat la aproximativ 200 m de soseaua ce leaga Murighiol de Dunavatu de Sus. De fapt este vizibil de la sosea, pe partea stanga in sensul catre Dunavatu de Sus, undeva pe la jumatatea distantei dintre cele doua localitati.

Intrarea in situl arheologic se face dupa ce platiti o taxa de 2 lei pentru adulti si 1 leu pentru copii. Momentan s-au reconstituit poarta de intrare in cetate (poarta de vest) si parte din zidul de fortificatie, s-au protejat Basilica si Thermele (baia, mai pe romaneste, cu bazine pentru apa calda, rece). Ai acces in Basilica, dar cand am fost noi, cripta era inchisa ca urmare a unor lucrari de restaurare si intretinere. Ar fi fost interesant sa vizitam si aceasta parte, de aceea vom reveni. Thermele sunt protejate de o constructie de protectie, prin ingradire, dar ai vizibilitate maxima si pe noi nu ne-a deranjat la vizionare, nici chiar la fotografiere. De la ghid am aflat ca la stanga cladirii de protectie de la Therme era portul naval, deci apa era foarte aproape. In zona s-a gasit o inscriptie ce contine formularea vicus classicorum adica satul corabierilor. In ansamblu, situl arheologic este exploatat, existand numeroase sapaturi ce au scos la iveala ziduri, resturi de vase mari de ceramica.

La final, va recomandam daca aveti drum prin zona sa vizitati aceasta cetate. Si daca doriti sa vedeti mai multe fotografii dati clik aici.

 

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

aurora boreală vizibilă din Delta Dunării

Aurora boreală în Delta Dunării

0
Marian Alexandru a surprins recent un fenomen rar în România: aurora boreală, vizibilă din Delta Dunării. Deși acest fenomen spectaculos este asociat mai ales...

RECOMANDAM