miercuri, 19 iunie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăLegislatie pescuitPermis ANPA - cum pescuim legal in 2017

Permis ANPA – cum pescuim legal in 2017

Anunt ANPA 30.05.2017: „Eliberarea permiselor de pescuit recreativ pentru anul 2017 se va face la Serviciile teritoriale ANPA/DPIM Constanţa/ANPA sediul central Bucureşti, în fiecare zi de luni a săptămânii, între orele 9-14. La eliberarea permiselor de pescuit recreativ pentru Dunăre cu braţele sale şi Marea Neagră, solicitanţii vor prezenta CI şi o copie după acesta.”

http://www.anpa.ro/category/s3-anpa/c3-recreativ/


UPDATE FINAL 17.03.2017:  In Monitorul Oficial nr. 179 din 13 martie 2017 a fost publicat Ordinul nr. 60 din 8 martie 2017 privind accesul la resursele acvatice vii din domeniul public al statului in vederea practicarii pescuitului recreativ in habitatele piscicole naturale, cu exceptia Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”

Citeste cateva selectii de interes pentru pescarul recreativ publicate in Ordin AICI.


Mai jos aveti o mica istorie a evolutiei legislative pana la publicarea in MO a formei finale a Ordinului. Nu le luati in calcul. Valabil ramane Ordinul 60 din 8 martie 2017!

UPDATE 24.02.2017: Vezi Decizia 54/24.02.2017 publicata pe site-ul ANPA privind prelungirea valabilităţii pentru anul 2017 a permiselor de pescuit recreativ care au avut valabilitate în anul 2016 în habitatele piscicole naturale, cu excepţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării  şi a zonelor  de pescuit recreativ contractate de asociaţiile de pescari recreativi.

UPDATE 13.02.2017: ANUNT ANPA – Până la emiterea de către Agenția Naționala pentru Pescuit și Acvacultura a permiselor de pescuit recreativ pentru anul 2017, pescuitul recreativ in habitatele piscicole naturale, cu excepția Rezervației Biosferei Delta Dunării, se va desfășura pe baza permiselor de pescuit recreativ care au avut valabilitate in anul 2016.

UPDATE 10.02.2017: Cea de-a 4-a varianta a proiectului de ordin privind pescuitul sportiv a fost stearsa de pe site-ul ANPA
 
UPDATE 08.02.2017: Pe site-ul ANPA a apărut şi a 4-a varianta a proiectului de ordin privind pescuitul sportiv.

 

UPDATE 31.01.2017: A aparut pe site-ul ANPA cea de-a treia versiune a Proiectului de ORDIN privind condiţiile de acordare a dreptului de pescuit în scop recreativ în habitatele piscicole naturale 2017. In aceasta noua versiune este prevazut modelul permisului de pescuit ANPA

UPDATE: la nici 3 ore de la publicarea articolului, pe site-ul ANPA a fost schimbat anuntul, astfel: „Până la încheierea contractelor de utilizare a resurselor acvatice vii în scop recreativ, pescuitul recreativ în habitatele piscicole naturale se va desfășura de către persoanele fizice pe baza permiselor de pescuit eliberate doar de asociațiile de pescari legal constituite aflate în evidența MADR-ANPA, care au contracte aflate în derulare, cu respectarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr.1016/2008 privind cuantumul taxelor de licenţiere şi autorizare în pescuit şi acvacultură. Permisele emise de ANPA în anii anteriori pot fi vizate pentru anul 2017 de către aceste asociații.”

A fost publicata si o lista provizorie cu situatia contactelor pescuit: http://www.anpa.ro/category/s3-anpa/c3-recreativsportiv/


La inceputul acestui an, datorita vidului legislativ „până la încheierea contractelor de utilizare a resurselor acvatice vii în scop recreativ, pescuitul recreativ în habitatele piscicole naturale se va desfășura de către persoanele fizice pe baza permiselor de pescuit care au fost eliberate de către ANPA sau de asociațiile de pescari legal constituite aflate în evidența MADR-ANPA, după caz, cu respectarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr.1016/2008 privind cuantumul taxelor de licenţiere şi autorizare în pescuit şi acvacultură.” (sursa comunicat ANPA)

Conform prevederilor art. 23, alin.(1) din Ordonanţa de Urgenţă nr. 85/23.11.2016, pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura: „pescuitul recreativ în habitatele piscicole naturale se practică în baza unui permis de pescuit emis de către beneficiarul contractului de utilizare a resurselor acvatice vii în scop recreativ.”

Conform comunicatului ANPA, „documentele reprezentate de:

 • chitanță de 30 lei/10 lei, după caz, emisă de Trezorerie pe numele beneficiarului;
 • talon de pensie;
 • certificat de handicap;
 • adeverință de elev/student,

vor fi vizate prin semnătură și ștampilă de către asociațiile de pescari legal constituite care desfășoară activități de pescuit în scop recreativ.”(sursa comunicat ANPA)

Ca o parere, pana sa dam fuga la Asociatii sa platim ce-or zice ei acolo, ar fi bine sa asteptam aprobarea Legii care prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017 printre care taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv . ART. 23 – (1) Prin pescuit recreativ/sportiv se întelege pescuitul efectuat cu undita sau cu lanseta, în scop de agrement/performanta, pe baza unui permis nominal emis de catre administratorul resurselor acvatice vii si eliberat de acesta sau de asociatiile de pescari sportivi, dupa caz, fara perceperea de taxe si tarife.”

Asa cum ni se prezinta informatiile la inceput de an intelegem ca inca nu sunt incheiate contracte de utilizare a resurselor acvatice vii în scop recreativ cu asociatiile de pescari legal constituite aflate in evidenta MADR-ANPA, dar putem pescui pe baza permiselor de pescuit care au fost eliberate de către ANPA sau de asociațiile de pescari legal constituite aflate în evidența MADR-ANPA pe baza documentelor vizate prin semnatura si stampila de catre asociatiile de pescari legal constituite care desfasoara activitati de pescuit in scop recreativ. ???? In traducere libera, ANPA nu mai are treaba cu eliberarea permiselor de pescuit, acestea fiind distribuite asociatiilor inca de anul trecut asa ca avizarea o fac numai cei de la asociatii chiar daca nu au inca contracte semnate (dar or sa aiba … ).

Cert este ca in calitate de pescar neafiliat la o asociatie de pescari sportivi nu ai ce cauta la ANPA. ANPA NU mai elibereaza permise pescarilor sportivi ci numai Asociatiilor de pescari sportivi. (vezi Decizia 100/ 05.05.2016)

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

22 COMENTARII

 1. Buna la toata lumea.
  Se poate obtine permis de pescuit foarte simplu:
  trebuie mers la sediul ANPA (Constanta) sau din ce zona sunteti se depune o cerere precum ca doriti un permis de pescuit recreeativ( vi se vor da explicatii ), C.I. in original si copie, si in max 2 saptamani poate si mai repede ve ti obtine permisul.

 2. Buna ziua am permis de pescuit in județul Brașov da am fost la pescuit in jud Sibiu și cei de la filiala de pe jud Sibiu au zis că nu avem voie sa pescuim acolo că avem voie numai în jud de reședință . Și aș vrea să știu dacă avem voie sa pescuim și în altele județe? Mulțumim frumos

 3. Adevarul este ca asociatiile nu fac nimic altceva decat sa ceara bani fara sa faca nimic. Exemple sunt foarte multe legat de braconaj si pescuitul in zone protejate. In ce priveste taxa, eu de multi ani platesc direct la Finante aprox. 32 lei si pun separat viza de frontiera (fata de 120 cat era la asociatie)

 4. AJVPS-urile s-au „nădit” la bani și-ți scot din buzunar 100 de lei.Ei spun că nu e taxă de pescuit,ci taxă de membru.Să înțeleg,că daca nu sunt membru de partid,nu mai am voie să votez?Ce ne facem noi cei din Galați,daca treci un pod ești la Brăila,iar dacă treci un bac ești la Tulcea.Umblăm cu geamantanul plin cu permie”gratis”?

 5. Ghiolbanii ne aburesc cu tot felul articole si legi din 2008 2016 de nu mai intelegi nimic să sp clar cît costă permisul recreativ sportiv pe2017si și unde plătim ca să nu mai vină jandarmii că nu au ce face si doar consumă să ne ia ca pe infractori

 6. Buna. Ma ajuta si pe mine cineva cu ceva nelamuriri? Sunt nou in al pescuitului.nu am permis inca dar vreau sa imi fac.unde trebuie sa merg si de ce am nevoie? Multumesc

 7. sa-nteleg ca cei care au asociati au scos din schema ANPA-ul si au ramas ei jupani? afaceri cu statu… iti concesionezi o buna parte din apele romane si fraerii vin si cotizeaza la tine…ce frumos suna.

 8. De la anpa citare: in prezent poti pescui daca platesti la trezorerie taxa de 30 sau 10 lei iar chitanta este vizata prin semnatura si stampila de catre una din asociatiile de pescari legal constituite care desfasoara activitatii de pescuit in scop recreativ.

  Dar mai bine asteptam legea lui Dragnea, poate nu mai dam aia 30 lei sau 10 dupa caz. Ar trebui sa fie clar in cateva zile ca totu-i pe repede inainte …….

 9. mda, pe site-ul anpa sunt publicate niste avps-uri …. situatia contractelor pescuit R/S provizorie …. contracte de pe vremea lui nea Nicu (1982, 1987 etc).
  cu ce ne ajuta?
  nu trebuiau sa publice lista cu contractele de concesiune?

 10. M-ati facut curios si am sunat la ANPA. Mi s-a spus ca sunt al 100-lea care a sunat astazi (si era ora 12:30). OK, nu ma bucura deloc acest lucru. Asta inseamna ca anuntul lor e total neclar, asa cum ati sesizat si voi.
  Concluzia a fost ca daca nu „arde” mai asteapta un pic sa vedem cum stam cu taxa (daca se elimina sau nu) si sa vedem cum stam cu lista asociatiilor care au contracte semnate.
  Permise la pescari nu se mai elibereaza direct de catre anpa din mai anul trecut. Permisele tip carton au fost distribuite inca de anul trecut asociatiilor.
  Daca totusi vreau sa ma duc maine la pescuit trebuie sa ma inscriu la o asociatie de pescari, platesc taxa de 30 lei la trezorerie si ei imi vor da viza pe 2017.
  Am intrebat cum sta treaba cu zonele concesionate si neconcesionate si mi s-a spus ca permisele eliberate de asociatii sunt valabile pt toata tara. Exceptie Delta Dunarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Porumbel gulerat – Columba palumbus

Porumbel gulerat – Columba palumbus

0
Generalitati: Este o specie de pasăre de talie medie, fiind mai mare decât porumbelul domestic.Descriere: (38 - 45 cm) . Penajul său general este...

RECOMANDAM