Atunci cand pescuiesti in perioada sau zonele de prohibitie, atunci cand retii peste subdimensionat sau cantitati mari de peste, atunci cand pescuiesti cu scule intezise, atunci cand pescuiesti fara permis de pescuit, trebuie sa te gandesti ca esti pasibil de amenda sau chiar de inchisoare.
Faptele care constituie contraventii si cele care constituie infractiuni sunt specificate in Capitolul IX (Raspunderi si sanctiuni) din OG nr. 23 din 5 martie 2008 privind pescuitul si acvacultura. Atunci cand practicam pescuitul fie el recreativ sau sportiv, consideram ca este absolut necesar sa fim informati cu privire la toate aspectele legale ce tin de pescuit si acvacultura.
Sanctiuni (amenzi) pescuit – Contraventiile si infractiunile prevazute de OG nr. 23 din 5 martie 2008 sunt multe si pentru a nu intra sub incidenta legii recomandam citirea in totalitate a acestora.
Am extras cateva contraventii si infractiuni specificate in OG, dintre cele mai frecvent intalnite in lumea pescarilor recreativi, dar fara a ne limita cele prezentate in acest material.
- Sanctiune (amenda) pescuit fara permis de pescuit – Pescuitul recreativ efectuat fara permis de pescuit in habitatele piscicole naturale este contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 600 lei. (Art.58. lit.a)
- Daca detii permis de pescuit si nu doresti sa-l prezinti persoanele imputernicite sa constate contraventiile/infractiunile (adica organelor de control), se considera contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 600 lei. (Art.58. lit.b)
- Sanctiune (amenda) retinere pesti sub dimensiune. Daca retii pesti sub dimensiunile minime legale, amenda este de la 300 lei la 600 lei. (Art.58. lit.d)
- Sanctiune (amenda) retinere peste cantitatea legala. Daca retii mai mult de 5 kg de peste/zi din zona colinara si de ses, cu exceptia cazului in care s-a pescuit un singur exemplar a carui greutate depaseste 5 kg, trebuie sa stii ca este contraventie si amenda este de la 600 lei la 1.000 lei si cu retinerea si suspendarea pe o perioada de 90 de zile a permisului de pescuit. (Art.59. lit.d)
- Sanctiune (amenda) pescuit in prohibitie – daca pescuiesti in perioada de prohibitie sau in zonele de prohibitie trebuie sa stii ca acest lucru constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 600 lei la 1.000 lei si cu retinerea si suspendarea pe o perioada de 90 de zile a permisului de pescuit. (Art 59. Lit.f). ATENTIE! Pescuitul prin orice metode al reproducatorilor in perioada de prohibitie constituie infractiune si se pedepseste cu amenda si interzicerea dreptului de a pescui pe o perioada cuprinsa intre un an si 3 ani. (Art.64, lit.b)
- Sanctiune (amenda) pescuit cu „parasuta” – Pescuitul cu lanseta folosind plasa monofilament este costisitor daca esti prins de organele de control, amenda fiind de la 600 lei la 1.000 lei si cu retinerea si suspendarea pe o perioada de 90 de zile a permisului de pescuit. (Art.59. lit.g)
- Daca populezi raurile, lacurile naturale cu alte specii de pesti decat cele existente acolo, fara avizul Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura,este contraventie si amenda este de la 1.500 lei la 3.500 lei. (Art.61, lit.a)
- Daca pescuiesti la salmonide (pastrav indigen, curcubeu, fantanel, lipan, lostrita) cu momeli naturale sau “la mana”, sau pescuiesti cu mai mult de 3 muste artificiale in apele salmonicole risti o amenda de la 600 lei la 1.000 lei si retinerea si suspendarea pe o perioada de 90 de zile a permisului de pescuit. (Art.59. lit.a, b, c)
- Daca pescuiti pe cursul unei ape curgatoare in zona de 500 m aval de baraj amenda este de la 1.800 lei la 4.000 lei sau de la 4.000 lei la 8.000 lei plus retinerea si suspendarea pe o durata de 90 de zile a permisului de pescuit. (Art.62, lit.d si Art.63, lit.l)
- Sanctiune braconaj piscicol – Pescuitul cu alte unelte sau scule neautorizate, pescuitul cu japca, cu ostia, sulita, tepoaica si cu orice alte unelte intepatoare sau agatatoare, prin greblare sau harponare, pescuitul resurselor acvatice vii cu unelte de pescuit avand ochiul de plasa sub dimensiunile minime legale, constituie infractiuni si se pedepsesc cu amenda si interzicerea dreptului de a pescui pe o perioada cuprinsa intre un an si 3 ani. ( Art. 64, lit.g, lit.j, lit.l)
- Sanctiune pescuit la curent – Pescuitul electric constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani si interzicerea dreptului de a pescui o perioada cuprinsa intre un an si 3 ani. La fel si daca “pescuiti” cu materiale explosive sau cu substante toxice si narcotice de orice fel. Daca folosesti armele de foc ca sa omori pestii, constituie infractiune. (Art.65, lit.a)
Cine are dreptul sa controleze pescarii si sa aplice sanctiunile prevazute de OG nr. 23 din 5 martie 2008?
Pe langa organele de urmarire penala sunt competente sa efectueze acte de constatare pentru faptele prevazute la art. 64 si 65 si persoanele cu drept de inspectie si control din cadrul Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, Garzii Nationale de Mediu, Administratiei Rezervatiei Biosferei «Delta Dunarii», precum si ofiteri si subofiteri din cadrul Jandarmeriei Romane (Art.67, alin.1)
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute la art. 58-63 se fac de catre personalul prevazut la (Art.67, alin.1), de catre ofiterii si agentii din cadrul Politiei Romane si Politiei de Frontiera Romane, ofiterii si subofiterii din cadrul Jandarmeriei Romane, precum si de catre personalul silvic din cadrul Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva. (Art.67, alin.3)
* Acest material are caracter informativ si nu are caracter oficial. Pentru veridicitatea informatiei va recomandam sa consultati OG nr. 23 din 5 martie 2008 privind pescuitul si acvacultura publicata in Monitorul Oficial.
Este interzisa republicarea acestui material fara un acord scris din partea redactiei InfoDelta.ro.