joi, 18 aprilie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăInformariCuiburi artificiale pentru dumbrăvence amplasate de ARBDD în Rezervația Biosferei Delta Dunării

Cuiburi artificiale pentru dumbrăvence amplasate de ARBDD în Rezervația Biosferei Delta Dunării

Prin proiectul LIFE19 NAT/SK/001023 LIFE DANUBE FREE SKY, implementat de ARBDD în Delta Dunării și Complexul Razim-Sinoie s-au instalat 100 de cuiburi artificiale pentru dumbrăvence în perimetrul ROSPA0031, ca răspuns direct la nevoia de protecție a speciei Coracias garrulus (cunoscută și sub numele de Dumbrăveanca).

Dumbrăveanca, o pasăre fascinantă și unică, nu își construiește propriile cuiburi, ci preferă să ocupe scorburile naturale sau cele părăsite de alte păsări, cum ar fi ciocănitorii.

Cuiburi artificiale pentru dumbrăvence amplaste de ARBDD în Rezervația Biosferei Delta DunăriiÎn decursul primei jumătăți a secolului trecut, Dumbrăveanca era considerată o specie comună în zonele de luncă. Cu toate acestea, schimbările în practicile de gestionare a zonelor umede, a pădurilor, a pajiștilor și a zonelor agricole au dus la o scădere drastică a populației acestei specii. Principalele cauze ale acestei diminuări includ dispariția zonelor de hrănire și pierderea locurilor de cuibărit.

Proiectul a acoperit nevoia de locuri de cuibărit pentru dumbrăvence prin instalarea a 100 de cutii de lemn în habitatele adecvate din Rezervația Biosferei Delta Dunării. Aceste cuiburi au fost plasate în mod strategic, cu 85 dintre ele montate pe stâlpi de medie tensiune, la o înălțime sigură de 3-4 metri de la sol, iar celelalte 15 amplasate pe arbori.

Zonele selectate pentru amplasarea cuiburilor de dumbrăvence au fost stabilite de ARBDD în colaborare cu Partenerul Rețele Electrice Dobrogea SA. Acestea includ polderul agricol Tatanir-Pardina, zonele Chilia și estul polderului agricol Pardina, Stipoc, Tulcea-Plauru, Murighiol și Sarinasuf.

Acest proiect reprezintă un pas semnificativ în protejarea și conservarea biodiversității delicate a Deltei Dunării și a speciilor sale emblemă, cum ar fi Dumbrăveanca. Cuiburile artificiale reprezintă o soluție eficientă pentru crearea unor medii sigure și sustenabile pentru aceste păsări.

Sursa comunicat de presa ARBDD

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

delta dunarii fotografie drona

Delta Dunarii vazuta din drona – Galerie fotografii

0
Descoperă frumusețea Deltei Dunării cu o galerie de fotografii aeriene realizate cu drona. Fiecare imagine surprinde peisaje spectaculoase, de la canale întortocheate la habitate...
Canalul mitchina

Canalul Mitchina

RECOMANDAM