0

Descriere: animale nocturne cu exceptia perioadelor de reproducere. Lungimea corpului la mascul atinge 6.5 cm, iar la femela maxim 8 cm. Coloristica pielii difera in functie de habitat, gen si regiune, de obicei fiind bej-maro cu pete pestrite mai intunecate ce difera de la un individ la altul. Pe burta este de culoare alba inspre gri. Pe laturi sunt prezente uneori pete rotunde alb-galbui. Prezinta membrele puternice, cele posterioare fiind scurte si robuste nefiind folosite la sarit. In timpul zilei se ingroapa adanc in pamant lutos sau nisipos. După reproducere, adultii se retrag pentru iernare pe uscat ingropandu-se adanc in sol. Cand se simte amenintata scoate un sunet de frecventa joasa ca un miorlait si de multe ori emana o secretie nociva care miroase a uturoi.
Reproducerea: in martie – aprilie femela depune pe fundul apei cordoane de oua inconjurate de mucus, cordoane lungi de 12 – 15 mm din care la aproximativ 5- 11 zile ies larvele. Mormolocii vor evolua timp de 4 luni la stadiul de broscute insa maturitatea sexuala va fi atinsa dupa 3 ani. De mentionat ca mormolocul ajunge la dimensiuni foarte mari 9 – 10 cm cu tot cu coada, rar 14 cm fiind cel mai mare mormoloc din tara noastra.
Hrana: mormolocul se hraneste cu detritus si plante, in deosebi alge, dar din dieta lor nu lipsesc nevertebrate precum puricii de balta, ciclopi si chiar moluste. Ca adult se hraneste cu nevertebrate, in special insecte si arahnide.
Habitat: prefera zonele cu soluri nisipoase sau argiloase in care se poate afunda cu usurinta.

Fotografii de © Iliuta Goean

DISTRIBUIȚI
Etichete:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole din sectiune