0
Din punct de vedere al speciilor, pe teritoriul Deltei Dunarii, amfibienii dar si reptilele sunt bine reprezentati.
Din punct de vedere al densitatii, la acest capitol, broastele acvatice detin suprematia, reteaua hidrografica complexa, contribuind la abundenta acestora.
Aici regasim cu preponderenta 7 specii de broaste: broastele verzi de lac (complexul Pelophylax esculentus, format din speciile Pelophylax ridibundus, Pelophylax lessonae si specia hibridogena Pelophylax kl. esculentus), broasca raioasa verde (Bufo viridis), izvorasul cu burta rosie (Bombina bombina) sunt larg raspandite in Delta Dunarii; broasca de pamant bruna (Pelobates fuscus) este comuna in zonele nisipoase din Delta propriu-zisa pe cand broasca de pamant dobrogeana (Pelobates syriacus) este mai rara, fiind intalnita numai in zona Histria si grindul Chituc.
Mai rar, se intalnesc tritonii, prin 2 specii, datorita modului lor de viata, acvatic in perioada de reproducere si nocturn-terestru in restul anului: tritonul dobrogean (Triturus dobrogicus) si tritonul comun (Lissotrion vulgaris).

Testoasele sunt repezentate prin: testoasa de uscat dobrogeana (Testudo graeca ibera) destul de rara in arealul Deltei, frecventa in zona Istria si testoasa de apa (Emys orbicularis) frecventa in toate zonele acvatice din delta. Testoasa de uscat dobrogeana este declarata monument al naturii.

Dintre soparle, pot fi intalnite 5 specii: soparla de camp (Lacerta agilis) este cea mai comuna specie, putand fi intalnita in majoritatea habitatelor terestre din delta; soparla de nisip (Eremias arguta deserti) este o specie foarte rara in Romania, traind, pe langa zonele din delta numai la Rezervatia Hanu Conachi din judetul Galati; in delta, ea poate fi observata pe grindurile Letea, Saraturile si Caraorman precum si in zona Vadu. Soparla de camp (Podarcis taurica), gusterul vargat (Lacerta trilineata dobrogica), gusterul (Lacerta viridis), soparla de stepa/de iarba (Podarcis tauricus) pot fi intalnite in rezervatia biosferei dar exclusiv in zonele limitrofe ale deltei propriu-zise (zonele Tulcea, Istria, Vadu).

Serpii sunt reprezentati de 6 specii: in zonele nisipoase acoperite de pipirig (Juncus sp.) de pe grindurile Letea, Saraturile si Perisor, poate fi intalnita vipera de stepa (Vipera ursinii), singura specie veninoasa din delta; aceasta este de mici dimensiuni, se hraneste predominant cu insecte si nu este considerata periculoasa pentru om; de asemenea, aceasta specie este considerata critic periclitata. Serpii neveninosi din Delta Dunarii sunt reprezentati de: sarpele de casa (Natrix natrix), sarpele de apa (Natrix tessellata), balaurul dobrogean (Elaphe sauromates), sarpele rau (Dolichophis caspius) si sarpele de alun (Coronella austriaca). Sarpele de apa, il regasim prepoderent in zona complexului lagunar Razim – Sinoie. Sarpele de casa este cel mai raspandit in tot arealul Deltei. Sarpele de alun a fost semnalat in padurea Letea si in zona grindului Chituc. Celelalte specii de serpi traind in mod deosebit in stepele aride din zonele periferice deltei propriu-zise (zona Histria, Tulcea).
 
Toate speciile de reptile sunt protejate prin lege.
Material de Alexandru Strugariu
DISTRIBUIȚI
Etichete:

Ultimele articole

Sarpele de apa – Natrix tessellata

Descriere: Sarpele de apa este un sarpe neveninos. Este o specie cu activitate diurna ce prefera habitatele acvatice, traind mai mult in apa decat pe uscat. In Romania, specia este protejata prin Legea Nr. 13 din 1993. Este zvelt, depaseste 1 m lungime, are capul lung si ingust. Pe spate este galben-cenusiu, cu un desen…

Guster – Lacerta viridis

Descriere: Lungimea totala 30-40 cm, din care coada 20-26 cm. Are un pliu la gat; gulerul cu marginea posterioara denticulata, formata din 7-12 placi. La mascul, coada este cilindrica, latita la baza. La femela coada este mai lunga. Masculii adulti sunt verzi cu nuante pana la albastrui sau albastru, pe cap si gat cu pete…

Broasca raioasa verde – Bufo viridis

Descriere: Masculul are o lungime intre 7 - 10 cm, femela fiind ceva mai mare.Botul este scurt si turtit, pupila fiind orizontala. Timpanul vizibil, dar mult mai mic decat ochiul. Primul deget, anterior, putin mai lung decat al doilea. Degetele posterioare sunt palmate pana la 1/2 sau 2/3. Masculul prezinta pete verzui deschis pe fond…

Brotacel – Hyla arborea

Descriere: Lungimea la adult 4-5 cm. Capul mai lat decat lung, botul scurt, rotunjit, ochii laterali, timpanul foarte vizibil. Dintii pozitionati pe doua grupe mici transversale sau usor oblice, intre choane. Membrele sunt lungi prezentand discuri adezive caracteristice la varful degetelor. Degetele anterioare sunt usor palmate la baza. Pielea este neteda, stralucitoare dorsal, granuloasa ventral…

Articole din sectiune