miercuri, 4 octombrie 2023
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Sarpele rau – Dolichophis caspius

Descriere: Este o specie care necesita o protectie stricta, fiind protejata prin Legea 13 din 1993, prin care Romania ratifica Conventia de la Berna si prin Directiva europeana 92/43/EEC. Numit si „balaurul”, este cea mai mare specie de sarpe din Romania atingand lungimea de 2 m. Totodata detine statutul de cel mai rapid si agresiv sarpe din Romania. Nefiind veninos, muscatura lui este dureroasa si necesita dezinfectare. Prezinta cap alungit, distinct de gat, bot rotund, ochi relativi mari. Dorsal coloritul corpului este cafeniu, brun-galbui sau brun-cenusiu. Ventral este este galben uniform cu o culoare galbui-portocaliu pe laturile gatului. Fiecare solz prezinta cate o dunga mediana deschisa dispusa longitudinal. Coada este lunga si subtire.

Reproducerea: La sfarsitul lunii mai are loc imperecherea, oualele (5 -12 bucati) fiind depuse pe la sfarsitul lui iunie, inceputul lui iulie. Puii apar in luna august.

Hrana: este constituita din soparle, soareci, sobolani si rozatoare.

Habitat: in special la liziera padurii, in apropierea tufisurilor, pe pante cu stancarie si vegetatie arborescenta. La noi in tara este intalnit in Sudul Banatului, Sudul Olteniei si Munteniei, Sud-Estul Moldovei si in numeroase localitati din Dobrogea.

Sarpele rau

 

 

 

Fotografie de © Iliuta Goean

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Apus de soare delta dunarii

Apus de soare in Delta Dunarii – Video

0
Apusul de soare in Delta Dunarii este unul dintre cele mai frumoase momente pe care le poti trai in aceasta zona unica. In timp...

Pescuitul în luna octombrie

RECOMANDAM