0

Descriere: Este o specie care necesita o protectie stricta, fiind protejata prin Legea 13 din 1993, prin care Romania ratifica Conventia de la Berna si prin Directiva europeana 92/43/EEC. Numit si „balaurul”, este cea mai mare specie de sarpe din Romania atingand lungimea de 2 m. Totodata detine statutul de cel mai rapid si agresiv sarpe din Romania. Nefiind veninos, muscatura lui este dureroasa si necesita dezinfectare. Prezinta cap alungit, distinct de gat, bot rotund, ochi relativi mari. Dorsal coloritul corpului este cafeniu, brun-galbui sau brun-cenusiu. Ventral este este galben uniform cu o culoare galbui-portocaliu pe laturile gatului. Fiecare solz prezinta cate o dunga mediana deschisa dispusa longitudinal. Coada este lunga si subtire.

Reproducerea: La sfarsitul lunii mai are loc imperecherea, oualele (5 -12 bucati) fiind depuse pe la sfarsitul lui iunie, inceputul lui iulie. Puii apar in luna august.

Hrana: este constituita din soparle, soareci, sobolani si rozatoare.

Habitat: in special la liziera padurii, in apropierea tufisurilor, pe pante cu stancarie si vegetatie arborescenta. La noi in tara este intalnit in Sudul Banatului, Sudul Olteniei si Munteniei, Sud-Estul Moldovei si in numeroase localitati din Dobrogea.

 

 

 

Fotografie de © Iliuta Goean

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole din sectiune

ULTIMELE COMENTARII