0
Descriere: Lungimea la adult 4-5 cm. Capul mai lat decat lung, botul scurt, rotunjit, ochii laterali, timpanul foarte vizibil. Dintii pozitionati pe doua grupe mici transversale sau usor oblice, intre choane. Membrele sunt lungi prezentand discuri adezive caracteristice la varful degetelor. Degetele anterioare sunt usor palmate la baza. Pielea este neteda, stralucitoare dorsal, granuloasa ventral (in afara de gat la mascul). Masculul are un sac vocal mare, brun-galbui, sub gat, care cand este gol pare un pliu al pielii.Umflat, sacul vocal apare mai mare decat capul. Culoarea variaza in functie de mediu: dorsal verde deschis, galben sau albastrui-cenusiu sau negru, uniform sau cu pete intunecate. O dunga neagra sau cafenie porneste de la ochi, pana la baza femurului, in regiunea lombara formeaza o bluca indreptata in sus. Gatul la femela este cenusiu-violet iar la mascul cafeniu-auriu. Abdomenul este alb, degetele fiind galbene sau roz.
Reproducerea: Femela depune pana la 1000 oua, mici, in pachete dense, de marimea unei nuci, pe plante sau care cad la fundul apei. Dupa 12 zile ies larvele (aspect ovoidal cu o coada de 1,5-2 ori mai lunga decat corpul), iar dupa 3 luni tinerii au caracterele adultilor si parasesc apa. Dupa 3 – 4 ani sunt capabili de reproducere.
Hrana: Se hraneste cu insecte zburatoare, in special muste, pe care le prinde cu limba sa lipicioasa.
Habitat: Prefera zonele impadurite, cu tufisuri sau stufarisuri. Pentru reproducere prefera baltile temporare cu vegetatie bogata, marginite cu stuf sau papura. Specie foarte rezistenta la frig si uscaciune. Este singura specie de broasca arboricola din fauna noastra.

Fotografii de
© Iliuta Goean
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole din sectiune

ULTIMELE COMENTARII

Va recomandam sa cititi

Tura cu canoea in Delta Dunarii

Stiti voi cum vine treaba asta? Daca prinzi gustul sa explorezi Delta Dunarii de la nivelul firului de apa, apoi nici ca te mai poti lasa de asta. Indiferent daca esti intr-un caiac sau intr-o canoe, experienta ce ti-o ofera o calatorie lenta pe canalele din…