joi, 26 mai 2022
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Brotacel – Hyla arborea

Descriere: Lungimea la adult 4-5 cm. Capul mai lat decat lung, botul scurt, rotunjit, ochii laterali, timpanul foarte vizibil. Dintii pozitionati pe doua grupe mici transversale sau usor oblice, intre choane. Membrele sunt lungi prezentand discuri adezive caracteristice la varful degetelor. Degetele anterioare sunt usor palmate la baza. Pielea este neteda, stralucitoare dorsal, granuloasa ventral (in afara de gat la mascul). Masculul are un sac vocal mare, brun-galbui, sub gat, care cand este gol pare un pliu al pielii.Umflat, sacul vocal apare mai mare decat capul. Culoarea variaza in functie de mediu: dorsal verde deschis, galben sau albastrui-cenusiu sau negru, uniform sau cu pete intunecate. O dunga neagra sau cafenie porneste de la ochi, pana la baza femurului, in regiunea lombara formeaza o bluca indreptata in sus. Gatul la femela este cenusiu-violet iar la mascul cafeniu-auriu. Abdomenul este alb, degetele fiind galbene sau roz.
Reproducerea: Femela depune pana la 1000 oua, mici, in pachete dense, de marimea unei nuci, pe plante sau care cad la fundul apei. Dupa 12 zile ies larvele (aspect ovoidal cu o coada de 1,5-2 ori mai lunga decat corpul), iar dupa 3 luni tinerii au caracterele adultilor si parasesc apa. Dupa 3 – 4 ani sunt capabili de reproducere.
Hrana: Se hraneste cu insecte zburatoare, in special muste, pe care le prinde cu limba sa lipicioasa.
Habitat: Prefera zonele impadurite, cu tufisuri sau stufarisuri. Pentru reproducere prefera baltile temporare cu vegetatie bogata, marginite cu stuf sau papura. Specie foarte rezistenta la frig si uscaciune. Este singura specie de broasca arboricola din fauna noastra.

Fotografii de © Iliuta Goean

ARTICOLE DIN SECTIUNE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ARTICOLE RECENTE

Video Plaja salbatica de la Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii.

Plaja si marea la Sfantu Gheorghe – Video

0
Plaja salbatica de la Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii.
Pensiunea Vanessa - cazare de 3 stele în Mila 23

Pensiunea Vanessa