marți, 5 decembrie 2023
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Fluturele (Lepidoptera)

Fluture (Lepidoptera). Se remarca fata de celelalte grupe de insecte prin aripi cu o suprafata mare, ce sunt acoperite cu solzi colorati, fiind un excelent zburator. Aripile anterioare sunt mai mari comparativ cu cele posterioare si au de regula forma triunghiulara, coloritul lor fiind foarte divers. Abdomenul este alungit, format din zece segmente. Capul se remarca prin cei doi ochi compusi foarte mari, plasati lateral, cu antene lungi folosite pentru a detecta miscarile aerului si pentru detectarea mirosului. Aparatul bucal de tip maxilar este prevazut cu o trompa, adaptat astfel la suptul sucurilor din flori. Picioarele sunt de dimensiuni medii servind mai mult la agatat de diferite suporturi si mai rar la mers.
Fluturii sunt de remarcat prin ciclul lor de viata neobisnuit, de la stadiul de ou, la stadiu larvar de omida, apoi un stadiu inactiv de pupa si la final metamorfoza in forma de adult cu aripi. Masculii descopera femelele dupa miros. In urma imperecherii, femelele isi depun ouale acolo unde larvele au posibilitatea sa-si gaseasca hrana. Larvele fluturilor, de forma tubulara, formate din inele de chitina, sunt caracterizate prin prezenta unor false picioare abdominale. Hrana larvelor este de tip fitofag, aparatul bucal fiind primitiv, adaptat pentru rupt si mestecat. Nimfa, sau pupa, este a treia faza a vietii fluturilor, in care omida (larva) inceteaza sa se hraneasca isi inlatura invelisul exterior si produce pupa rezistenta ce protejeaza insecta pe durata formarii complete a organismului. Ultima faza a metamorfozei o reprezinta adultul.
Majoritatea speciilor de fluturi sunt nocturne, astfel din cele aproximativ 4000 de specii mentionate in Romania, doar circa 100 sunt diurne. Fluturii diurni se remarca prin aripile mult mai colorate decat a fluturilor nocturni, coloristica fiind un factor de camuflaj si ajutandu-i sa-si gaseasca un partener.
Durata de viata a fluturilor este foarte diferita, fiind in medie de 1 sau 2 luni, unele specii pot trai un an, in timp ce altele nu depasesc cateva ore.
Un fluture impresionant din Delta Dunarii, este „Agrius convolvuli”, specie nocturna din din familia Sphingindae, lung de 4 – 5 cm, de culoare gri, ochi mari, avand o trompa de lungimea corpului, de care se foloseste pentru extragerea polenului din flori.
ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Pescuitul în luna decembrie

0
Despre pescuitul în luna decembrie. Luna decembrie aduce cu sine temperaturi scăzute și condiții reci în mediul acvatic, iar pescuitul poate deveni o provocare...

RECOMANDAM

Casa Vaida Mila 23

Casa Vaida – Mila 23

0