marți, 29 noiembrie 2022
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Musca, Taunul

Exista o mare diversitate de muste in Delta Dunarii, din care mentionam cateva specii :
Musca domestica 6-8 mm . Prezinta doua perechi de aripi, prima fiind bine dezvoltata, folosita pentru zbor, iar cea de-a doua pereche avand rolul de a mentine echilibrul in zbor. Femela depune intre 120- 160 de oua in 1- 5 ponte, pe gunoaie, resturi vegetale. Dezvoltarea larvelor se desfasoara in 14 zile, iesind adultii. Traieste de la 10-14 zile pana la o luna (femela), in conditii favorabile. Poate transmite diferite boli la om si animale.
Taunul (Tabanus bovinus) 10-24 mm. Prezinta un colorit al corpului brun-cenusiu cu dungi de culoare mai deschisa, abdomen roscat si aripile cenusiu-maronii . In raport cu dimensiunile corpului, ochii sunt deosebit de mari. Zbor iute si silentios.
Prefera liziera padurilor, zonele cu arbusti, regiunile de pasune, in general zonele umede si cu vegetatie.
Femela este activa vara si toamna, numai ziua si doar in zilele insorite, calde si cu umiditate crescuta, predominant in orele amiezi, hranindu-se in perioada de reproducere cu sangele mamiferelor, intepatura fiind dureroasa datorita adancimii la care poate penetra cu trompa, injectand un anticoagulant. Masculul se hraneste cu nectar din flori si cu transpiratia animalelor.
Femela depune ouale pe plante, iar dupa eclozare larvele patrund in solul umed unde se desfasoara ciclul lor de dezvoltare.
Muscoi (calliphora vomitoria) 6-8 mm. Mai este numita si musca albastra de carne sau musca verde de carne. Femela depune aproximativ 300 de oua pe alimente, cadavre, materii organice in descompunere. Larva se hraneste cu materia descompusa in suc, datorita salivei pe care o secreta. Adultul se hraneste cu sucul de la plante. Specie de insecta ce joaca un rol pozitiv in curatarea rapida a locurilor de materii organice, excrementiale si mai ales de cadavre.

imagini info-delta.ro

ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ARTICOLE RECENTE

Pescarusul cu picioare galbene

Pescarusul cu picioare galbene – Larus michahellis

0
Generalitati: Pescarusul cu picioare galbene este o pasare de talie mare intalnita in apropierea baltilor, a lacurilor si de-a lungul litoralului.Descriere: (52-58 cm) Anvergura...
canalul perivolovca din delta dunarii

Canalul Perivolovca