joi, 18 aprilie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăDidacticDelta Dunarii referat clasa a 5-a

Delta Dunarii referat clasa a 5-a

Delta Dunarii este unica delta din lume declarata rezervatie a biosferei Ea are o suprafata de 4180 Km2. Impreuna cu complexul lagunar Razim – Sinoie si limanul Dunarii, aceasta suprafata se extinde la aproximativ 5500 Km2. Este cea mai noua unitate geografica din tara noastra, anual ea creste cu 40m2. Delta Dunarii apartine intr-un procent de 82% Romaniei, restul fiind localizata pe teritoriul Ucrainei. Suprafata Deltei Dunarii se imparte in 3 tipuri de zone: zone strict protejate, zone tampon si zonele economice.

Pozitia geografica: Se afla Dobrogea de Nord, in Sud-Estul Romaniei.

Geneza: In urma cu aproximativ 16000 de ani intre insulele Letea si Caraorman se formeaza un cordon litoral, ce inchide Golful Tulcea, transformandu-l intr-o laguna, ca urmare a interactiunii dintre fluviul Dunarea si Marea Neagra.

Istorie: Prima stire istorica despre Delta Dunarii ne-a lasat-o grecul Herodot acesta descriind intrarea flotei persane a lui Darius prin Delta, dupa ce poposise la Histria (515-513 iHr).

Relieful: Este o campie aluvionara in plina evolutie si reprezinta cel mai tanar relief de acumulare din tara noastra la aparitia caruia au participat si participa in egala masura fluviul Dunarea si Marea Neagra. Altitudinea medie a Deltei Dunarii este de 0.52m.

Solul: Este majoritar nisipos, pe grinduri. In afara de acestea mai sunt soluri folosite ca teren arabil sau pajisti.

Clima Deltei Dunarii este de stepa temperat – continentala influentata de vecinatatea Marii Negre si de suprafetele intinse de apa. Iernile sunt sarace in zapada, iar verile sunt mai racoroase decat in restul tarii, fara canicula. Precipitatiile sunt sub media anuala, fiind regiunea cu cele mai putine precipitatii din tara, gradul de ariditate fiind mare.

Reteaua hidrografica: este destul de complexa, prezentand un interes deosebit din punct de vedere geografic, economic, precum si turistic. Aceasta retea hidrografica cuprinde: bratele Dunarii, lacurile, baltile, mlastinile, garlele, japsele, canalele, sahalele. Ea asigura alimentarea cu apa a lacurilor, precum si navigabilitatea.

Flora: In Delta Dunarii poti vedea peste 1830 de specii de copaci si plante dintre care cele mai cunoscute: nufarul, stuful, salcia.

Fauna: este una din cele mai bogate si variate din Europa: mamifere (44 specii), pesti (133 specii), pasari (341 specii), amfibieni (10 specii), reptile (11 specii). Pelicanul este simbolul Deltei Dunarii.

Fotografii Referat Delta Dunarii pentru clasa a 5-a

Puteti alege oricare dintre fotografiile care insotesc acest articol pentru a ilustra referatul

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

delta dunarii fotografie drona

Delta Dunarii vazuta din drona – Galerie fotografii

0
Descoperă frumusețea Deltei Dunării cu o galerie de fotografii aeriene realizate cu drona. Fiecare imagine surprinde peisaje spectaculoase, de la canale întortocheate la habitate...
Canalul mitchina

Canalul Mitchina

RECOMANDAM