vineri, 12 aprilie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăInformariDespre prohibitia la stiuca in 2020

Despre prohibitia la stiuca in 2020

UPDATE 04.03.2020: S-a instaurat prohibitia la stiuca prin publicarea in Monitorul oficial din data de 04.03.2020 a Ordinului privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie si refacere biologica a resurselor acvatice vii.

Perioada in care stiuca este protejata pentru a putea sa-si depuna icrele este 4 martie – 15 martie, adica 12 zile.


De-a lungul timpului, stiuca a fost supusa la diferite experimente stiintifico-legislative cu privire la perioada in care sa fie protejata atunci cand depune icrele. Astfel, pe langa perioada de prohibitie generala, stiuca a beneficiat de una sau doua perioade in plus in care a fost interzisa la pescuit/retinere.

In anii 2010, 2011 au fost trei perioade de prohibitie la stiuca, doua de interdictie totala la pescuit si una in care se permitea pescuitul stiucii numai cu folosirea echipamentelor de pescuit recreativ/sportiv si a momelilor artificiale, cu eliberarea in mediul acvatic natural. Acest experiment s-a derulat doar pe parcursul celor 2 ani.

In anul urmator (2013) s-a continuat seria experimentelor si s-a interzis pescuitul la stiuca pe o perioada de 76 zile, aceasta fiind cea mai mare perioada de prohibitie specifica stiucii.

Dupa acest an s-a stabilizat oarecum perioada specifica de prohibitie la stiuca, ordinul privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii fiind dat in februarie, nedepasind 40 zile, iar ultima zi de interdictie nu a sarit de 17 martie. Asa s-a intamplat in ultimii 6 ani.

Acum, analizand contextul politic prin care trecem, banuind ca in ultimii sase ani stabilirea perioadei specifice la stiuca s-a facut pe baza unor studii/referate stiintifice, luand in calcul data de 15 martie ca ultima zi de prohibitie la stiuca precizata in proiectul de ordin, cu parere de rau reiese ca sunt sanse mari ca in ordinul de prohibitie ce va fi publicat in Monitorul Oficial sa nu mai existe perioada de prohibitie specifica stiucii, ci doar prohibitia generala.

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

icre de salau

Încheierea etapei de reintroducere a icrelor de șalău în Lacul Razim...

0
Pe 8 aprilie, campania anuală de repopulare a șalăului în complexul Razim-Sinoe, organizată de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), a ajuns la final....
Canalul mitchina

Canalul Mitchina

RECOMANDAM

Pensiunea 4 Salcii din Balteni de Sus

Pensiunea 4 Salcii

0