Un nou seminar a fost organizat de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii in data de 5 iunie 2018 avand ca tema „Insulele salbatice dunarene”, activitate in cadrul proiectului DANUBEparksCONNECTED – Bridging the Danube Protected Areas towards a Danube Habitat Corridor (DANUBEparksCONNECTED – Reteaua de Arii Protejate Dunarene, un Coridor de Habitate al Dunarii), finantat din Programul Transnational Dunarea.
Reteaua DanubeParks (fondata in anul 2007 si la care, prin intermediul proiectelor Danubeparks finantate prin Programul Sud Estul Europei 2007-2014, au aderat numeroase arii naturale protejate ce au legatura cu Dunarea) a luat in studiu specii de plante si animale emblematice pentru bazinul Dunarii, de la izvoare pana in delta. Astfel au fost monitorizate specii precum Codalbul (Haliaeetus albicilla), Prundarasul gulerat mic (Charadrius dubius), Plopul negru (Populus nigra), Lastunul de mal (Riparia riparia), specii ce populeaza lunca Dunarii si care fie necesita masuri de protectie si conservare, fie sunt specii indicatoare.
Continuarea fireasca a monitorizarii acestor specii era luarea in studiu a habitatelor unde acestea traiesc. Ostroavele Dunarii sunt locurile ideale unde aceste specii pot fi intalnite, habitatele acestor insule interioare, prin varietatea si diversitatea lor, constituie adevarate refugii pentru specii aflate in declin.
In cadrul proiectului, pachetul de lucru WP3 – Coridorul de Habitate Insule Naturale Dunarene- WILDisland ia in studiu coridorul de insule dunarene si pentru prima oara s-a facut o inventariere si o clasificare a acestora. Au fost identificate 912 insule, din care 147 sunt complet naturale, neatinse de vreo interventie umana, insumand o suprafata de 14.000 ha de salbaticie in inima Europei. Pe teritoriul R.B.D.D. s-au identificat un numar de 11 insule salbatice, fiind in curs de definitivare un Ghid al insulelor naturale din R.B.D.D. precum si o harta in format GIS cu baza de date aferenta.
La Seminar au participat reprezentanti ai institutiilor locale, respectiv Consiliul Judetean Tulcea, Prefectura Tulcea, primaria Bestepe, Agentia de Protectia Mediului Tulcea, Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Delta Dunarii, reprezentanti din domeniul conservarii naturii, colegii nostri din Parcul Natural Portile de Fier si din Parcul Natural Balta Mica a Brailei, reprezentanti ai Universitatii Ecologice Bucuresti si ai Agentiei de Protectia Mediului Calarasi, ONG-uri, cum ar fi World Wide Fund for Nature (WWF) si Societatea Ornitologica Romana, precum si stakeholderi interesati (Administratia Fluviala a Dunarii de Jos Galati, Asociatia pentru Dezvoltare Intercomunitara ITI Delta Dunarii, Grupul Local de Actiune FLAG, Inspectoratul Judetean de Urgenta Tulcea, mass-media, reprezentanti ai societatilor de ecoturism, etc.).
In urma seminarului a reiesit necesitatea protejarii si conservarii statutului de insule naturale. Vor fi adoptate masuri generale insotite de recomandari in vederea conservarii unor elemente specifice acolo unde este cazul: protectia unor anumite specii din flora sau fauna, conservarea unui loc de reproducere a diverselor specii de pasari si mamifere, eliminarea unor elemente ce pot contribui la schimbarea statutului de insula naturala prin degradarea lui (pasunat, taieri necontrolate de arbori etc).
In concluzie, insulele salbatice ale Dunarii nu sunt numai de o frumusete extraordinara, ele sunt esentiale pentru conservarea naturii si pentru biodiversitate, iar initiativa WILDisland lansata de DANUBEparksCONNECTED va asigura pastrarea acestor insule ca puncte de integritate ecologica pentru intreg coridorul riveran al Dunarii.
Acest eveniment a coincis, nu intamplator, cu Ziua Mondiala a Mediului 2018 – Combaterea poluarii cu materiale plastice, prilej cu care au fost facute observatii pe teren intrucat seminarul a fost organizat pe o nava ce a parcurs o mica parte din traseul turistic 1 din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.
Sursa comunicat presa ARBDD