1

Teritoriul judetului Tulcea este cel mai vechi si cel mai complex dintre tinuturile de podis ale tarii noastre.
Cu toate ca in altitudine se mentine doar intre 100 m in partea centrala si 467 m in virful cel mai inalt din nord, prezinta o alcatuire geologica variata de la formatiunile considerate printre cele mai vechi ale scoartei terestre – sisturile verzi, care dateaza de la inceputul paleozoicului, pana la formatiunile neogene si loessul cuaternar care le acopera pe toate celelalte.

Suprafata judetului cuprinde doua unitati fizica-geografice, bine delimitate: Horstul dobrogean si Delta Dunarii. Horstul dobrogean, constituie un rest al cutarilor hercinico-kimerice si caracterizeaza ca un relief tipic de platou, avand ca elemente caracteristice: Muntii Macinului, Podisul Niculitel, Podisul Babadagului, Podisul Casimcei si Dealurile Tulcei.
Muntii Macinului formati din roci sedimentare paleozoice, cu crestele ascutite: Pricopan (467 m – inaltimea maxima la Greci), si dealurile Turcoaia, Piatra Rosie, Priopcea – Carcaliu. Pe versantul oriental al Muntilor Macinului, in zona de padure – Luncavita, se afla rezervatia forestiera Valea Fagilor, care pastreaza pe circa 2 hectare un faget – relict tertiar, adevarata curiozitate stiintifica a Dobrogei de Nord.

Podisul Niculitel si Dealurile Tulcei – formatiuni sedimentare si diabaze, cu inaltimi de 200-350 m in zona Isaccea-Niculitel. (Dealul Bujorilor – 352 m) si muntii izolati din jurul Tulcei (dealurile Consul si Somova), dealurile calcaroase din imprejurimile Tulcei cu inaltimi ce nu depasesc 200 m
Podisul Babadagului, sedimentare predominant cretacica, cu inaltimi cuprinse intre 100-400 m.
Podisul Casimcei constituit din sisturi verzi reprezentand astazi o vasta regiune prepaleozoica peneplenizata, cu inaltimi intre 300-400 m (Dealul Mare 300, Cioplan 369 m, Sacar 333 m, Altin-Tepe 319).
Horstul Dobrogean, se prezinta ca un platou tipic, ce determina existenta a 3 zone biogeografice (stepa, silvostepa si padurea). Fondul stepei este unitatea biogeografica cea mai tipica a judetului. Silvostepa si padurile se dezvolta pe portiuni mai restranse.

Cea de-a doua unitate fizico-geografica a judetului Tulcea, Delta Dunarii este o campie aluvionara in plina evolutie si reprezinta cel mai tanar relief de acumulare din tara noastra la aparitia caruia au participat si participa in egala masura fluviul si marea.

imagini info-delta.ro

DISTRIBUIȚI


1 COMENTARIU

  1. Sunt interesat sa stiu coordonatele vîrfului Ceamurlia cota 316 m.
    Nu se află pe nici o harta nici sătenii nu cunosc unde se află vîrful Ceamurlia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole din sectiune