Generalități
Numele satului provine din limba turcă, Alibeichioi, însemnând „satul lui Ali-bei”. Prima mențiune a satului apare în Defterul otoman din 1543 și, ulterior, în defterul din 1584. Satul a purtat numele Alibeichioi până în 1923.
Comuna Izvoarele are o populație de 2.049 de locuitori, iar structura etnică a populației este notabil influențată de prezența unei comunități semnificative de greci. Izvoarele găzduiește una dintre cele mai mari și mai vechi comunități compacte de greci din România, care s-a stabilit aici cu două secole în urmă. Oamenii din această zonă au păstrat tradițiile și obiceiurile aduse din Grecia, dar au și împrumutat elemente din cultura românească și bulgară. Ei sunt printre puținii locuitori din Dobrogea care mai păstrează în viață tradițiile grecești tradiționale, precum Dragomanul, Florii, Lazarel, Horhumbal, și Elefterio. Femeile mai în vârstă din comunitate poartă încă portul tradițional la sărbători, cum ar fi „Ziua Babei,” o tradiție arhaică dedicată moașelor satului.
Agricultura este ocupatia predominantă, cu accent pe culturile cerealiere și viticultura. Satul este, de asemenea, cunoscut pentru meșteșugurile practicate aici. În trecut, satul găzduia numeroși meșteșugari cum ar fi croitori, fierari, cărămidari, tâmplari și hămurari. Pe măsură ce produsele confecționate au fost înlocuite cu cele procurate din comerț, numărul atelierelor meșteșugărești s-a redus. Cu toate acestea, în Izvoarele, încă mai funcționează ateliere care satisfac cerințele unei comunități rurale contemporane.
Acces in localitate:
Accesul în localitate se face rutier, pe direcția Est-Vest localitatea fiind străbătută de D.J.227.
Obiective turistice in Izvoarele:
Galerie fotografii localitatea Izvoarele:
Articolul comuna Izvoarele a fost actualizat in noiembrie 2023