sâmbătă, 18 mai 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăDobrogea de NordLocalitati judetul TulceaLocalitatea Topolog - judetul Tulcea

Localitatea Topolog – judetul Tulcea

Localitatea Topolog este situata in partea centrala a Podisului Babadag, pe cursurile superioare ale raurilor Topolog si Valea Rostilor, judetul Tulcea. Distanta Tulcea-Topolog este de 56km.
Satele componente ale comunei sunt: Topolog, Calfa, Cerbu, Fagarasu Nou, Luminita, Magurele si Sambata Noua.

Generalitati

Potrivit recensământului din 2011, populația comunei Topolog numără 4.698 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistrau 5.039 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt de etnie română (94,81%), iar pentru 4,58% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Suprafața administrativă a comunei este de 183,85 km².

Inițial, localitatea era formată din Topologul Roman (Topal-Ava) și Topologul Tatar (Topal-Ak), o distincție menționată în 1573 în Defterul Otoman.

Din punct de vedere arheologic, teritoriul comunei Topolog are o importanță deosebită pentru descoperirea istoriei antice din nordul Dobrogei.

Agricultura reprezintă activitatea economică de bază a comunei, fiind susținută de cele două ramuri principale: cultura plantelor și creșterea animalelor. Zona oferă condiții favorabile pentru agricultură, fiind străbătută de mici cursuri de apă. Pădurile care acoperă dealurile din jur contribuie la un alt sector de activitate important, respectiv exploatarea lemnului.

Teritoriul comunei Topolog este deosebit de special, deoarece aproximativ 25% din acesta este rezervație naturală, inclusiv zona de Bujor Dobrogean protejată, care face parte din programul Natura 2000.

Acces in localitate:

Acces rutier, pe directia Nord- Sud este strabatuta de DN22A.

Puncte de interes turistic:

  • La 8 km spre Slava se afla o moara de vant .
  • La 9 km spre Slava Cercheza se afla Manastirea Uspenia, un monument de arhitectura religioasa, infiintata in secolul XVII,  manastire de calugari apartinand cultului ortodox de rit vechi.

Galerie foto localitatea Topolog:

Fotografii de Valeriu Leonov

Articolul Comuna Topolog a fost actualizat in noiembrie 2023

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Noua lege a pescuitului 2024

Noua Lege a pescuitului şi a protecţiei resursei acvatice vii –...

0
Noua LEGE a pescuitului și a protecției resursei acvatice vii a fost adoptată de către Camera Deputaților în data de 7 mai 2024, la...

RECOMANDAM