duminică, 23 iunie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăInformariManagementul resursei pescaresti in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii

Managementul resursei pescaresti in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii

Dupa cele trei intalniri, deja mediatizate, ale reprezentantilor Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) cu cei ai Asociatiilor de Pescari din localitatile Sf. Gheorghe, Murighiol, Mahmudia, Mila 23 si Jurilovca precum si cu cei ai Federatiei Organizatiilor Producatorilor de Peste din Delta Dunarii si ai Federatiei Organizatiilor de Pescari din Delta Dunarii, s-au identificat un numar de cinci propuneri pe care Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) le sustine pentru a se ajunge la un enunt al Ordinului de Prohibitie pe 2019 cat mai bun si acceptat de toti cei interesati, astfel:

Pentru buclele de pe Bratul Sf. Gheorghe care astazi sunt zone de crutare, o parte din pescari (din Mahmudia si Murighiol) au propus ca pe bucle sa fie permis pescuitul de tip no-kill in perioada sezonului turistic (pentru a sustine activitatea turistica din zona), iar in perioada de iarna, cand baltile interioare ingheata, sa fie permis pescuitul comercial. Acest lucru poate fi facut la propunerea Guvernatorului cu aprobarea Ministerului Mediului si a Ministerului Agriculturii.

Au fost propuse de catre reprezentantii Federatiei Organizatiilor Producatorilor de Peste din Delta Dunarii zone de crutare temporara pentru perioada de reproducere a pestelui in care sa fie interzis atat pescuitul cat si circulatia ambarcatiunilor. Aceste zone sunt restranse ca suprafata, in general pot fi doar anumite portiuni din ghioluri cat si canale secundare, lacuri identificate ca predilecte pentru depunerea icrelor. Aceste zone vor avea restrictionari doar in perioada de prohibitie generala.

Majoritatea asociatiilor au reclamat faptul ca Ordinul de Prohibitie nu tine cont de realitatea climatica ce conditioneaza declansarea perioadelor de reproducere. Astfel, se propune ca in Delta Dunarii perioada de prohibitie sa inceapa mai devreme sau mai tarziu in functie de conditiile locale de temperatura la propunerea Guvernatorului si prin Ordin comun al Ministerului Mediului si al Ministerului Agriculturii.

Decolmatarea Gurii Sf. Gheorghe pentru a facilita intrarea scrumbiei. Acest lucru va fi propus spre finantare printr-un proiect cu fonduri europene.

Pescarii din localitatea Sf. Gheorghe au cerut in mod insistent ca pe portiunea Brat Sf. Gheorghe km 0-40 sa fie singurii care pescuiesc la scrumbie. Totodata cer schimbarea strategiei prin care sunt repartizate toanele la scrumbie diferitelor Asociatii din Delta astfel incat fiecarei Asociatii sa ii revina zona de Dunare aferenta localitatii.

In final, la aceste intalniri s-a stabilit ca pe parcursul acestui an sa fie mai multe consultari initiate de Asociatiile de Pescari pentru a veni cu mai multe propuneri la Ordinul de Prohibitie astfel incat la dezbaterea publica ce va avea loc in toamna pentru stabilirea in comun cu Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura (ANPA) a textului Ordinului de Prohibitie pentru anul 2019 sa avem o cat mai mare eficienta si sa aducem propunerile noastre cat mai aproape de realitatea din teren in scopul asigurarii protectiei resursei piscicole si un management cat mai bun al activitatilor de pescuit comercial, recreativ si turistic.

Organizarea sezonului de pescuit la scrumbie pe 2018

Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) a organizat mai multe intalniri cu reprezentantii comunitatii de pescari din RBDD pentru pregatirea si organizarea pescuitului la scrumbie.
In cadrul acestor intalniri s-a evidentiat necesitatea de a folosi aceleasi zone pentru pescuitul la scrumbie ca in anii trecuti, asa cum au fost stabilite de Asociatiile de pescari inca din 2014.

Nu s-a reusit acceptarea solicitarii pescarilor din Sf. Gheorghe pentru ca a venit prea tarziu dar, pentru organizarea activitatii de pescuit pe 2019, ARBDD intentioneaza sa inceapa discutiile din octombrie 2018 cand se vor lua in calcul propunerile comunitatii din Sf. Gheorghe, cu mult inainte de inceperea sezonului de pescuit. In plus, propunerea comunitatii din Sf. Gheorghe a fost in dezacord cu interesele celorlalte Asociatii ce pescuiesc in aceasta zona de multa vreme si care au o traditie la pescuit scrumbie pe aceste zone.
Inca de astazi, ARBDD a inceput eliberarea permiselor de pescuit sezonier la scrumbie, pana in 15 iunie 2018, catre entitatile care au solicitat acest lucru.

Sursa comunicat presa ARBDD

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Porumbel gulerat – Columba palumbus

Porumbel gulerat – Columba palumbus

0
Generalitati: Este o specie de pasăre de talie medie, fiind mai mare decât porumbelul domestic.Descriere: (38 - 45 cm) . Penajul său general este...

RECOMANDAM