0
Cetatea Beroe se afla pe malul Dunarii, la 3 km sud de comuna Ostrov, pe o stanca inalta deaproximativ 30 m.
Cetatea este mentionata in itinerarii antice Tabula Peutingeriana si Itinerarium Antonini. In timpul lui Constantin cel Mare, cetatea a fost reparata, ca apoi in timpul lui Justinus II sa fie distrusa partial de atacurile avaro-slave, totusi fiind locuita pana la inceputul sec. VII. In sec. XI – XII fortificatia s-a suprapus cu o asezare medievala timpurie.
Cercetarile arheologice desfasurate in diferite etape au dus la descoperirea unor materiale si vestigii si din alte epoci istorice: bronz, neolitic, prima si a doua epoca a fierului.
Intre anii 1970 si 1973 s-au desfasurat sapaturi arheologice de catre Dumitru Valceanu si Alexandru Barnea, ce au dus la descoperirea a trei niveluri de locuire: primul dureaza pana la sfarsitul secolului al Vl-lea, urmat de doua niveluri de bordeie, din secolele X-XI. (Foto Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea)
Cercetarile au fost reluate in anul 1998 si au dus la descoperirea unui important material arheologic reprezentat de ceramica comuna (vase-borcan, castroane, opaite, caldari de lut), amfore, fragmente de vase smaltuite, unelte, obiecte de podoaba si monede.
Localizare pe harta:

Galerie fotografii aeriana/drona cetatea Beroe

Fotografii de Dragos Astafei

 

DISTRIBUIȚI


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole din sectiune