joi, 21 septembrie 2023
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăDelta DunariiDespre Delta DunariiPadurile din Delta Dunarii

Padurile din Delta Dunarii

Din totalul suprafetei padurilor din Delta Dunarii, 56% sunt paduri naturale si 44% artificiale.

  • Ocolul Silvic Rusca are o suprafata de 13.205,32 ha in RBDD, din care padure 9.349,59 ha. Unitatile de productie sunt Rusca, Carasuhat, Uzlina.
  • Ocolul Silvic Tulcea are o suprafata de 9.675,51 ha in RBDD din care padure 7.499,82 ha. Unitatile de productie sunt Periprava, Letea, Salceni, Tudor Vladimirescu.

In padurile din Delta Dunarii regasim specii de rasinioase si foioase (stejar, salcam, frasin, nuc, plop euroamerican, salcie, plop indigen)

Padurile sunt situate in doua zone fitoclimatice:

  • zona silvostepei umede ce cuprinde arborete de pe versantii imediati din vecinatatea Bratului Tulcea si in continuare pe Bratul Sf.Gheorghe (partea dreapta)
  • zona nisipurilor continentale de la Dunavatul de Sus si Dunavatul de Jos, cu numeroase trupuri mici de padure, foste perdele de protectie.

Padurile din delta fluviala se gasesc in cea mai mare parte de-a lungul celor trei brate ale Dunarii, dar si pe garlele si canalele de legatura dintre acestea. Paduri se gasesc si unele areale din interiorul deltei. Acestea sunt reprezentate prin zavoaie de salcie care ocupa partile mai joase si plopisuri sau amestecuri de plopi si salcii pe partile mai inalte. Speciile forestiere din padurile deltei fluviale sunt: Salcia alba (Salix alba), Salcia plesnitoare (Salix fragilis), Plopul alb (Populus alba), Plopul cenusiu (Populus canescens), si cele mai extinse arborete de plopi euroamericani de inalta productivitate, realizate prin plantatii (97% din totalul speciilor). Se gasesc si resturi ale vegetatiei naturale si sunt reprezentate prin exemplare de Frasin comun (Frasinus angustifolia) si de Frasin pufos (Fraxinus pallisae).

In padurile din delta fluvio-marina se gasesc arborete naturale, pe grindurile Letea, Caraorman si in luncile bratelor Chilia si Sfantu Gheorghe, precum si plantatii (plantatii cu plopi negri si salcii), dar si unele plantatii realizate pe nisipurile fluvio-marine de pe grindurile Saraturile in suprafata de 1.280ha.

Din punct de vedere turistic, cele mai cunoscute paduri din Delta Dunarii sunt: Padurea Letea si Padurea Caraorman

Fondul forestier insumeaza totalitatea suprafetelor padurilor, terenurilor destinate impaduririi suprafetelor care servesc nevoilor de cultura, productie si administratie silvica. Fondul Forestier National din RBDD propietate publica a statului , conform legii este dat in administrarea Regiei Nationale a Padurilor, prin Directia Silvica Tulcea.

Sursa informatiei publice: Raportul privind starea mediului in RBDD 2020

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

lacul lumina delta dunarii

Lacul Lumina – loc de pescuit in Delta Dunarii

0
Lacul Lumina din Delta Dunarii este un loc excelent pentru pescuit, cu o mare varietate de pești, cum ar fi știuca, crapul, somnul și...

Pescuitul în luna octombrie

Bancuri cu pescari

Bancuri haioase cu pescari

RECOMANDAM

Pensiunea 4 Salcii din Balteni de Sus

Pensiunea 4 Salcii

0