duminică, 19 ianuarie 2025
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Crap – Cyprinus carpio

Crapul traieste in general pe fundul apelor, la adancime mica, in zonele maloase bogate in hrana pe care o sorb cu botul lor ce se poate alungi ca o trompa. Este sensibil la zgomot, la culori vii sau miscri bruste si inutile pe malul apei.
Crapul salbatic de Dunare este musculos cu un corp mai alungit. Coloritul solzilor difera in functie de mediul in care traieste si unde gaseste hrana. Astfel, cei care traiesc in ape cu vegetatie bogata au coloritul negricios-verzui cu auriu-albicios pe burta, pe cand cei care traiesc in ape mai limpezi pot fi auriu-deschis sau chiar argintii. Crapii pot fi destul de usor rescunocuti dupa cele 4 mustati din apropierea gurii. Se hraneste cu: viermisor, larve, scoici mici, etc.
Descriere – Caracteristici principale:

  • Lungime: 40 cm (exceptional 1m)
  • Greutate: 1-2 kg (exceptional 30 – 50 kg)
  • Durata de viata: peste 100 ani.

Cum pescuim crapul de Dunare?

Pescuitul crapului pe Dunare este total diferit de pescuitul pe o balta.
In primul rand trebuie sa tinem cont de niste factori importanti: crapul de Dunare este mult mai puternic decat fratii lui lenesi si burtosi din balti si al doilea factor, curentul apei curgatoare. Asa ca ne inarmam cu o lanseta cu actiune mare, care sa suporte plumbi plati de 100-150g, un fir rezistent de 0.40 – 0.60 . Unii pescari folosesc chiar si fir de 0.70 mergand pe principiul “ori se agata si se rupe, ori il scot”. Personal am dat cu fir de maxim 0.45 si nu am avut probleme. Montura sa fie cat mai simpla: 1 ac, 1 plumb, fara agrafe vartejuri sau alte minunatii. Cu cat mai putine noduri cu atat scad sansele la rupere.
O alta diferenta este ca nu se folosesc “bambinele”, ci se da la “varf”. Pentru necunoscatori va fi un debut frustant, cu alarme false si rateuri. Curentul va misca in mod regulat varful, inseland simturile pescarului. Pestele va zmuci la trasatura, in mod sacadat, sau pur si simplu va fi o trasatura agresiva ce va pune in pericol existenta lansetei. De aceea, ca o masura de precautie unii pescari patiti isi asigura lanseta legand-o cu o sfoara de mal. Intepatura va fi puternica, uneori fiind necesara si a doua teapa. Drilul va fi spectaculos, pe langa faptul ca va luptati cu un peste puternic, va trebui sa invingeti si curentul apei, pragurile si agataturile.
Locul de pescuit, vi-l alegeti, il testati sa vedeti daca agata, daca are prag sau, mergeti pe recomandari. Dar sa stiti un lucru: un loc in care nu agata anul trecut, de exemplu, acuma poate fi impracticabil datorita faptului ca peisajul, aici in Delta se schimba de la an la an. Locurile preferate ale crapului sunt apele cu curent slab sau mediu si cu multe obstacole subacvatice dar si anafoarele.
In trecut crapul mergea foarte bine la rama neagra serpeasca, impartind nada cu platica, somnul. In prezent, s-a reprofilat in general pe mamaliga, datorita pescarilor ce au adus si in Delta asa-zisa “bomba”. Unii pescari, au rezultate bune si la boiliesuri, porumb uscat, porumb fermentat. In rest, totul depinde de voi, de experienta voastra si de noroc!

„Crapul, cum il pescuim” – material de Mihalache M.

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Acum că am intrat în Schengen, mai avem nevoie de PG...

0
Deși România a intrat în spațiul Schengen, trebuie să știi că regulile naționale pentru pescuitul în zonele de frontieră rămân în vigoare. Conform răspunsului...
Manastirea Letea din Delta Dunarii

Mănăstirea Letea

RECOMANDAM