marți, 28 iunie 2022
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Pestera Curcuz

Descriere: Este ultima dintre cele patru din dealul Curcuz. Aceasta, ca si cele descrise anterior, are intrarea descendenta. Parcurgand aproximativ 4m de galerie ingusta, dezvoltata de-a lungul unei fisuri cu orientare SE-NV, inaintarea este intrerupta de un put de -3,4m. Datorita umezelii accentuate din aceasta portiune, constanta pe toata perioada anului, in combinatie cu argila ce acopera peretii, coborarea devine periculoasa.
Cavitatea continua fara ramificatii semnificative, putinele diverticule (galerii laterale inguste) se pierd prin lasarea tavanului.
Inaltimile din galeria principala variaza, dupa cum se poate observa in schita, intre 0,3 – 1m. Dupa 8m de taras prin argila umeda si prin depasirea unui portiuni inguste, inaltimea creste brusc, pana la 2m, galeria este separata aproape pe centru de un perete ce creeaza senzatia a doua galerii paralele.
Latimea acestora este constanta si nu depaseste 50 cm si au o panta descendenta, iar in punctul terminus sunt intalnite depozite loessoidale.
Peretii cavitatii sunt spalati de apele de infiltratie, motiv pentru care depunerile si concretiunile parietale(speleotemele) sunt aproape inexistente.
Conditii de vizitare: pestera se parcurge cu dificultate, datorita inaltimii joase in diferite puncte, fiind necesar un costum protector pentru portiunile de taras si sisteme de iluminat.

Localizare pe harta Pestera Curcuz

Galerie fotografii Pestera Curcuz

© Material si imagini realizate de catre Prof. Niculae Dobrescu

 

ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ARTICOLE RECENTE

Noul cuantum al amenzilor in Delta Dunarii – proiect Hotarare de...

0
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a publicat pe site-ul sau proiectul de Hotarare a Guvernului privind actualizarea cuantumului amenzilor prevazute la art. 13 din Legea...