57

UPDATE 04.02.2019. A fost publicat in Monitorul Oficial ORDINUL nr 54/76 din ianuarie 2019 privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2019. (Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 85/04.02.2019) VEZI ORDINUL


A fost publicat proiectul de ORDINprivind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2019.

Conform respectivului act, perioada generala de prohibitie pentru pescuitul in scop comercial, recreativ si familial al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice in habitatele piscicole naturale, este pe o durata de 60 de zile, in perioada 11 aprilie – 09 iunie inclusiv, iar pe fluviul Dunarea si canalele aferente in zona care constituie frontiera de stat cu Ucraina, inclusiv Golful Musura, pe o durata de 45 de zile, in perioada 26 aprilie – 09 iunie inclusiv.

Cateva puncte de interes si noutati din prezentul Proiect de Ordin de prohibitie:

NOU!! La stiuca, este interzis pescuitul de la data intrarii in vigoare a prezentului ordin pana la 15 martie inclusiv, cu respectarea prevederilor art.1. Spre deosebire de precedentul Ordin de prohibitie, in 2019, in mod special, pe teritoriul Administratiei Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”, in afara perioadelor de prohibitie, pescuitul recreativ la stiuca este permis numai cu retinerea a maxim doua exemplare, care sa insumeze nu mai mult de 5 kilograme. Deci se propune inlaturarea conditiei de pescuit catch & release la stiuca in Delta Dunarii.

NOU!! La crap, in mod special, pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, in afara perioadelor de prohibitie, pescuitul recreativ la crap este permis numai cu eliberarea tuturor capturilor (catch & release).

Prohibitia pescuitului in scop comercial, recreativ si familial a scrumbiei de Dunare se stabileste, pe sectoare astfel:

 1. a) pe sectorul de Dunare si bratele sale, de la Marea Neagra pana la Ceatal Chilia, Mm 43, pe o durata de 10 zile, in perioada 26 martie –04 aprilie inclusiv;
 2. b) pe sectorul de Dunare si bratele sale, de la Ceatal Chilia, Mm 43, pana la Vadul Oii, km 238, pe o durata de 15 zile, in perioada 05 aprilie – 19 aprilie inclusiv;
 3. c) pe sectorul de Dunare si bratele sale, de la Vadul Oii, km 238, pana la Chiciu km 374,5 pe o durata de 15 de zile, in perioada 21 aprilie – 06 mai inclusiv;
 4. d) pe sectorul de Dunare si bratele sale de la Chiciu km 374,5 pana la Gura Timocului, km 845,6, pe o durata de 30 de zile, in perioada 15 aprilie –14 mai inclusiv;
 5. e) pescuitul scrumbiei este interzis in tot cursul anului in fata gurilor de varsare a Dunarii in mare pe o adancime de 5 kilometri in largul marii si pe un coridor lat de 2 kilometri socotit cate 1 kilometru de o parte si de alta a axului bratelor Sfantu Gheorghe si Sulina,in fata bratului Chilia, latimea coridorului interzis este de 1 kilometru spre sud de axul bratului, iar spre nord pana la limita apelor teritoriale romane;
 6. f) in conformitate cu prevederile legale in vigoare in perimetrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii se admite pescuitul in scop familial al scrumbiei folosind maximum 2 setci in perioada 18 aprilie – 27 aprilie inclusiv, in zonele aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 763/2015 pentru aprobarea Planului de Management si a Regulamentului Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”.
 7. g) in sezonul de pescuit la scrumbie capturile accidentale de ciprinide asiatice ( sanger, novac, cosas) se pot retine in vederea valorificarii.

NOU!! Pe teritoriul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii” este permis pescuitul recreativ tot timpul anului pe cursul vechi al bratului Sfantu Gheorghe, in zonele cuprinse intre km.: 29-44; 49-58; 64-84, numai cu eliberarea tuturor capturilor (catch and release).

 • Pe raul Prut si in zonele inundate permanent sau temporar limitrofe acestuia, precum si in lacul de acumulare Stanca – Costesti se interzice pescuitul in scop comercial si recreativ al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice pe o durata de 60 de zile, in perioada 11 aprilie –09 iunie inclusiv.
 • Pe fluviul Dunarea in zona care constituie frontiera de stat cu Republica Bulgaria se interzice pescuitul in scop comercial si recreativ al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice pe o durata de 45 de zile, in perioada 15 aprilie – 30 mai inclusiv.
 • Se interzice pescuitul in scop comercial, recreativ si familial al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si alte vietuitoare acvatice vii in zona economica Meleaua Sfantu Gheorghe pana la Ciotic, pe o durata de 60 de zile, in perioada 11 aprilie – 09 iunie inclusiv.
 • In Complexul Razim – Sinoe si lacurile litorale se instituie masuri de prohibitie pentru pescuitul in scop comercial si recreativ al oricaror specii de pesti si alte vietuitoare acvatice, pe o durata de 60 de zile, in perioada 11 aprilie -09 iunie inclusiv.

Vezi integral proiectul de ORDIN al prohibitiei pe 2019 publicat

Sursa proiectului de Ordin www.anpa.ro

DISTRIBUIȚI
Etichete: , ,

57 COMENTARII

 1. eu pescuesc la Moldova Veche aceasta zona este granita cu sirbi Poate sa imi spuna cineva in zona asta cind e prohibitive.Am inteles ca pe Dunare granita cu Bulgari cind e prohibiti. Multumesc

 2. Pe ăia de stau cu plastele pe toată perioada prohibiției unde bagă dunărea apă.şi ar trebui să se reproducă pestele.nui vede nimeni.sau pe cei care dau cu curent pe dunăre tot timpul anului.dar se ia de pescari sportivi care prind un peste la 3 zile .şi din cauza lor nu mai este Peşte pe dunăre ce să zic!

 3. „…pescuitul recreativ la stiuca este permis numai cu retinerea a maxim doua exemplare, care sa insumeze nu mai mult de 5 kilograme…”

  la ce perioada de timp se raporteaza aceasta constrangere? … pe zi, pe an, pe iesire in delta?

 4. In afara perioadelor de prohibitie pescuitul recreativ la crap este permis doar cu eliberarea capturilor . Practic ii dau drumul in apa sa-l prinda pescarii localnici cu plasa , ulterior sa mi-l vanda la cherhana . Datorita pescarilor sportivi se creaza un adevarat dezechilibru piscicol , ce ne mai salveaza sunt pescarii cu plasele care am inteles ca si verifica dimensiunile si elibereaza pestii neconformi .

 5. Cand toate baltile si raurile au fost inghetate, pasarile,(in special cormoranii), s-au „alimentat”din raurile aflate in aval de termocentrale,unde orcum este interzis pana la 500m in jos pt. muritorul de rand si au facut un adevarat genocid in toata fauna(pesti,raci, broaste ) mergand pana a ucide si exempare de 3kg.

 6. Pe fluviul Dunarea in zona care constituie frontiera de stat cu Republica Bulgaria se interzice pescuitul in scop comercial si recreativ al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice pe o durata de 45 de zile, in perioada 15 aprilie – 30 mai inclusiv. Cum numara astia cu ordinul lor zilele de prohibitie? Nu au calendar pe masa? 45 inseamna 45! Din 15 aprilie pana pe 30 mai inclusiv sunt 46 de zile! Nu ca ar conta o zi in plus! Dar aceste Ordine si Legi sunt citite de foarte multe persoane. Ce era greu sa spoui 46 de zile sau din 16 aprilie pana pe 30 mai inclusiv pentru varianta cu 45 de zile. Si acest lucru se repeta an de an de mult timp.

 7. In caras Severin este.cel mai mare branconaj ,poliția de frontieră sunt mana in mana cu branconieri cu plasa și curent,noua ne măsoară pestele și aia 2 pesti.

 8. Pe cursul vechi al Dunarii , trebuie interzis total pescuitul.In felul acesta se poate verifica de la distanta activitatile de pescuit , mai ales pescuitul comercial. Braconajul se face de cei ce pescuiesc comercial.l

 9. Nu este corect ! Este proiectul in dezbatere publica ? Cine este autorul ? Este acesta in cunostinta de cauza?! Ma indoiesc !!!

 10. Cred ca 1/3 din pestele cu care pleaca acasa pescari sportivi provine de la pescari profesinisti (localnici )
  In Delta nu se mai prinde peste demult. Iarna se scot tone de peste care pleaca din delta la negru. Mai bine ar fi sa poti cumpara cu acte in regula de la cherhana citeva kg si cu bon fiscal . In rest multa agitatie cu pescari sportivi care eu cred ca nu sunt principali vinovati de dezastul care este in Biosfera.

 11. Toț cei care au avut comentarii, au drepatate. Toti cei care nu respectă legea, ar trebui pedepsiți exemplar ca și in cazul regulilor de circulație. Să nu credeți că în alte țări oamenii sînt mai cinstiți, dar acolo se aplică legea. La noi cei care ar trebui să vegheze la respectarea legii, sînt cei care o încalcă primii. Valabil de la mic la mare.

  • De ceva timp am plecat in Belgia. Intr-o luna de condus pe acolo am incasat nu mai putin de 8 (opt) amenzi de circulatie. Mi-a dat cu lacrimi! Am crezut ca merge, asa ca in Romania, ca nu ma vede nimeni.
   Cand am adunat amenzile, brusc m-am trezit si ia sa vezi ce civilizat sunt acum. Sunt foarte atent la viteza legala, cum parcheaz regulamentar, iar acolo unde parcarea pe bani ii dau, ca ma costa mai putin decat amenda, nu mai parchez pe langa, neregulamentar …. Sa nu va inchipuiti ca sunt vreun bizon in trafic, sunt un sofer normal din Romania, care aici se pare ca sunt total indisciplinat.
   Asa si cu pescuitul. Pana nu se dau amenzi celor care incalca legea, pana nu se stie de frica lor, nu vom avea un pescuit cinstit, nu vom mai avea pesti in balti.

 12. Degeaba ne zbatem ca pestele pe uscat si ne dam cu fundul de pamant noi pescarii sportivi,cerand respectarea legii de catre toti……Teoria si realitatea sunt doua lumi paralele si aceasta este dovedita de ani buni,in care se vede clar efectul distrugator al intereselor personale a tuturor celor ce ar trebui sa aplice si sa respecte legea.
  Asadar degeaba batem toba,totul pleaca de la gena, educatie, lipsa responsabilitatii…!
  Cineva a spus.Romania nu mai are un popor,ci o populatie!

 13. Controale pe ponton la retur in Tulcea pe Taxiurile Express si Rapide. Saci de pixuri, marlite amarate au iesit anul trecut de la turisti infometati, sa duca peste proaspat la familie care sta in congelator 2 ani.
  Sacul = 1000 ron amenda. Iar la tur cand pleaca spre localitatile din delta skiperii sa i anunte sa stie ce i asteapta la retur.

  • Nu iti este rusine ma. Turisti infometati, unde ai vazut tu ma asa ceva. Pai turistii au distrus ma tot pestele din Delta? Turistii care prind doua stiuci, nu voi ma care bagati plasele si scoateti tot din apa ca sa duceti la cherhanale. Iar pe aia care sunt prinsi cu saci tot de la voi cumpara ma ca nu stiu turistii sa prinda peste. Tu stii ma cu cate mii de tone s-a depasit limita pe 2017 si pe 2018? Ati distus crapul acum vreti sa distrugeti si stiuca? Acum ati fugit in Spania si Italia ca sa braconati acolo. Sa ziceti merci ca inca vin turisti acolo, ar trebui sa-i primiti ca pe regi ca de pe urma lor traiti acolo.

 14. Prohibitie totala ? Cash &release la crap in Delta > Da, dar pentru toata lumea, inclusiv localnicii care sunt cei mai mari braconieri ai Deltei !

 15. toti vb de braconaj de alea alea numai dobitoci….ce fac astia cu banii de pe permise ??? dau ei apa sa bea la peste….au concesionat jmecherii delta dunarea oltul…..idiotilor toti vb dar nimeni nu stie ce se intampla defapt…scrie ba negru pe alb de cand pana cand la rapitori si la pasnici pe toate apele din romania nu o mai da aiurea ca acolo e asa si pedincolo e altfel ….arata ce faci cu banii de pe permise si la vanatori la fel …ati uitat de ala care cumpara agrafe de cravata cu supara pret si pixuri pestii sunt plini de viermi biban salau stiuca somn carasu are cocoase de puroi ….face cineva ceva ???? toti striga hotii dar toti vor sa fie hoti daca prinzi un sac de peste azi tot anu nu mai prinzi si nu ca nu ar mai fii peste in apa…prostilor

 16. Sa se permita pescuitul sportiv in prohibitie doar daca este ORGANIZAT si AUTORIZAT !!! Organizatorul care obtine autorizatia pentru un eveniment sportiv gen concurs pescuit isi asuma toata responsabilitatea pe toata perioada desfasurarii evenimentului (perioada limitata la max 5 zile). In rest PROHIBITIE TOTALA !!! Fara pescuit recreativ sau comercial !!! CONTROALE PERMANENTE !!! Marit numarul de comisari!!! Marirea si inmultirea zonelor de refacere a pestelui unde sa fie clar INTERZIS ACCESUL !! CONTROLUL AMBARCATIUNILOR si MASINILOR ce parasesc DELTA DUNARII caci pe acolo pleaca pestele !!! Starpirea MAFIEI PESCUITULUI COMERCIAL care nu declara cantitatile de peste recoltat si il comercializeaza la negru !!! 90 % din BRACONAJ se face pe HARTIE domnilor !!! Daca totul ar fi legal si corect mult peste ar ma fi in apa !!!

 17. Pescuitul ne-comercial, si ne-sportiv – adica nu se desfășoară intr-un cadru competițional organizat, conf. reglementarilor MTS (ministerului sportului) si a FRPS (federația romană de pescuit sportiv), se numește pescuit recreativ. Deci cam ce practica fiecare pe cont propriu.
  Vezi ca si justificare si expunere de motive: http://lexcafe.ro/articole/semnificatia-sintagmei-de-pescuit-recreativ-sau-sportiv-opinia-ccr/
  De asemenea vezi Ordinul nr. 369/2016, înlocuit de Ordinul nr. 60/2017 al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale – MADR
  Ca si analogie la fotbal – este recreativ un meci cu prietenii/colegii, dar este sportiv un meci derulat sub egida FRF.

 18. Ce nu înțeleg cum stabilesc ei are e pescuit sportiv sau cel recreativ? Eu spre exemplu merg doar odată în delta ca pescar recreativ!

 19. Mie imi e neclar care este perioada pentru Dunare, in zona care constituie fronitera de stat cu Serbia, pentru ca nu detaliaza. Spune doar ca din 11.04 pana in 09.06 se instituie prohibitia pentru toate habitatele piscicole naturale, cu excetiile prevazute in ordin, dar la exceptii face referire doar la Dunare pt zonele de frontiera cu Bulgaria si Ucraina. Deci pentru sectorul de Dunare care constituie fronitera de stat cu Serbia ar rezulta ca e din 11.04 pana in 09.06 ?

 20. Pescuitul sportiv nu este prohibit. Doar pescuitul recreativ. Pescarul sportiv are dreptul sa rețină 5 kg de pește. Art. 24 lit.e din oug 23 /2008.

 21. cum se fce ca tot braconajul castiga ? in curand vom asista la interzicerea totala a pescuitului sportiv in delta sa ramana numai gastile de braconieri sa se omoare intre ei

  • Se vorbește de pescuit recreativ. Pescuitul sportiv are alt regim. Și pescarii sportivi pot retine 5kg de pește, conf. art. 24!lit e din OUG 23/2008

 22. In acest proiect nu se face referire la prohibitia pe Dunare la frontiera de stat cu Serbia! Sa inteleg ca se va respecta perioada de prohibitie ca cea de la frontiera de stat cu Bulgaria?

 23. Sper sa nu iasa definitiv legea , asa cum este propunerea. Sunt perfect de accord cu cei care spun ca se loveste iar in pescarul sportive ! De 15 ani ma duc in delta , intr-adevar nu se mai prinde pestele de alta data , dar tot este un..farmec aparte sa l cauti si sa l prinzi. De asemenea de f multe ori nu am putut pescui din cauza vintilelor , plaselor , puse pe langa mal de asa zisii pescari localnici care…”mor de foame ” daca nu mai au obiectul mucii. Inmultiti kg de peste prins o data la plasa cu pretul care este stiut, si vedeti ce bani ” putini ” se castiga !!! Pe cat faceti pariu ca la anul se va propune catch & release la somn , iar la crap se va spune ca ai voie doar 5 KG de retinut (cum era si in permisul vechi eliberat ) ? E previzibi !

 24. Legea este făcută aiurea…ca de obicei numai in favoarea pescuitului industrial. Acum pun si eu intrebarea ……Voi astia care faceti legi ați iesit vreodata in teren sa vedeti realitatea? Sa vedeti si voi câtă stiuca se scoate la un talian (vintil) pe zi? Va spun eu ca traiesc acolo…ii văd…..sunt zile cand scot si 150 de kg la 3 cosuri(cercuri) ….in conditiile in care 3 cosuri inseamna numai un talian….sunt echipe care au cel putin 10 taliene.Si voi imi impuneti mie sa nu pot lua acasa un crap prins de mine la lanseta….cand aia cu talienele prind tone pe an ? Cine face genocid acum domnilor….noi pescarii amatori sau comercialii?Păcat…ca gândiți așa….noi suntem de vină ca nu venim peste voi…..asta e. Poate va mai gândiți la legea cate ati dat o….macar pe viitor analizați mai bine si faceti o lege beton..nu bataie de joc.

 25. Daca ar mai fi peste in delta, nu ar mai fi asemenea discutii. Un lucru este clar, nu mai este peste in delta.
  Discutii de genul, ala e de vina nu-si mai au rostul. Sta in puterea tuturor sa salvam ce-a mai ramas de salvat, indiferent de esti pescar amator, comercial sau entitate a statului.

 26. Si 5 ani daca ar fi prohibitie zi de zi… tot nu o sa avem peste frumos in apele Romane din cauza braconierilor cei cu plase …rusine!

 27. Anul acesta am pescuit pentru intaia oara in Delta Dunarii. Am ramas cu un gust amar de felul cum lacurile, canalele sunt impanzite de plase de catre pescari. Practic nu mai aveai cum sa treci cu barca printre ele. Am intarziat pe balta si baiatul ce ne conducea barca era stresat ca or sa ne bata pescarii care intind sculele. Repeta in continuu: sper sa nu luam bataie, Doamne, sa putem trece! Am avut o senzatie foarte ciudata si nu am inteles nici pana acum de ce se intampla acest lucru.
  Parerea mea este ca era imposibil sa se verifice daca toate plasele acelea intinse erau legale.

  • plasele sunt legale, cu marci, autorizate, cu multe semne ( sticle ) care sa semnalizeze plasa (setca). am investit bani in setci ( plase) care au fost distruse de catre sutele de barci venite la pescuit de stiuca sau biban. nu pot sari la bataie ( abia m-am eliberat) , cu toate ca as fi vrut sa rup iar capu unuia care imi distruge munca si nu ma lasa sa traiesc ! vin cu barci de sute de cai putere si trec peste plase ca prin branza. nu pot pune sufa metalica la plasa, ca as intra direct pentru tentativa de omor. dar mi-as fi dorit ca cineva sa imi ia ideea ( macar pe ascuns-anonim) , sa vedem cum zboara elicea cu tot cu penta. bafta la pescuit !!!

 28. Nu stiu ce sa zic. Si anul acesta a fost interzisa stiuca la sacosa, insa lumea parca a fost mai inraita luand tot ce prindea, fara frica.
  Sa permiti pescuitul in prohibitie … proasta idee. Asta numai daca nu mutati in acele zone toti comisarii de la ARBDD sa controleze 24ore din 24, 7 zile din 7.
  Sa reinventezi conditiile de retinut pesti (stiuca), cand ele deja sunt reglementate printr-o lege .. iarasi nu stiu ce sa zic.
  Sa interzici retinerea crapului in delta, la pescarii sportivi … in baza a ce? Exista vreun studiu? Probabil ca nu, ca si in cazul stiucii.

 29. DA NENOROCITILOR ! DRANCONIERI CARE BAGA CURENT SI TOATE PLASELE CARE SE BADA MEREU… CE PESTE MAI EXISTA ACUM PE DUNARE ! DIN P*** PROHIBITIE !!!

 30. Din păcate pescuitul in Romania se practica așa cum sant și oameni , egoist.Din păcate marea majoritate a pescarilor se gândesc doar sa umple plasa.Prea puțini sunt care ies pe apă și iubesc sincer natura.Prea puțin ne gândim la moștenirea pe care am primit-o și pe care o lăsăm copiilor noștri.Dar din păcate noi vorbim, facem legi, ordine, asociații de pescuit care doar încasează, uneori pupuleaza, dar cel mai important, nimeni nu păzește apele, oricine, oricând poate brancona, polua, distruge mediu că nu se întâmplă nimic….La vecinii din vest daca ieși pe apă nici nu se pune problema sa nu fii controlat.La noi trebuie pescarul sa anunte vreo autoritate în domeniu care nici macar nu are resurse sa vina pe terensa constate vreo fărădelege…..

 31. Acest ordin este ilegal ..Nu exista studiu de impact, nu exista dezbatere publica ! Alta intrebare? vreo 1000 de procese il asteapta pe Malinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole din sectiune