Rosioara, un peste prea putin apreciat de catre pescari si gospodine, se zice ca are o carne calitativ inferioara. Totusi, rosioara este cel mai echilbrat peste romanesc din punctul de vedere al grasimilor bune (omega 3, 6 şi omega 9). In general, pescarii o elibereaza, asteptand ceva mai de soi, cum ar fi carasul, linul si crapul.
Trebuie stiut totusi ca atunci cand o pescuim si o retinem ca exista o dimensiune minima legala si aceasta este de 15 cm.
Acum, dupa ce am terminat partea introductiva sa povestim despre cum se prajeste rosioara.
Ingrediente necesare reteta culinara Rosioara prajita
- Rosioare (pestele nu legume 🙂 )
- Malai sau faina
- Sare grunjoasa
- Ulei pentru prajit
Mod de preparare reteta culinara Rosioara prajita
Personal nu am vazut prin pescariile de supermarketuri sa se vanda rosioare. Aveti ceva sanse in perioada de toamna pe la pescariile mici, din piete, atunci cand se aduce pentru tot poporul peste “marunt” scos la plase de prin diferite lacuri. Sau sa mergeti la pescuit (asa ca mine), sau sa aveti un prieten/vecin care sa va dea ceva “peste”.
Si ajungem la momentul acela cand va treziti in bucatarie cu cateva bucati de rosioare. Ia spuneti la ce fel de mancare va ganditi in primul si in primul rand? La prajit, nu-i asa?
Rosioara, ca si platica este un peste ce are renumele de “plin de oase”. Daca vă e groază de oasele din peste, nu va mai chinuiti, mergeti la supermarket si luati ceva fara oase, congelat de cateva luni, ceva “sanatos” si fara gust. Insa, daca va doriti un peste cu gust bun, un peste pe care nimeni nu-l creste in viviere pentru ca la pretul cu care se vinde nu se merita sa-l furajeze, rosioara este alegerea perfecta.
Acum, dupa ce curatati rosioarele, le clatiti bine in apa rece aveti de ales intre a le cresta des, des, des sau sa le lasati asa, necrestate cum am facut eu. Indiferent cum faceti, trebuie sa le sarati.
Multa lume spune ca acele crestaturi dese, dese, dese fac ca oasele sa se topeasca la prajit. Ei bine, mai degraba se topeste carnea de pe langa ele pana sa se topeasca oasele. Putem spune ca acele crestaturi au rolul de a face oasele mai mici si crocante astfel incat sa nu te incurce la mestecat si inghitit.
Intr-o cratita se pune uleiul la incins, pestele se da prin malai sau faina (dupa preferinta) si se pune la prajit. Aveti grija ca pestele sa fie scurs de apa cand il puneti in uleiul incins.
Se prajeste pe ambele parti, functie de grosimea pestelui. Rosioara se scoate pe servetele de hartie ca sa absoarba excesul de ulei.
Se serveste cu mamaliga si mujdei de usturoi.
Foarte buna!