Stiu ca este greu atunci cand ai un copil mic. Mai ales in primii anisori de viata, atunci cand te gandesti de o suta de ori cand iti planifici concediul.
Intervin tot felul de intrebari, de probleme. Sa mergem cu bebe la mare? La munte? As fi vrut sa mergem in Delta Dunarii, dar … Dar ce? De ce se evita calatoriile in Delta Dunarii impreuna cu copilul mic?
Probabil exista teama ca “acolo”, adica in Delta, este un mediu ostil, rupt de civilizatie, un loc impropriu pentru a merge cu copilul mic. Sau poate ca parinte te gandesti la zeci de “daca”, inainte sa te hotarasti: daca se imbolnaveste? Daca se loveste? Daca cade in Dunare ? Daca …? Nu radeti, daca nu sunteti parinti, nu aveti de unde sa stiti cati de “daca” se invart in capul nostru.
Sa stiti ca si acolo in satele din Delta se nasc si cresc copii. Nu este doar un loc unde milioane de pasari isi au casa in marea salbaticie. Din pacate realitatea in zona de asistenta medicala in Delta Dunarii e departe de a fi normala. Dar, exista farmacii si dispensare medicale in unele localitati din Delta, la unele hoteluri exista personal medical, exista serviciu de ambulanta in zona, exista acoperire de telefonie mobila peste tot si orice pensiune are in dotare cel putin o barca rapida (asta in caz de urgente).
Este adevarat ca noul mediu impune o atentie mai sporita a parintilor, dar acest lucru este valabil si daca mergeti cu copilul la munte, la mare sau in oricare alta locatie decat “habitatul” unde a crescut copilul.
Asa ca nu rapiti setea de cunoastere a unui copil. Ar fi pacat sa nu cunoasca natura, sa nu vada pasarile, insectele, florile, sa nu simta toate elementele mediului inconjurator. O plimbare cu barca pe canalele Deltei va fi un o aventura deosebita pentru un copil. Lucruri banale pentru noi adultii, cum ar fi un nufar, o pasare ce-si ia zborul din imediata apropiere, coloniile de pelicani, pentru copii sunt evenimente deosebite.
Plaja din Sfantu Gheorghe sau Sulina, este un loc ideal de mers la mare cu copilul. Ca parinte, scapi de stresul plajelor aglomerate de pe litoral (unde fiecare centimetru patrat este ocupat) unde nu-ti poti supraveghea copilul din cauza multimii. Pe plajele intinse din Delta, totul se simplifica, nu sunt aglomerate, nu sunt periculoase, copilul poate construi linistit castelul de nisip. Este cu totul altfel.
Mancarea de la pensiuni sau hoteluri este in permanenta proaspata, gustoasa, bazata in special pe peste, lucru benefic pentru dezvoltarea copilului dumneavoastra.
Ca un pasionat de Delta, va pot spune ca am mers cu copilul in Sfantu Gheorghe, de cand acesta avea 3 ani. O combinatie perfecta intre pasiunile familiale: marea si delta. Si sincer nu a fost greu deloc daca tii cont de cateva sfaturi, unele dintre ele valabile in orice fel de calatorie la care participa si cel mai tanar membru al familiei, altele un pic pe specificul zonei:
• Sa nu uitati acasa medicamentele uzuale (sau specifice) pentru copil. Eu ca parinte, nu plec niciodata intr-o calatorie fara sa am in bagaj medicamentele copilului pentru raceala, alergii, deranjamente gastrice, chiar daca exista farmacii sau clinici in zona.
• Delta este “paradisul tantarilor”! Un alt renume pe care l-a castigat de-a lungul timpului si de care multi oameni se tem. Ei bine, sa stiti ca treaba nu sta chiar asa! Sunt tantari ce-i drept, dar acestia domina zonele cu vegetatie abundenta, iar in zonele locuite, pe lacuri, canale, prezenta lor este normala. Ar fi bine sa evitati deplasarile nocturne cu copilul, activitatea tantarilor fiind intensa incepand cu apusul soarelui pana la rasarit. De aceea, pentru a preveni neplacerile cauzate de intepaturile acestor insecte ”nemiloase” luati si o crema/spary antitantari si incercati sa va intoarceti la pensiune/hotel inainte de apusul soarelui.
• Daca tot am vorbit de creme, sa nu uitam sa protejam copilul de radiatiile solare, tot mai intense in ultimii ani, asa ca crema solara cu factor mare de protectie este obligatorie in bagajul pentru delta.
• Delta Dunarii reprezinta habitatul multor insecte “ciudate”, reptile, amfibieni si alte animalute, asa ca daca va intalniti cu acestea prezentati-le copilului ca niste noutati interesante fara sa-i speriati. Un sarpe de apa de exemplu nu va face dacat sa caute o cale de scapare nicidecum sa faca vreun rau. O viespe nu va intepa daca nu o deranjezi.
• Un alt aspect de care sa tineti cont il reprezinta calatoria cu barca. Aceasta sa fie scurta, de 1 ora, maxim 2 ore sa zicem si neaparat copilul sa aiba vesta de salvare si capul acoperit impotriva insolatiei. Chiar daca este vara si cald, o bluzita cu maneca lunga (chiar si o geaca subtire) nu strica in calatoria cu barca.
• Despre imbracamintea copilului nu sunt diferente fata de un sejur sa zicem pe litoral, unde oricum ati lua in bagaj si hainute mai groase si ceva de ploaie.
• Este recomandat sa supravegheati copilul in permanenta cand se afla in apropierea unei ape, chiar si atunci cand il initiati in tainele pescuitului sportiv.
• Apa consumata (mai ales de copil) sa fie numai apa imbuteliata.
• Informati-va daca pensiunea sau hotelul are amenajat un loc de joaca pentru copii, sau macar un leagan, o groapa cu nisip, un topogan. Ar fi un lucru excelent ce va umple timpul copilului petrecut la noua “casa”.
Asa ca nu evitati deplasarile in Delta Dunarii din cauza copilului ca este prea mic, ci luati-l si pe el!