Monumentul paleocrestin din Niculitel se afla situat in zona de nord-est a localitatii, la poalele dealului Piatra Rosie.
CUPRINS:
Descriere Monumentul paleocrestin din Niculitel
Complexul este alcatuit dintr-o bazilica paleocrestina, ridicata deasupra unor morminte martirice. Patru martiri – Zotlkos, Attalos, Camasls si Phlllppos – au fost identificati intr-un sicriu colectiv, aflat in partea superioara a criptei.
Bazilica si cripta-martirium au fost construite dupa anul 370 e.n. in timpul Imparatului Valens, pe locul unui vechi mormant din sec. III e.n.
Vestigiile arheologice atesta existenta unei asezari romano-bizantine a carei vechime se incadreaza tot in sec. IV e.n.
Edificiul face parte din categoria basilicilor cu trei nave si nartex, prezentand la fatada un spatiu deschis – atrium – element rar intilnit in zona balcano-pontica.
Este cel mai vechi edificiu de cult crestin cu «nartex» cunoscut pana in prezent.
Descoperirea monumentului paleocrestin de la Niculitel s-a datorat unor ploi torentiale care, in primavara anului 1971, au provocat dezvelirea unei portiuni din cupola criptei. Fiind amplasat intr-o zona locuita, la intersectia a doua artere stradale intens circulate, monumentul a necesitat o cercetare sistematica indelungata, desfasurata de-a lungul a patru campanii de sapaturi arheologice (1971, 1975, 1985, 1994).In decembrie 2015, s-a finalizat proiectul de reabilitare si modernizare a monumentului paleocrestin de la Nicultel. Investitia s-a ridicat la peste 11 milioane de lei, bani proveniti de la Uniunea Europeana. O noua constructie, care, începând din 2016, va constitui obiectivul vizitelor turistilor si ale locuitorilor judetului Tulcea. Monumentul va fi deschis publicului incepand cu data de 1 mai 2016 (foto CJ Tulcea)
Acces: DN 22, Tulcea – Niculitel
Fotografii de info-delta.ro
Vezi galeria de fotografii Bazilica Niculitel