0
Monumentul paleocrestin din Niculitel se afla situat in zona de nord-est a localitatii, la poalele dealului Piatra Rosie.
Complexul este alcatuit dintr-o bazilica paleocrestina, ridicata deasupra unor morminte martirice. Patru martiri – Zotlkos, Attalos, Camasls si Phlllppos – au fost identificati intr-un sicriu colectiv, aflat in partea superioara a criptei.
Basilica si cripta-martirium au fost construite dupa anul 370 e.n. in timpul Imparatului Valens, pe locul unui vechi mormant din sec. III e.n.
Vestigiile arheologice atesta existenta unei asezari romano-bizantine a carei vechime se incadreaza tot in sec. IV e.n.
Edificiul face parte din categoria basilicilor cu trei nave si nartex, prezentand la fatada un spatiu deschis – atrium – element rar intilnit in zona balcano-pontica.

Este cel mai vechi edificiu de cult crestin cu «nartex» cunoscut pana in prezent.

Descoperirea monumentului paleocrestin de la Niculitel s-a datorat unor ploi torentiale care, in primavara anului 1971, au provocat dezvelirea unei portiuni din cupola criptei. Fiind amplasat intr-o zona locuita, la intersectia a doua artere stradale intens circulate, monumentul a necesitat o cercetare sistematica indelungata, desfasurata de-a lungul a patru campanii de sapaturi arheologice (1971, 1975, 1985, 1994).In decembrie 2015, s-a finalizat proiectul de reabilitare si modernizare a monumentului paleocrestin de la Nicultel. Investitia s-a ridicat la peste 11 milioane de lei, bani proveniti de la Uniunea Europeana. O noua constructie, care, începând din 2016, va constitui obiectivul vizitelor turistilor si ale locuitorilor judetului Tulcea. Monumentul va fi deschis publicului incepand cu data de 1 mai 2016 (foto CJ Tulcea)
Acces: DN 22, Tulcea – Niculitel

Localizare pe harta:

Galerie foto – Bazilica din Niculitel -2018

Fotografii de info-delta.ro

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole din sectiune

ULTIMELE COMENTARII

Va recomandam sa cititi

Tura cu canoea in Delta Dunarii

Stiti voi cum vine treaba asta? Daca prinzi gustul sa explorezi Delta Dunarii de la nivelul firului de apa, apoi nici ca te mai poti lasa de asta. Indiferent daca esti intr-un caiac sau intr-o canoe, experienta ce ti-o ofera o calatorie lenta pe canalele din…