Eii, aici se pune altfel problema. In Babadag am fost o singura data, dinspre Constanta, dar promit ca voi reveni pentru ca am scapat cateva obiective importante. Ce am de zis despre acest orasel vizitat in fuga? Numai de bine. Curat, placut si plin de obiective istorice ce trebuiesc vizitate. In centrul orasului aproape de autogara, se afla 4 obiective: Geamia turceasca, Mormantul lui Ali Gaza-Pasa, Cismeaua Kalaigi si Casa Panaghia. Din pacate Muzeul de arta – Muzeu orasenesc, functional in Casa Panaghia nu era deschis si imi doream sa-l vad pentru ca am auzit numai lucruri bune despre el, asa ca voi reveni sa-l vizitez.
Am ratat si Mausoleul lui Sari Saltak Dede, un monument comemorativ din epoca medievala, edificiu situat pe strada Macin. Daca ajungeti la acesta trimiteti-ne si noua o fotografie.
Cu siguranta ca am vizitat prea putin din acest oras, iar daca eu nu am stiut, este bine sa stiti voi de ansamblul de sculpturi (via Daniela) de langa oras, poate il vizitati.
Pe drumul inspre Constanta la circa 2,5 km de la iesirea din oras, ascuns intre copaci se afla un frumos popas turistic „Doi iepurasi” unde se mananca bine, iar ceva mai incolo luand-o pe un drum la dreapta, manastirea Corbu, manastire ce o avem planul de vizitare.
Cateva imagini din centrul Babadagului:
De spus si ca, din Babadag se face la deal, drumul catre Enisala. Trebuie totusi sa te descurci cu sensul unic din oras, care te duce si apoi te intoarce ca apoi sa descoperi, la dreapta, urcarea si iesirea spre Enisala.
noviodunum, m-ai bagat in ceata!astept alte zeci de explicatii, dar pe teren de data asta! ne anunti cand esti liber!
Dar fortificatia romana de langa cetatea hallstattiana (prima epoca a fierului, Cultura Babadag) ati gasit-o? Dar turnul cetatii Babadag din secolul al XVII-lea l-ati gasit? 🙂
mai e de vizitat si lacul din cariera (superb) precum si cetatea hallstattiana de pe malul Lacului Babadag (voi posta in curand pe blog)
Geamia se numeste Ali-Gazi-Pașa (la fel ca si turbeaua unde se afla mormantul acestuia) si a fost ridicata in 1609 sau 1610. In ceea ce priveste momentul constructiei, datele difera, dar diferanta este de numai un an.
Geamia este cunoscuta ca „un interesant monument de arta musulmana. Construita din piatra fatuita, pe un plan dreptunghiular, este prevazuta cu un monumental pridvor pe arcade si un minaret inal de 21 m …”.
In cadrul sapaturilor arheologice intreprinse in actualul perimetru al curtii geamiei, a fost descoperit un edificiu monumental – caravenserai (han) -, ce a functionat in secolele XVII-XIX.