De fapt am vizitat acest oras cu scopul de a descoperi si fotografia cetatea Arrubium. Dar pana a ajunge la cetate, m-am oprit la Manastirea Macin. Eram un pic confuz pentru ca nu stiam de existenta a doua manastiri in orasul Macin. Cea pe care am vizitat-o este de maici, are o biserica din lemn construita de mesteri din Bistrita dupa cum mi-a spus duhovnicul. Am aflat de la acesta si de cealalta manastire (Manastirea Izvorul Tamaduirii), situata inspre Cerna, la capatul unui drum de pietris usor serpuit in apropierea carierei de piatra.
Dupa vizita la manastie am ajuns in centrul orasului pe care l-am batut usor la pas, descoperind un orasel linistit in care se afla o geamie turceasca, un monument inchinat eroilor si o biserica foarte frumoasa. De mancat, am gasit hotelul Turist, acum recent renovat si devenit Complexul Turist Macin. A se retine si ca locatie de a petrece noaptea in oras.
Zilele acestea am auzit (via Sorin Rusi) ca in Macin exista Crama Dobrogeana, apartinand societatii ALCOVIN. Am aflat ca aici se poate face o degustare de vinuri din podgoria Sarica Niculitel, insotita de o fasole cu ciolan la cazan, o placinta dobrogeana si o paine pe vatra, coapte in cuptorul special construit. Deci, a nu se rata cu niciun pret.
Dupa scurta incursiune prin oras am plecat catre cetatea Arrubium, un pic incurcat pe stradute … am ajuns. Problema cu cetatea asta este ca nu se prea vede, aici nu au inceput lucrari arheologice, sau nu le-am gasit eu, asa ca dupa chinuri gen Sherlock Holmes am descoperit cateva urme ale Arrubiumului.
Oricum s-a meritat drumul pentru privelistea oferita de bratul Macin al Dunarii.
Si daca ajungeti in zona sa nu ratati o calatorie prin muntii Macinului.