vineri, 18 aprilie 2025
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăArticole diverseBolile si turismul din Delta Dunarii

Bolile si turismul din Delta Dunarii

In anii ce au trecut, inainte de fiecare sejur in Delta Dunarii urmaream stirile sa vedem ce epidemii, calamitati si alte „surprize” ne mai asteapta. Si incepeau pariurile : holera? antrax? inundatii? invazii de viespi? invazii de tantari? In final, castiga cu siguranta unul dintre noi si … plecam in Delta. Am facut un “remember” cu principalele epidemii, ca sa zicem asa, care au afectat ani de-a randul mai mult sau mai putin imaginea turistica a Deltei Dunarii.

Intre anii 1990-1995 – se anunta in mod regulat, mai ales in perioada de dinainte sau chiar in plin sezon turistic cazuri de holera in Delta Dunarii. In perioada 1993-1995 am mers anual cu cortul in delta, devenind o obijnuita anunturile dinaintea plecarii ca este holera in zona. Se continua in mod ritmic avertismente privind posibilitatea izbucnirii de focare de holera in delta.

Intre 12 iulie si 15 septembrie 2000, Ministerul Sanatatii declara epidemie de antrax (B051-Antrax) in judetul Tulcea. Focarele de infectie: localitatile Mahmudia, Pardina, Agighiol, Nufaru, Valea Nucarilor si municipiul Tulcea. Din cate stim noi, epidemia nu a putut fi confirmata la nici o proba prelevata in acel an. Totusi, ca urmare a acestei epidemii, accesul turistilor in zonele neamenajate din imprejurimile localitatii Murighiol si in Delta Dunarii a fost interzis. In acel an, turismul in delta a fost practic distrus, un an negru si la propriu si la figurat pentru operatorii de turism din zona dar si pentru localnici. Noi am mers totusi in delta ( in august, in plina criza) pe bratul Sulina si nu oricum ci la cort. Tin minte ca am incercat in acel an sa obtinem informatii despre ce se intampla in zona si am fost plimbati de la o autoritate la alta. Neobtinand un raspuns concret nici de la forurile din Bucuresti nici de la cele din Tulcea, ne-am imbarcat pe o salupa si ne-am campat. Nu ne-a deranjat nimeni, in schimb am inteles ca pe bratul Sfantu Gheorghe regurile se aplicau, turistilor fiindu-le interzisa camparea. Se continua anual cu avertismente si declaratii privind posibilitatea de izbucnire de focare de antrax in delta daca nu se face vaccinarea animalelor etc..

La 7 octombrie 2005 se anunta identificarea unui focar de gripa aviara in Delta Dunarii si nu oriunde ci intr-o localitate ce nu apartine de rezervatie, in Ceamurlia de Jos. Cateva zile mai tarziu pe 18 octombrie, virusul H5N1 este semnalat in Maliuc. Ce a urmat … stie toata lumea… Doi ani mai tarziu, in noiembrie 2007, inca o confirmare de gripa aviara la pasari in localitatea Murighiol. Focarul s-a stins repede dar cei ce doreau sa petreaca cateva zile in aceasta perioada a anului in delta au anulat plecarea. La fel au fost anulate si cateva concursuri de pescuit.

Sa nu uitam si de avertismentele de inundatii prezente in anumiti ani, care nu ne-au impiedicat ca ne campam pe malul Dunarii.

Acum nu mai ramane decat ca prin primavara – vara anului viitor sa „apara” inaintea inceperii sezonului si celebra gripa porcina A1NH1 prin delta si lista va completa iar anul turistic 2010 in delta la pamant.

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

1 COMENTARIU

  1. Gripa aviara nu am prins-o pt ca am plecat din tara cu 2 ani inainte, dar celelalte le-am prins si-mi aduc si eu aminte de ele. Nici pe mine nu m-au impiedicat sa ajung acolo unde mi-a ramas inima: Delta Dunarii. Multe salutari de peste oceane si mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

excursie cu barca in delta dunarii

Minighid de conduita pentru vizitatorii Deltei Dunarii

0
Atunci cand planuiti o calatorie in Delta Dunarii, trebuie sa stiti ca incepand cu 1990, Delta Dunarii este parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, fiind...

RECOMANDAM