duminică, 14 aprilie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăArticole diverseCine face mizerie in Delta Dunarii?

Cine face mizerie in Delta Dunarii?

Esti in Delta Dunarii. Cu motiv sau fara. Pasari, pestisori, nuferi si deodata vezi plutind agale la vale un pet de orice la 2 litri. Ai de ales intre a considera ca-i o aparitie cotidiana sau sa-ti manifesti spontan indignarea. Presupunand ca faci parte dintre cei cu oaresce spontaneitate, rapid iti vei muta privirea catre alte orizonturi ca nu cumva sa-ti ramana intiparita in memorie imaginea cu nenorocitul ala de pet. In delta ai venit sa vezi minunatiile naturii nu sticle plutind. Cand colo, crezand ca scapi usor, ce sa vezi? In boscheti se remarca alta sticla de plastic bine dosita. Spontan rabufnesti: Asa ceva nu se poate! Cine naiba face asa ceva in Delta Dunarii?

Iti dai seama cate si cate astfel de ambalaje zac pe fundul apelor din Delta? Mai bine nu te mai chinui cu astfel de intrebari ca te ia ameteala.

Incepem analiza. Vocile din popor dau vina pe turistii care in orele de maxima distractie petrecute in delta arunca la intamplare din barca cam tot ce prind la mana. Si neaparat trebuie sa fie de plastic. “Nu localnicii fac mizerie ci turistii”. Dar stai!  Este necesar sa definim termenul de  “turist”: “turistul este acea persoana din afara locului respectiv care vine in locul respectiv ca sa viziteze locul respectiv”. Deci nefiind din locul respectiv poate fi raspunzator de mizeria din acel loc respectiv. Logic nu?

Vocile din partea turistilor dau vina pe localnici. “Nu turistii fac mizerie ci localnicii”. Ca-i mai simplu sa ascunzi in apa gunoiul decat sa platesti sa ti-l ridice. Ca obisnuinta creaza lipsa de respect pentru acel loc si de asta nu-i prea intereseaza pe localnici de chestii gen ecologie.

Alte voci atent selectionate din partea unor localnici si a unor turisti dau vina pe pescari. Pescarii amatori desigur, nu cei profesionisti pentru ca ei fac parte din categoria localnicilor. “Nu turistii sau localnicii fac mizerie ci pescarii amatori”. Deci in opinia lor, pescarii amatori care vin sa-si satisfaca pofta de pescuit in delta lasa in urma lor cea mai multa mizerie. Atentie, pescarii amatori nu sunt turisti! Cica vezi de la o posta unde au stat la panda dupa marea captura, dupa locul batatorit, cracanele din crengi infipte in mal, dar si dupa pungile de plastic agatate prin crengile boschetilor deltaici, cutii de bere, urme de foc si mai ales de pet-uri taiate special ca sa tina nadele si momelile magice, uitate pe ici pe colo.

A mai ramas cineva pe care sa dam vina? Nu credem …

Realitatea este ca-i mizerie in delta. Ca exista multi oameni pe care-i doare fix in cot de natura care-i gazduieste.

E trist, vezi multe chestii aruncate razlet pe ici pe colo insa amploarea fenomenului o afli numai daca citesti comunicatele de presa date de catre ARBDD. Un exemplu (comunicatul din data de 25.11.2013)  spune ca in doua zile, 25 de voluntari au strans si evacuat deseurile existente pe canalul Sireasa intre locul numit Podul Rosu si Podul de la Pardina. Cat s-a strans? Aproximativ 1400 kg de deseuri constand in PET-uri, materiale din plastic, gunoi menajer, hartie, sticle, textile, etc. Deci 1400 kg de mizerie stransa numai de pe o portiune de pe malul unui canal. Ametitor!

Vina este pasata de la unii la altii. Totusi ramane intrebarea „Cine face mizerie in Delta Dunarii„?

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

icre de salau

Încheierea etapei de reintroducere a icrelor de șalău în Lacul Razim...

0
Pe 8 aprilie, campania anuală de repopulare a șalăului în complexul Razim-Sinoe, organizată de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), a ajuns la final....
Canalul mitchina

Canalul Mitchina

RECOMANDAM

Casa Vaida Mila 23

Casa Vaida – Mila 23

0