OctombRie. Nu stiu daca are sau nu vreun sambure de adevar, dar se spune ca Racii sunt buni de mancat numai in lunile cu R. Daca-mi aduc aminte eu m-am Riscat si i-am consumat si prin iunie si nu am facut „buba”. Daca este sa ma dau cu parerea cred ca toata treaba-i sa fie vii atunci cand ii prepari. Si cum lunile care-s pribegite de R, adica mai, iunie, iulie, august sunt si cele mai calduroase din an, exista riscul ca din cauza caldurii Racii sa moara pana la etapa de preparare. Si daca-i prepari asa, normal ca nu sunt comestibili.
OctombRie, o luna cu R. Am facut eu ce am facut si uite ca m-am ales cu o mica gramajoara de Raci numai buna sa-mi stavileasca poftele nebune.
Metoda de preparare a Racilor fierti este barbara si consta in aruncarea de vii a acestor minunate vietati in oala cu apa clocotita.Va avertizez ca urmeaza o reteta violenta 😀
Pentru sadici iata operatiunea: Se pune o oala incapatoare cu apa la fiert. Se adauga o lingura de sare si un paharel micut de otet. Si se lasa la fiert. Intre timp se ia pulsul fiecarui Rac ca nu cumva sa fie vreunul plecat dintre cei vii. Se spala bine sub jet de apa rece evitand contactul dureros cu clestii din dotare. Altii mai simandicosi curata Racii cu o perie. Cand apa da semne nervoase si este gata sa dea in clocot, cu o mana sigura si ferma se plaseaza Racii in oala.
As fi de preferat totusi sa fii un pic atent la operatiune si sa nu o comiti cu ochii inchisi asta daca nu simti nevoia sa fii improscat cu apa fierbinte atunci cand arunci de la distanta cu Racii in oala.
Daca o faci bine, Racii nu ar trebui sa sufere. Dupa 10-12 minute de stat la fiert vor deveni rosii ca Racii. Se scot pe un platou. Gata, acum poti chema in bucatarie copii, femeile insarcinate, cardiacii, sensibilii, activistii pentru drepturile Racilor.
Racii fierti arata foarte bine si vor fi consumati dupa preferinte alaturi de otet si mujdei de usturoi. Cand spun se consuma ma refer numai la carnita din clestii mari si de la coada. Restul nu este deloc gustos 🙂
Sa aveti pofta!
imi loate spune cineva cand pot sa pescuiesc raci?
Ai uitat sa mentionezi un pas extrem de important si sadic rau de tot. Dupa spalarea cu peria de radacini, urmeaza smulgerea solzului din mijloc ( de la coada) care solz vine cu tot tractul digestiv dupa el.
Iar in apa care clocoteste se pune mai multa sare si 2 3 lingurite de seminte de chimin.
si ce momeala ai folosit?
E timpul sa va lamureasca cineva 😀
Racii se mananaca tot timpul anului. Eu ii prind in luna august cu mana goala, si sunt la fel de mari si buni ca in restul lunilor din an.
Se fierb cu multa multa sare, deci multa sare, nu doar o lingura.
Pentru Nicu: ce fel de custi folosesti?
De fapt ei se mananca oricand insa in general in lunile cu R sunt mai mari. In rest (mai, iunie, etc) se prinde mai mult puiet si nu prea ai ce alege de ei. Gustul e acelasi indiferent de luna 🙂
Eu am consumat in august, si nu mi-a placut deloc..:) Poate si din cauza R-ului…
Baieti, habar nu aveti voi cat am muncit eu pentru racii aia. Am vaslit, am scos custile de raci, am scos racii din custi, i-am sortat, am pus custile la loc, iar am vaslit, am curatat racii … munca nene! Dar si ce buni sunt 🙂
si de unde pot sa fac rost de raci?
ia detaliaza partea aia cu ”Am facut eu ce am facut si uite ca m-am ales cu…”
sa stim si noi: i-ai prins tu sau e post platit de raionul de peste de la Selgros?
😀