joi, 17 aprilie 2025
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăArticole diverseSa pastram Delta Dunarii curata - o campanie de constientizare publica

Sa pastram Delta Dunarii curata – o campanie de constientizare publica

Organizatia Natiunilor Unite a desemnat prima zi de luni a lunii octombrie ca Ziua Mondiala a Habitatului. Prin sarbatorirea pentru prima data a acestei Zile în 1986 s-a marcat a zecea aniversare a primei conferinte internationale „Habitat, Conferinta Natiunilor Unite pentru asezari umane” (Vancouver, Canada, 1976).

In acest an, Ziua Mondiala a Habitatului va fi celebrata la data de 1 octombrie 2012. Ideea este de a reflecta cu privire la necesitatea armonizarii asezarilor umane cu mediul natural si de a reaminti lumii de responsabilitatea colectiva pentru viitorul habitatului uman.

Pentru a demonstra ca Pamantul este în egala masura habitatul oamenilor si al celorlalte vietuitoare, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (A.R.B.D.D.) lanseaza în data de 1 Octombrie 2012 Campania  de constientizare publica „Sa pastram Delta Dunarii curata”, proiect ce se va implementa în perioada 2012-2013,  în parteneriat cu S.C. Apa Nova S.A., care asigura si sustinerea financiara, motiv pentru care materialele promotionale sunt personalizate în scopul promovarii suportului acordat.

Obiectivul acestui proiect este extinderea constientizarii publice asupra pericolelor pe care le reprezinta deseurile pentru mediul natural al Deltei Dunarii si pentru sanatatea locuitorilor prin actiuni de informare si educarea populatiei în vederea colectarii si reciclarii deseurilor (prin actiuni educative derulate cu scolile din RBDD).

Grupurile tinta sunt reprezentate atat de populatia tanara, urmarindu-se educarea si responsabilizarea acestora în scopul pastrarii unui mediu înconjurator curat si sanatos, cat si de populatia adulta si autoritatile locale, proiectul urmarind sensibilizarea acestora cu privire la conditiile actuale de mediu si stimularea lor în scopul rezolvarii problemelor existente.

Implementarea acestui proiect de constientizare a populatiei locale privind gestionarea deseurilor în RBDD va contribui la întelegerea masurilor viitoare pentru conservarea habitatelor si speciilor de interes comunitar, reprezentand totodata un pas important în stoparea declinului biodiversitatii.

Comunitatile vor trebui sa constientizeze faptul ca gestionarea deseurilor în RBDD se va face respectand principiile dezvoltarii durabile, atat pentru protectia naturii cat si în folosul comunitatilor umane, care vor putea desfasura activitati economice, fara a aduce prejudicii factorilor de mediu.

Proiectul include si o componenta educationala prin lansarea catre scolile din RBDD a programului educational „Sa pastram Delta Dunarii curata” prin care elevii din scolile participante vor fi informati despre problematica deseurilor, modalitatile de reducere si de valorificare a acestora în scopul formarii unei atitudini responsabile fata de mediul înconjurator.

Implementarea acestui proiect va fi realizata cu participarea cadrelor didactice si elevilor apartinand scolilor din C.A. Rosetti, Chilia Veche, Caraorman, Crisan, Mahmudia, Maliuc, Mila 23, Murighiol, Sf. Gheorghe.

Lucrarea practica propusa a se realiza permite participarea a cat mai multor elevi, deoarece implica sarcini zilnice. Am ales ca tema de lucru realizarea compostului în scoala deoarece consideram ca este important ca elevii sa fie implicati în activitati practice, completate de cele teoretice, pentru a constientiza astfel importanta producerii compostului si în gospodariile parintilor.  Producerea de compost poate deveni  o modalitate pozitiva de eliminare treptata a deseurilor alimentare din gospodariile rurale.

O prezentare a programului de obtinere a compostului în cadrul sedintelor cu parintii va trebui sa scoata în evidenta scopul proiectului si modul în care parintii pot ajuta la derularea acestuia. Un articol informativ în revista scolii sau sub forma unui poster poate contribui la popularizarea programului de obtinere a compostului în scoala.

Suportul financiar este acordat de S.C. APA NOVA Bucuresti S.A, filiala Veolia Apa, care este din noiembrie 2000, pentru o durata de 25 de ani, concesionarul serviciilor publice de alimentare cu apa si canalizare din Bucuresti si are ca principal obiect de activitate gestionarea resurselor de apa, tratarea si distributia apei catre consumatori, evacuarea apelor uzate si a apelor meteorice de pe teritoriul municipiului Bucuresti. GUVERNATOR, Edward BRATFANOF

Comunicat presa ARBDD – 01.10.2012

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

excursie cu barca in delta dunarii

Minighid de conduita pentru vizitatorii Deltei Dunarii

0
Atunci cand planuiti o calatorie in Delta Dunarii, trebuie sa stiti ca incepand cu 1990, Delta Dunarii este parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, fiind...

RECOMANDAM