miercuri, 11 septembrie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăInformariZiua Voluntarului Dunarii in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii

Ziua Voluntarului Dunarii in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii

Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) a organizat la Sulina, in data de 5 octombrie 2017, evenimentul „Ziua Voluntarului Dunarii” ce face parte dintre activitatile proiectului DANUBEparksCONNECTED – Reteaua de Arii Protejate Dunarene, un Coridor de Habitate al Dunarii. Activitatea reprezinta, de asemenea, o manifestare specifica de celebrare a Zilei Internationale a Educatiei, stabilita de catre UNESCO (Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura) in data de 5 octombrie.

In deschiderea actiunii de voluntariat, reprezentanti ai Administratiei Biosferei Delta Dunarii si ai Asociatiei Euro Tulcea au adresat tuturor elevilor si cadrelor didactice de la Liceul Teoretic “Jean Bart” din Sulina, un mesaj cu privire la importanta educatiei si a necesitatii protejarii biodiversitatii, obiectivele Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii privind conservarea, protectia mediului, cresterea nivelului de constientizare a publicului si promovarea atitudinii responsabile fata de mediul inconjurator in rândul vizitatorilor Rezervatiei, dar si a populatiei locale.

Ziua Voluntarului Dunarii s-a desfasurat in zona plajei Sulina, respectiv in arealul de habitate de interes comunitar – dune embrionare mobile, populat cu specii vegetale costiere, ce asigura un prim stadiu de fixare a nisipurilor marine si a carei structura este influentata de prezenta speciilor invazive. Singura metoda de mentinere a habitatului intr-o stare favorabila de conservare o reprezinta eliminarea speciilor invazive.

Cei 70 de voluntari participanti la actiune, elevi si cadre didactice ai Liceului “Jean Bart” din Sulina, voluntari ai Asociatiei Euro Tulcea ce s-au alaturat reprezentantilor ARBDD, au primit explicatii despre unele specii invazive, exemplu Xanthium italicum si Cuscuta europaea ce urmau sa fie indepartate si care reprezinta principala amenintare pentru speciile din zona ce necesita protectie, cum sunt Convolvulus persicus (volbura de nisip) si Eryngium maritimum (vitrigonul).

S-a dorit astfel sa creasca gradul de constientizare a tinerei generatii asupra importantei protejarii biodiversitatii, actiunea fiind menita sa asigure plantelor de interes comunitar un habitat propice dezvoltarii acestora si impiedicarea proliferarii speciilor invazive din arealul propus.

Implicarea publicului interesat in actiuni concrete este cea mai buna cale pentru a sensibiliza si a obtine sprijinul pentru actiunile de conservare. In perioada august-noiembrie 2017, ariile protejate din 8 tari dunarene, membre ale proiectului DANUBEparksCONNECTED, gazduiesc diferite activitati de voluntariat pentru a gestiona si promova habitatele valoroase din regiunea Dunarii.

Implementarea cu succes a actiunilor voluntarilor pe tot parcursul Dunarii ar putea deveni parte a unei strategii pe termen lung pentru a dezvolta Coridorul de Habitate Terestre Dunarene, cu scopul de a construi colaborari pe termen lung cu firme, scoli si delegatii de tineret ale ONG-urilor.

Sursa comunicat presa ARBDD

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

salupe rapide excursie delta dunarii

Nu poți vizita Delta Dunării într-o singură zi

0
Nu poți vizita Delta Dunării într-o singură zi. Nu poți înțelege taina canalelor sale înguste, șoaptele stufului legănat de vânt și liniștea amurgului într-o...

RECOMANDAM