Din start va spun ca pe cat este de migaloasa aceasta reteta, pe atat de surprinzator si gustos este produsul final: chiftele de scoici de rau. Impropriu spus migalos, corect ar fi sa spun ca dureaza mult prepararea.
Am asteptat ceva timp pana cand am avut ocazia sa gust din aceste mici minunatii culinare. Nu gasesti in magazine scoici de rau asa ca trebuie sa ai pe cineva care sa le “culeaga” din rau sau chiar tu sa faci aceasta operatiune.
Ca sa ducem reteta mai departe hai sa presupunem ca dispui deja de doua sacose pline de scoici vii si proaspete. Actiunea incepe. Cu o perie de sarma/plastic cureti fiecare scoica in parte pana inlaturi de pe carapace orice urma de mal, alge etc. Astfel elimini posibilele gusturi neplacute. Acum ai cele mai curate scoici gata de preparare. Partea sadica consta in scufundarea acestora intr-o oala cu apa fierbine cu ceva sare unde se tin la fiert pana se deschid carapacele. Se scot scoicile astfel desfacute se spala in jet de apa rece si se extrage continutul. Continutul se curata de “verdeata “cu un cutitas. Se spala, se examineaza, se mai curata, iar se spala si tot asa pana ramane totul curat. Unele persoane pasteaza strict piciorul scoicii (carnea) altele pastreaza si partea alba. Nu o sa va ramana mare lucru dintr-o scoica asa ca o sa fiti frustrati cand dupa atata munca, dupa ce ati curatat doua sacose de scoici, va treziti cu o mana de carnita. Dar ce-i putin este si bun.
De aici incolo treaba-i floare la ureche. Se da carnea de scoica prin masina de tocat si se face compozitia de chiftele. Sa presupunem ca detineti 300 g de scoica tocata pe care o veti amesteca cu paine, doua oua, 3-4 catei de usturoi (tocat marunt), ceva patrunjel fin tocat, un praf de sare, altul de piper si compozitia-I gata de cocoloase.
Se incinge uleiul in tigaie, se rostogolesc chiftelutele prin faina si se prajesc la foc mediu la fel ca oricare alta chiftea. Rezultatul? Exceptional, va garantez!
Despre scoicile de rau. Prezenta acestora pe cursul unei rau certifica ca apa acestuia este curata, nepoluata, scoicile fiind sensibile la poluare. Daca nu ai cules tu scoicile trebuie sa verifici daca acestea sunt vii.
Perfect inchise, sau putin deschise dar care prin atingere se inchid rapid, clar ca sunt vii. Deschise inseamna ca sunt moarte si se exclud de la gatit. De la preparat se exclud si cele care dupa fierbere raman inchise.
Scuzati fotografia dar chiftele din carne de scoica de rau nu au mai avut rabdare sa fie montate artistic.
© Info-delta.ro. Toate drepturile rezervate
Bun, bun bun! O data pe an ma incumet si-mi petrec pe Arges cateva ore adunand un sac de scoici. Nu ma intrebati cat ma injura sotia pregatindu-le. Dar asta-i conventia: eu curat pestele, ea scoicile.
In plus fata de reteta vostra, noi inmuiem miezul e paine in putin lapte dulce. Am incercat si varianta cu ceapa calita dar nu recomand pentru ca pierzi total gustul.
Asa cum este scrisa asa-i bine, cantitatile se fac din ochi.
Ma duc la balta dupa scoici ca mi-ati facut pofta :))