Nu am mai fost în Delta Dunării de când eram copil și mergeam cu ai mei în zona Crișan, pe brațul Sulina al Dunării. Rememorez, cumva, câteva imagini de atunci cu canalele, vegetația și păsările, însă nu îmi amintesc foarte multe.
Ei bine, la început de lună iunie, am ajuns cu familia în Delta Dunării, în premieră pentru ai mei, în zona Mahmudia, pe brațul Sfântul Gheorghe, o altă premieră pentru mine. E greu să treci în revistă tot ce ai văzut într-o vizită de câteva zile în Deltă, dar o să încerc să transpun, măcar un pic, ceea ce am văzut și experimentat. Las aici și multe poze pentru că doar așa pot să vă transmit mai bine ceea ce am văzut.Mahmudia, poarta către întreaga Deltă
La impresia generală foarte plăcută, am certitudinea că a contribuit atât locul în care am ales să stăm pentru cele câteva zile petrecute în Deltă, adică Mahmudia, zona de unde poți ajunge în orice punct dorești din Deltă sau poarta către întreaga Deltă dar au contribuit și gazdele noastre de la Casa de Vacanță Bunica Maria, care ne-au recomandat diferite activități în jurul unității de cazare și ne-au acomodat cu specificul zonei, inclusiv din punct de vedere culinar.
Iată că, la început de vară, am ajuns pentru prima oară la Mahmudia, unde pentru 3 nopți am stat la Casa de Vacanță Bunica Maria, situată la cateva minute de mers pe jos de faleza Dunării și de port.
8 camere, un living uriaș și o bucătărie complet utilată sunt disponibile la Casa de Vacanță Bunica Maria, locul care va fi transformat, în curând, într-o autentică pensiune agroturistică, cu produse provenite doar din „curtea” proprie dar și locul în care poți face o cură sănătoasă de pește, așa cum am făcut și noi.
Ce ne-a mai plăcut nouă foarte mult a fost curtea mare și foarte prietenoasă a pensiunii, cu mult verde, șezlong-uri și leagăne, ceea ce pentru o familie cu 2 copii este cam tot ce îți dorești. Am prins și perioada cu 1 iunie și au mai fost și alte familii, iar curtea a fost plină de copii.
Andrei, proprietarul Casei de Vacanță Bunica Maria, născut și crescut în localitatea Mahmudia, s-a rupt, acum ceva vreme, de o multinațională foarte cunoscută și s-a dedicat exclusiv acestui loc, construind pensiunea chiar în curtea unde a copilărit și încercând să păstreze cât mai mult din specificul zonei din punct de vedere arhitectural, culinar dar și al obiceiurilor locurilor.
Pe lângă unitatea de cazare, Andrei a construit și microferma din cadrul pensiunii, a adăugat un meniu foarte atractiv ce include toate mesele zilei, bazat în principal pe pește și a adăugat și alte activități de făcut pe lângă pensiune, cea mai importantă fiind plimbarea cu barca proprie, cu o capacitate de 8 locuri și cu barcagiu propriu.
Plimbările cu barca reprezintă unul dintre ingredientele principale care fac foarte atractive sejururile la Casa de Vacanță Bunica Maria. Printre altele, Andrei organizează și adevărate tabere foto pentru pasionații fotografi care vin să surprindă frumusețea faunei și florei din Delta Dunării.
În plus, chiar din localitatea Mahmudia, se poate urca cu mașina pe dealurile Beștepe (în traducere înseamnă „5 dealuri”), locul cel mai înalt din Delta Dunării și de unde se poate vedea Delta cât vezi cu ochii, o altă atracție foarte interesantă din zonă. E un traseu ce se poate face și pe jos, nu musai cu mașina dar dacă mergeți cu mașina trebuie să știți că e un drum destul de accidentat.
Asa cum spuneam, din punct de vedere culinar, poți să te lași pe „mâna” gazdelor, așa cum am făcut noi, pentru toate mesele zilei sau poți să te „lupți” cu grătarul sau cu trepiedul pentru ceaun cu foc de lemne, disponibile în curtea pensiunii.
Oricum, toate recomandările gazdelor au fost de bun augur și dacă o să căutați o destinație în Delta Dunării pentru week-end sau pentru vacanță, vă recomand să treceți pe la Casa de Vacanță Bunica Maria din Mahmudia, cu un telefon înainte la Andrei pentru a verifica disponibilitatea și pentru a face o rezervare: tel. 0721.206.963 (e-mail: contact@bunicamaria.ro).
Cum ajungi la Mahmudia
Mahmudia reprezintă unul dintre cele mai apropiate puncte de Delta Dunării unde poți ajunge cu mașina dar de unde trebuie să iei barca pentru alte excursii. În Mahmudia se poate ajunge prin Tulcea – Nufăru – Beștepe – Mahmudia, pe un drum mai mult decât ok – am înțeles că a fost de curând abilitat – sau pe Babadag – Enisala – Sarichioi – Agighiol – Sarinasuf – Murighiol – Mahmudia, pe un drum la fel de bun. Noi ne-am dus spre Mahmudia prin Tulcea și am venit pe varianta cu Murighiol – Babadag.
De este Mahmudia poarta către întreaga Deltă?
În primul rând, de la Mahmudia poți ajunge cu barca la Sfântul Gheorghe, acolo unde Dunărea se varsă în Marea Neagră și unde poți să faci o plajă și o baie în mare, fără să părăsești Delta Dunării. Plaja sălbatică de la Sfântu Gheorghe are un farmec aparte.
La Sfântul Gheorghe poți ajunge în 1,5 – 2 ore maxim, cu o ambarcațiune, așa cum am făcut noi. E o plimbare doar pe Dunăre dar merită din toate punctele de vedere. De la unul dintre debarcaderele de unde te lasă barca poți ajunge pe jos la plajă, în cca 30 de minute sau poți lua unul dintre vehiculele cu remorcă pentru un preț modic. Noi am mers la dus pe jos și ne-am întors cu remorca.
Plimbare cu barca pe canalele și bălțile din zonă
Iar dacă accesul de la Mahmudia către Sfântu Gheorghe nu este vreo mare noutate, accesul de la Mahmudia către minunatele canale și bălți din Delta Dunării, iar de acolo în toată Delta, este piesa de rezistență a zonei.Așa cum vă spuneam, o astfel de plimbare de vreo 4 ore pe canalele și bălțile din zonă am făcut și noi și pe care vi-o recomand cu mare căldură. Am străbătut canale și bălți – lacurile Gorgova, Rotund, Cuzminț, Potcoava și Rezervația Nouă Mahmudia, am văzut câteva sate tradiționale pescărești, am văzut pelicani, lebede și cormorani – chiar am vizitat o colonie de cormorani de pe lacul Cuzminț și am văzut nuferi galbeni și albi.
Acum aproximativ 2 ani, chiar peste Dunăre de Mahmudia, o zona întinsă de pământ a fost inundată artificial și poartă numele în acest moment de Rezervația Nouă Mahmudia. Această nouă zonă a creat nu doar un acces foarte facil, printr-un canal, către toată Delta Dunării – către toate canalele și bălțile ei, către brațul Sulina sau către Pădurea Letea, de exemplu – ci a dezvoltat, cu această ocazie, un microclimat foarte propice pentru multe specii de păsări și pești de a se dezvolta în voie, fără ca intervenția noastră să atenteze în vreun fel asupra lor.
Cum s-a reușit acest lucru? Simplu: apa din noua zonă creată are o adâncime mică și nu se poate străbate cu niciun fel de ambarcațiune, motiv pentru care toate vietățile din această zonă cresc în voie și adaugă frumusețe locului.
O mână ridicată în sus și barcagiul oprea barca pentru o poză, un video, o întrebare, o lămurire sau pur și simplu pentru a contempla liniștea și frumusețile Deltei. E incredibil de frumos.
Articol semnat Claudiu Ciobanu
Daca a-ti citit comentariul de ce nu suna-ti la propietar sa discutati cu el.Nu e mai bine asa si mai eficient?.
buna ziua.cat costa cazarea pentru 2 adulti si un copil de 14 ani.perioada 23-27 august 4 nopti.si daca aveti si loc de pescuit.Multumesc
buna ziua cat ar ajunge cazarea pentru 6 adulti si 4 copii 2 zile si o noapte.si inca ceva se poate pescui