Ani de-a randul am vazut din viteza barcii resortul Cormoran, avand drumuri in alte parti ale Deltei si de fiecare data cand am trecut pe langa el mi-am propus sa-l vizitez. Faptul ca a fost un pionierat in turismul din Delta Dunarii, ca in spatele acestui resort exista o poveste frumoasa, izvorata din pasiunea unor oameni pentru Delta Dunarii, mi-a starnit curiozitatea si m-a facut sa-mi doresc sa ajung aici.
CUPRINS:
Iata ca la prima ocazie care s-a ivit am reusit sa bifez si resortul Cormoran.
Cum ajungi la Cormoran Resort?
Cormoran Resort se afla in satul Uzlina, loc in care poti ajunge doar cu barca. Ca sa fii preluat de o ambarcatiune, cand ajungi in Tulcea, trebuie sa suni la receptie sau daca vii pe alta ruta sa anunti cu 40 de minute inainte. Noi am lasat masina in parcarea pazita non-stop din Murighiol, pentru suma de 15 lei/zi. De fapt, acesta este tariful la toate parcarile pazite din Tulcea. Apoi, am fost transferati cu o ambarcatiune la hotel. Simplu J
Prima impresie la sosirea in Resortul Cormoran
Aproape toata Delta am vazut-o ca turist inca din anii ’86. Am avut norocul sa vad satele asa cum erau pe vremuri, cu case modeste, majoritatea acoperite de stuf, altele cu tigla, gradini ingrijite si pline de flori. Sate mici, dar cu acel farmec “de tara”, stiti voi la ce ma refer.
Apoi am vazut cum apar noile case, pensiuni si hoteluri, majoritatea construite intr-un stil modern dar, in mare parte, fara nicio legatura cu traditia locului, transformand acele sate frumoase in ceva banal. Ei bine, nu am pe nicio lista de vizitat satul “modern”, in calatoriile mele cautand doar traditionalul, autenticul, aceea atmosfera de la bunicii de la tara.
Ceea ce-mi place la Cormoran, asa ca prima impresie, este ca aici s-a construit traditional, resortul dezvoltandu-se ca un mic satuc autentic din Delta. În resort, am fost intampinati, alaturi de ceilalti turisti, cu zambetul pe buze si cu un paharel de tuica. Dupa check in, am fost condusi fiecare in camere.
Cormoran Resort
Va spuneam ca mi-am dorit sa ajung aici, asa ca este normal sa am niste asteptari care spre bucuria mea, s-au implinit. Visul meu, casute in stil traditional vopsite in alb si albastru lipovenesc, cu acoperisuri din stuf si obloane albastre la ferestre. Pe langa acestea, resortul mai dispune de un hotel cochet, doua piscine, loc de joaca pentru copii, restaurant, club, sali de conferinte si un snack bar.
Toate acestea sunt amplasate intr-un spatiu verde, cu alei ingrijite, strajuite de trandafiri de toate culorile si randuri de flori. Angajatii resortului sunt foarte amabili, m-au salutat de fiecare data cu zambetul pe buze si m-au facut sa ma simt “ca in afara”.
Cazarea la Cormoran Resort – cum sunt camerele
Spre bucuria mea am fost cazat la o vila, la etaj. A fost perfect pentru mine, mi-am dorit intimitate si liniste. Camera este prevazuta cu aer conditionat, este curata, are un miros placut si discret si este dotata cu aproape tot ce-i necesar (doua paturi twin, televizor lcd, minicanapea, noptiere, dulap haine, tabureti, masuta, cana electrica).
Din camera lipseste un minibar, iar asta se intampla din cauza turistilor care au folosit aceste mici frigidere pentru a depozita peste, obligand administratia resortului sa le retraga din camere. Oricum, daca aveti ceva de pus la rece, aveti la dispozitie o zona “frigo” dar si posibilitatea de a pune rapid ceva la gheata.
Mi-a placut in special ca de la mica mea fereastra aveam vedere inspre Dunare. In fiecare zi, in camera s-a facut curatenie si s-au inlocuit prosoapele. Noptile am tinut fereastra deschisa adormind cu sunetele “baltii”.
Cum este restaurantul din Cormoran Resort?
Ah, daca as fi fost un impatimit al mancarurilor de peste … Bucataria a fost foarte ok, asa cum ma asteptam, cu diverse feluri de mancaruri pe baza de peste, ca doar suntem in Delta Dunarii, nu?. Fiind inceput de iunie, aproape de sfarsitul prohibitiei la pescuit, pentru bucatariile din Delta Dunarii a gati cu peste proaspat este o adevarata provocare.
Insa Resortul Cormoran dispune de o crescatorie de pesti, ceea ce reprezinta un mare avantaj pentru ca se aprovizioneaza direct, la masa fiind servite intotdeauna preparate din peste proaspat. Am luat masa atat in regim “a la carte” cat si in regim de bufet suedez, in ambele variante mancarea fiind indestulatoare si cu gust.
Ce se poate manca? Storceag de sturion, bors lipovenesc, peste de diferite natii prajit, salata de icre, plachie, tot felul de feluri pe baza de peste dar si mancaruri pentru cei care isi doresc altceva decat peste.
Ce fel de facilitati are Cormoran Resort?
Atunci cand alegi sa-ti petreci cateva zile aici trebuie sa constientizezi ca esti inconjurat de ape. Esti oarecum izolat, nu ai posibilitatea de a “evada” din zona. Un mare avantaj fata de alte locuri din Delta este, insa, ca Resortul Cormoran dispune de un spatiu generos si astfel nu te simti ingradit de ape sau de gardurile vecinilor. Cui ii place sportul, resortul ii pune la dispozitie doua terenuri de sport unde se poate practica tenis, baschet, volei.
In zilele calduroase te poti relaxa la una din cele doua piscine, ceea ce am facut si eu, apa fiind calda, iar afara erau peste 29 de grade. Piscina este destul de incapatoare, are o adancime cuprinsa intre 0.6 – 2.2 metri, fiind potrivita pentru toate varstele.
Si daca te doboara caldura, te poti retrage pe terasa restaurantului racorindu-te dupa plac.
Am dat si o tura cu bicicletele, acestea fiind puse gratuit la dispozitia clientilor. Poti merge la sala de fitness (nu a fost pe lista mea), sau sa trandavesti efectiv pe un sezlong la piscina (inclusa pe lista). In anumite zone (cam peste tot) ai acces gratuit la internet.
Daca vii cu copilul mic, el se poate distra intr-un mic loc de joaca. Daca doresti, poti pescui de pe ponton sau daca intradevar esti pasionat, poti incerca incinta de pescuit Cormoran, renumita printre pescarii de stiuca.
Ca idee, atunci cand iti planuiesti un concediu, oriunde in Delta Dunarii, este obligatoriu sa ai in agenda si o excursie cu barca pe lacuri si canale, excursie care iti va umple timpul si iti va completa sejurul. Obligatoriu!
Ca la orice resort si aici poti beneficia de anumite pachete turistice ce pot include pe langa cazare si demipensiune si excursii sau alte beneficii. E sufficient doar sa dai un telefon la receptie sau sa trimiti un email.
Ce poti face in imprejurimile Resortului Cormoran?
Pentru mine, Delta Dunarii inseamna apa, stuf cat vezi cu ochii, covoare de nuferi, colonii de pasari, salcii batrane si stiuci de un metru. Mereu am spus si voi spune in continuare ca o vacanta in Delta Dunarii fara o plimbare cu barca pe canale si lacuri este o vacanta ratata.
Astfel, in apropierea resortului Cormoran se afla multe lacuri frumoase pe care se ajunge destul de repede, asa ca rezervati din timp o plimbare pe acestea si nu ratati sa vedeti adevarata frumusete a deltei, natura.
Puteti rezerva un loc in barci rapide sau in catamaranele resortului, niste ambarcatiuni sigure, stabile, comode, acoperite, care va vor plimba asa cum trebuie, lent, prin lacurile din imprejurimi.
Pescuit la stiuca in incinta Cormoran
Al doilea motiv pentru care mi-am dorit da ajung aici a fost pescuitul la stiuca. Resortul Cormoran administreaza o recunoscuta incinta de pescuit , un loc bine cunoscut de pescarii de competitie si cei amatori.
Facand un profil al pescarului din mine, trebuie sa va spun ca nu sunt pescar de competitie, pescuiesc din pasiune, preponderent in Delta Dunarii. Nu pot sa declar ca pescuiesc foarte bine, insa nici incepator nu sunt. Deci ma incadrez in categoria pescarului obisnuit si modest, ce pescuieste cu scule si naluci obisnuite si modeste.
Acum, odata ce mi-am facut mini-profilul de pescar, sa va spun si povestea. Imi place teribil sa pescuiesc pe “natural”, in Delta Dunarii. Ador acest lucru si-l fac de aproape 25 de ani cu placere, pasiune si responsabilitate.
Recunosc, este din ce in ce mai greu acum sa gasesti stiuca, din motivele pe care toti le stiti si nu mai are rost sa le repet aici. Ei bine, in ultima perioada, din cauza partidelor de pescuit din ce in ce mai nefericite, am tot zis ca o sa ajungem sa vedem stiuca numai in incintele din Delta.
Sper sa nu am dreptate. Ca sa fiu cinstit, cele mai bune si mai spectaculoase partide de pescuit la stiuca le-am avut pe incinte, de aceea nu strica din cand in cand o cura de pescuit pe aceste zone protejate.
Fiind atat de mare, pe incinta Cormoran te simti aproape la fel ca pe “salbatic”. Numai ca aici ai un atu si anume certitudinea ca exista mult peste, ca este acolo unde esti si tu, totul depinzand de tine si de noroc ca sa-l prinzi.
Fiind iunie, deci inca prohibitie, pescuitul pe incinta a fost o adevarata gura de oxigen dupa o pauza de cateva luni de pescuit la stiuca. Dupa micul dejun am plecat spre incinta cu o barca insotiti de un ghid. Pentru ca nu am fost niciodata aici si nu cunosteam locurile, faptul ca am fost insotiti de un cunoscator al zonei a contat enorm, eliminand timpii de cautare.
De fapt fiind o incinta unde se practica exclusiv pescuitul Catch & Release (prinde si elibereaza) interesul administratorului acesteia este sa te bucuri din plin de partida de pescuit si sa prinzi mult peste.
Pretul unei zile de pescuit este de 275 lei/zi/barca cu vaslas. Daca renunti la vaslas, platesti cu 100 lei mai putin. Transferul de la resort la incinta se face cu barca cu motor si este inclus in pret. In 5 minute ajungi la incinta. Ca idee, trebuie sa te informezi inainte la receptia resortului pentru ca nu se permite accesul decat a maxim 30 de barci, acestea fiind ale incintei. Motorul termic nu este permis, doar la vasle sau cu motor electric.
Pentru ca iarba a inceput sa urce si sa acapareze luciul de apa, am pescuit preponderent cu naluci de suprafata, slidere si spinnerbaituri si mai rar lingurite. Am prins la orice.
Densitatea stiucilor pe incinta de la Cormoran este mare, nu am doborat recorduri de dimensiuni, insa am avut activitate asa cum mi-am dorit, plus cateva senzatii tari cu rupturi si rateuri care or sa ma bantuie noaptile ceva vreme.
Prima zi a fost de tatonare, ajungand tarziu pe balta, cu un cer senin si o apa nemiscata. Dupa amiaza … ploaie. A doua, a fost cum trebuie cu multe stiuci mici si maricele, cu activitate si adrenalina. Dupa cateva ore de pescuit pe incita de la Cormoram, pot spune ca mi-am luat doza de stiuca 🙂
Si la final, o mica incursiune video prin Cormoran Resort si incinta de pescuit.
Pentru mine Cormoran Resort a fost o experienta asa cum mi-am dorit, ceea ce va recomand si voua.
Am fost anul asta si este ok. Un 4,5 din 5 as da. Perfect mai greu gasesti la noi in Romania.
Locatia: perfecta, in liniste si natura.
Iesirile pe delta organizate de resort: extraordinare!
Mincarea: foarte buna si (prea) multa.
Serviciile: bune si variate (piscina, excursii, ciclism, pescuit, etc)
Camera: mare, linistita, in gradina (casute).
Proprietarii: oameni de clasa, intotdeauna la dispozitie.
Animalele de companie:binevenite.
Am fost si voi reveni chiar daca dl Gaina nu mai este printre noi, din pacate. Sper sa ramana un loc la fel de prietenos, curat si placut.
Am fost si cu siguranta voi reveni tot la Cormoran.
Un loc frumos, cu oameni frumosi si administrat de oameni frumosi!
Sotii pescari maniaci la pescuit, sotiile la relaxare la piscina. Si uite asa am gasit formula perfecta la Cormoran 🙂
Parcă mi-am citit propriile gânduri! Subscriu fiecărui cuvânt! Poate doar să adaug că am prins în prima zi , de tatonare, aproximativ cincisprezece știuci de până la 4kg, iar a doua zi, numărate, douăzeci numai eu. Tatăl meu care are 74 de ani a prins și el 8, fără să fie un profesionist iar Claude, prietenul nostru francez, total începător, a prins 10 … Așadar, două zile superbe! Și în complex ne-am simțit bine, deși am stat mai mult pe incintă. 🙂 In schimb, cei cu familie, pot să-și lase într-adevăr liniștiți soția și copiii la piscină și să se bucure de câteva ore liniștiți, să trăiască liniștea și adrenalina pescarului împătimit.
Am fost aici si voi reveni mereu cu drag. Este un loc extraordinar!
Cormoran pfffff sunt ff multe de spus dar in primul rand cel mai frumos loc din lume ptr mine. cand ajungi la cormoran ajungi in alta lume ,personalul mancarea locurile peisajele sunt perfecte.Abia astept sa ma intorc inapoi acolo va pup si mi-e dor de voi Mihaela Moroeanu ❤️❤️❤️❤️