joi, 23 ianuarie 2025
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Albina (Apis mellifera)

Albina (Apis mellifera). Este destul de raspandita in Delta Dunarii datorita apicultorilor, ce aduc stupii mai ales in zonele de pajisti si liziere.
Albina este o insecta himenoptera. Are corpul impartit in trei parti: capul, toracele si abdomenul. Toracele, este format din trei parti, impartite fiecare in alte doua parti. Corpul este mic si pufos, acoperit cu un par scurt si foarte des. La matca si la albina lucratoare abdomenul este format din sase segmente, iar la trantor din sapte. Pe unele dintre picioare au cosulete in care strang polenul florilor. De asemenea au cate doua perechi de aripi (perechea anterioara fiind mai mare). Albinele lucratoare, in partea dorsala a abdomenului au localizat un ac cu o punguta cu venin. La om, intepaturile de albine sunt fie foarte dureroase, fie mortale, in functie de cat de alergica este victima la veninul albinelor. Antene sunt compuse din douasprezece segmente la femele si treisprezece la masculi. Coloritul corpului este divers, cu negru, cu galben sau portocaliu, uneori cu urme de albastru sau verde.

Ca hrana, albinele folosesc polenul si nectarul florilor, dar si diferite secretii dulcide origine animala sau vegetala. Produce miere si ceara.
Traiesc in comunitati mari numite roiuri, ce pot numara cateva zeci de mii de indivizi.
Un roi este alcatuit din trei feluri de indivizi: regina (numita si matca), trantorii si albinele lucratoare (acestea din urma constituind marea majoritate a grupului).

Albinele lucratoare: sunt femelele cu organele de reproducere nedezvoltate. Au o talie mica (12-14 mm), o greutate de aproximativ 100mg iar aripile sunt de aceeasi lungime cu abdomenul.
Matca: prezinta talia mai lunga (20-25 mm), capul mic, abdomen bine dezvoltat, aripi mai mici si o greutate intre 250-280 mg. Este singura femela fecundata din stup, fiind raspunzatoare de inmultirea albinelor in stup.
Trantorii: au o lungime de 15-17 mm, aripile depasesc abdomenul, capul este globulos iar greutatea corpului este de aproximativ 200 mg. In numar de cateva sute sunt prezenti in cuib din primavara pana in toamna, imperechind matca.>
Pe langa aceasta specie domestica de albina europeana, ce este crescuta de apicultorii de la noi din tara, sporadic intalnim in Delta si roiuri de albine salbatice, insecta ce se remarca printr-o dimensiune mai mica a corpului fata de albina domestica, prezentand un puf mai dezvoltat. Ele traiesc in scorburile copacilor batrani.

Albinele, atat speciile domestice cat si cele salbatice aduc un aport considerabil mediului, fiind cei mai buni polenizatori.

Articolul Albina (Apis mellifera) a fost actualizat in mai 2024

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

festivaluri tulcea delta dunarii 2025

Evenimente Tulcea, Delta Dunarii – calendar 2025

0
Calendarul evenimentelor la nivelul județului Tulcea pentru sezonul turistic 2025. Județul Tulcea se remarcă prin bogăția sa culturală, iar diversitatea acesteia este evidențiată de festivalurile...
Manastirea Letea din Delta Dunarii

Mănăstirea Letea

RECOMANDAM