0
Albina (Apis mellifera). Este destul de raspandita in Delta Dunarii datorita apicultorilor, ce aduc stupii mai ales in zonele de pajisti si liziere.
Albina este o insecta himenoptera. Are corpul impartit in trei parti: capul, toracele si abdomenul. Toracele, este format din trei parti, impartite fiecare in alte doua parti. Corpul este mic si pufos, acoperit cu un par scurt si foarte des. La matca si la albina lucratoare abdomenul este format din sase segmente, iar la trantor din sapte. Pe unele dintre picioare au cosulete in care strang polenul florilor. De asemenea au cate doua perechi de aripi (perechea anterioara fiind mai mare). Albinele lucratoare, in partea dorsala a abdomenului au localizat un ac cu o punguta cu venin. La om, intepaturile de albine sunt fie foarte dureroase, fie mortale, in functie de cat de alergica este victima la veninul albinelor. Antene sunt compuse din douasprezece segmente la femele si treisprezece la masculi. Coloritul corpului este divers, cu negru, cu galben sau portocaliu, uneori cu urme de albastru sau verde.
Ca hrana, albinele folosesc polenul si nectarul florilor, dar si diferite secretii dulcide origine animala sau vegetala. Produce miere si ceara.
Traiesc in comunitati mari numite roiuri, ce pot numara cateva zeci de mii de indivizi.
Un roi este alcatuit din trei feluri de indivizi: regina (numita si matca), trantorii si albinele lucratoare (acestea din urma constituind marea majoritate a grupului).
Albinele lucratoare : sunt femelele cu organele de reproducere nedezvoltate. Au o talie mica (12-14 mm), o greutate de aproximativ 100mg iar aripile sunt de aceeasi lungime cu abdomenul.
Matca : prezinta talia mai lunga (20-25 mm), capul mic, abdomen bine dezvoltat, aripi mai mici si o greutate intre 250-280 mg. Este singura femela fecundata din stup, fiind raspunzatoare de inmultirea albinelor in stup.
Trantorii : au o lungime de 15-17 mm, aripile depasesc abdomenul, capul este globulos iar greutatea corpului este de aproximativ 200 mg. In numar de cateva sute sunt prezenti in cuib din primavara pana in toamna, imperechind matca.
Pe langa aceasta specie domestica de albina europeana, ce este crescuta de apicultorii de la noi din tara, sporadic intalnim in Delta si roiuri de albine salbatice, insecta ce se remarca printr-o dimensiune mai mica a corpului fata de albina domestica, prezentand un puf mai dezvoltat. Ele traiesc in scorburile copacilor batrani.
Albinele, atat speciile domestice cat si cele salbatice aduc un aport considerabil mediului, fiind cei mai buni polenizatori.
Albina (Apis mellifera)
Albina (Apis mellifera)
Trantor
Trantor Trantor Trantor

imagini info-delta.ro

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole din sectiune

ULTIMELE COMENTARII

Va recomandam sa cititi

Cum a fost in tura cu canoea din Delta Dunarii

Am ramas dator sa va impartasesc experienta mea din Delta Dunarii cu canoea. Initial a fost vorba sa ne urcam intr-un caiac dublu, dar cand am vazut la mal canoea mi s-a parut mai spatioasa si mai eleganta asa ca am ales canoea. Pentru ca e…

Degustari de vinuri la Crama Dobrogeana - Alcovin Macin

Nu stim cum se intampla dar de fiecare data cand facem cate-o tura prin Dobrogea de Nord, inevitabil ajungem si pe la Crama Dobrogeana din Macin. Unde mai pui la socoteala ca de fiecare data oamenii de acolo ne intampina ca niste adevarate gazde cu bucate…

Ultima Frontiera, regal la stiuca

Daca nu ai pescuit niciodata, nu ai cum sa intelegi ce tremur iti taie respiratia la pleoscaitul cozilor si sunetul ascutit al franei, cand esti atacat la capatul sperantelor tale de cate un monstru mult visat. Dar totusi poti sa ti dai seama cum adrenalina curge…

Impresii hotel Wels, Delta Dunarii

Aici va spuneam ca in minivacanta din delta am stat la hotelul Wels din Baltenii de Sus, bratul Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii. Cand ma aflam pe plaja din fata hotelului am realizat de fapt ca anul trecut am publicat intr-o sectiune din site o fotografie ce…