1

Zona este reprezentata de partea estica a promontoriului Dolosman si cuprinde ruinele cetatii greco-romane Orgame – Argamum si zona de abrupt a falezei acestui promontoriu.

Capul Dolosman este o faleza calcaroasa ce se intinde pe o distanta de 3 km, cu inaltimea maxima de 29 m, fiind singura faleza stancoasa din zona litorala a Romaniei.

Zona este importanta pentru conservarea vegetatiei de stepa avand un grad de diversitate apreciabil, explicabil prin existenta terenurilor cu umiditate si salinitate diferita.

Flora se caracterizeaza printr-o majoritate a speciilor meridional-continentale si a plantelor xero-mezofile, moderat termofile si neutro-bazifile. Numarul plantelor cunoscute aici se ridica la 287 specii cormofite cu 14 subspecii, 17 varietati si 11 forme, reprezentate prin specii rare si foarte rare, mentionand aici Centaurea jankae.

Pe toata lungimea falezei se pot intalni serpi de apa (Natrix tesselata) iar in zona abruptului stancos se pot observa cuiburile de lastun mare.

Zona este importanta pentru cuibaritul drepnelei negre, pietrarul negru precum si pentru protectia dihorului patat, a sarpelui rau.

Zona este importanta si din punct de vedere arheologic, aici fiind desfasurat situl arheologic Orgame – Argamum.
Localizare pe harta:

Galerie fotografii aeriana/drona – Capul Dolosman

Fotografii de Dragos Astafei

Galerie fotografii Capul Dolosman:

Fotografii 2015 info-delta.ro

DISTRIBUIȚI
Etichete:

1 COMENTARIU

  1. Am vizitat ,Cap Dolojman și împrejurimile ,am înțeles că aici , cu multe secole în urmă, a avut loc schimbări climatice ,astfel s-a format ,ca să zic așa, o ,,limbă de pământ,, care practic, a închis ieșirea în Marea Neagră. Felicitări oamenilor care lucrează pentru acest site ,Echipa InfoDelta .ro, respectul meu pentru dvs, doamnelor și domnilor. Eu am un canal de You Tube, Iuri Vasilică Blioju , cu două playlists ,România pitoreasca și Bârlădeanul Zburător ,vă invit să vă abonați ,și să lăsați comentarii, fac din plăcere aceste filme, am un hobby ,pescuit, turism si fotografii. Tuturor românilor ,indiferent de etnia din care fac parte, le doresc numai bine, trebuie să fim uniți, să punem umărul la muncă împreună, să lăsăm urmașilor noștri lucruri bune ,pe urmele trecerii noastre pe aceste locuri, binecuvântate

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole din sectiune