0
Libelula. Prezenta pe toata suprafata Deltei, in diverse marimi si culori, te incanta privindu-le zborul rapid si coloristica variata.
Insecta cu corpul lung si subtire, cu capul mare si cu aripile transparent-stravezii, exclusiv diurne, care traiesc de obicei pe langa ape, putand fi intalnite si in zone indepartate de luciul apei datorita faptului ca sunt foarte bune zburatoare. Coloristica corpului este variata: rosu, verde, albastru galben. Ochii sunt mari, oferind insectei un camp vizual extrem de larg, la aceasta adaugandu-se si capacitatea de a roti capul cu aproape 360 grade.
Abdomenul este lung si cilindric, format din 11 segmente, ultimul segment abdominal prezentand doi cerci scurti. Toracele este puternic, de el fiind prinse aripile alungite, transparente, egale sau aproape egale. Aparatul bucal este prevazut cu mandibule si lacinii puternice, prevazute cu zimti ascutiti, care servesc la masticarea prazii. Se hraneste cu insecte pe care le captureaza in zbor, acesta depasind cu usurinta 70km/h.
Femela depune oua direct in apa, sau direct pe plantele acvatice. Larvele de libelule sunt exclusiv acvatice, rapitoare si traiesc de la trei la cinci ani.

In galeria foto sunt ilustrate: Libelula Orthetrum albistylum, Libelula Anax imperator, Libelula Erythromma viridulum, Libelula rosie Trithemis kirbyi

 

imagini Valeriu Leonov | Romeo Huidu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole din sectiune

ULTIMELE COMENTARII