joi, 21 septembrie 2023
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăPromovare”DELTA DUNARII SI DOBROGEA - ROMANIA, peisaje legendare” - editie revizuita si...

”DELTA DUNARII SI DOBROGEA – ROMANIA, peisaje legendare” – editie revizuita si adaugita a albumului foto color cu text bilingv (romana – engleza)

In prag de sarbatori, Mihai Petrescu ofera publicului un cadou cu specific deltaic/dobrogean, o noua editie revizuita si adaugita a albumului foto color cu text bilingv (romana – engleza) intitulat ”DELTA DUNARII SI DOBROGEA – ROMANIA, peisaje legendare”, album care cuprinde 160 de pagini dedicate peisajelor naturale si culturale din judetele Tulcea si Constanta.

Iata prezentarea autorului:

„Delta Dunarii si Dobrogea au ramas un tinut atemporal, chiar si sub tavalugul modernismului. Rar poate fi vazut un loc mai plin de viata, cu un farmec ascuns, care incanta ochiul, dar mai ales sufletul. Aici orice formatiune naturala iesita din comun, muntii, Dunarea, Marea Neagra, semintiile felurite ale Dobrogei, toate au o poveste, o legenda ce le sporeste frumusetea si misterul. Pentru a savura intregul farmec al acestor legende recomand insa citirea lor in original, cu precadere a lucrarilor de sinteza (C. Cealera, E.D. Gemala,  A. Mitru  etc.). Unele legende sunt inedite, culese in 30 de ani de peregrinari prin Dobrogea, fiindu-mi povestite de localnici, ca mostenire stramoseasca. Oricat ar fi de neverosimile, ele merita a fi consemnate, fiind ultimele crampeie pe care localnicii si le amintesc, din tezaurul de povestiri inspirate de Dobrogea, sau aduse din patriile de origine, alaturi de relicve sau icoane.

Asa cum legendele au un sambure de adevar si adevarurile stiintifice capata in Dobrogea nota fabuloasa a legendelor. Povestile Dobrogei amintesc de codrii seculari disparuti, inlocuiti acum de stepe, despre insule si cetati scufundate in neincetata modificare a cursului Dunarii sau tarmurilor marii, despre o retea subterana de rauri, pesteri naturale, ori tuneluri sapate in scop strategic, multe nefiind regasite pana in prezent.

Peisajele mirifice ale Dobrogei de altadata sunt astazi in mare parte ocrotite in ariile protejate de importanta europeana (Natura 2000). Ele reprezinta adevarate oaze de frumuseti ale naturii intr-un mediu ce devine tot mai artificial datorita activitatilor umane. Pe langa conservarea florei, faunei, a cadrului geologic, aceste arii protejate au si o importanta culturala, prin legendele, etniile sau vestigiile arheologice asociate, cu ajutorul carora am incercat sa intregesc farmecul acestor rezervatii in cartea de fata. Am scris aceasta carte in primul rand pentru ca publicul sa se indragosteasca de tinutul Dobrogei si Deltei Dunarii, in speranta ca astfel aceasta regiune va fi mai bine ocrotita.”

Albumul ”DELTA DUNARII SI DOBROGEA – ROMANIA, peisaje legendare”, Editia a doua, revizuita si adaugita, autor: Mihai Petrescu; Tulcea 2021 – ISBN 978-973-0-34235-2), 160 pag., pret 150 lei, poate fi achizitionat direct, la magazinul ACVARIULUI din TULCEA,  (CENTRUL MUZEAL ECOTURISTIC DELTA DUNARII, str.14 Noiembrie nr.1, tel. 0340105652) sau prin curierat (comanda telefonica: 0040513231 (secretariat ICEM), 0340105652 (Acvariul Tulcea), sau prin e-mail: icemtl@icemtl.ro

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

lacul lumina delta dunarii

Lacul Lumina – loc de pescuit in Delta Dunarii

0
Lacul Lumina din Delta Dunarii este un loc excelent pentru pescuit, cu o mare varietate de pești, cum ar fi știuca, crapul, somnul și...

Pescuitul în luna octombrie

Bancuri cu pescari

Bancuri haioase cu pescari

RECOMANDAM

Hotel Wels din Baltenii de Sus Delta Dunarii

Hotel Wels

0