marți, 29 noiembrie 2022
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Isaccea

Orasul Isaccea este situat la 35 km nord-vest de Tulcea, 41 km fata de Galati. Este traversat de soseaua Tulcea -Braila.

Istoria orasului

Numele localitatii, dupa spusele lui Nicolae Iorga, provine de la Saccea, un conducator local din secolul XI. In contradictie cu Iorga, istoricul C.C. Giurescu sustine ipoteza ca Isaccea ar fi una si aceeasi cu vestita Vicina, centru de mare inflorire economica. O alta ipoteza privind numele localitatii, o sustine prof. Nicolae Radulescu, aceea ca numele orasului s-a format conform regulilor fonetice turcesti, adaugandu-se in fata vocala „i“.
Prin pozitia sa strategica, fiind asezat langa unul din principalele vaduri de trecere ale Dunarii, loc pe unde se pare ca a trecut fluviul si regele persilor Darius in anul 514 i.e.n., anticul Noviodunum a fost prezent la toate evenimentele istorice prin care a trecut Dobrogea.
Toponimul celtic al cetatii pare a se datora incursiuni lor celtice de la inceputul sec. III I.e.n. Importanta pe care au acordat-o romanii acestui punct strategic se vede si din faptul ca aici au ridicat importante ziduri de aparare pentru sediul flotei romane de pe Dunare: Classis Flavia Moesica, stabilita aici inca din sec. I e.n. Rapida dezvoltare a orasului au determinat autoritatea centrala sa-i acorde rangul de municipiurn. O serie de edificii publice, bai, fragmente sculpturale datind din sec. II-III indica inflorirea urbanistica a orasului.
Prosperitatea cetatenilor sai se vede si din bogatia, luxul si rafinamentul inventarului funerar descoperit in numeroasele morminte de incineratie sau in sarcofage. Aceeasi atentie va fi acordata orasului de catre autoritati si in sec. IV-VII, dupa cum o dovedesc monumentele publice, orasul fiind refortificat de imparatul Iustinian si devenind sediu episcopal. Si dupa slabirea autoritatii imperiale (in primele decenii ale sec. VII) din Dobrogea antica, numeroasele monede si sigilii datind din sec. VII-X atesta grija bizantinilor pentru acest punct strategic, controlat permanent de flota imperiala. Din sec. X, cand Dobrogea este reorganizata de Bizant, orasul este refortificat si va incepe pentru el o noua perioada de prosperitate dupa cum dovedesc marile si numeroasele tezaure monetare, ce dateaza din sec. XI-XII, descoperite aici. La 1321 geograful Abulfeda mentiona deja ca Isaccea (isakgi) facea parte din Alualak, Tara Vlahilor, confirmand ca acest teritoriu era integrat statului intemeiat de Basarab I.
Dupa Cucerirea Dobrogei la 1420, turcii continua sa acorde atentie Isaccei, cheia apararii Dobrogei dinspre Nord si principalul loc de trecere al sultanilor in expeditiile lor contra tarilor crestine nord dunarene. Cu ocazia unui astfel de eveniment – expeditia lui Osman al II lea (1620) impotriva Poloniei, s-a ridicat fortificatia medievala care o suprapune pe cea antica si care va fi distrusa la sfirsitul sec. XVIII.
ln tot timpul ocupatiei otomane, Isaccea din punct de vedere administrative a fost sediul uneia din cele opt cazale in care a fost impartita Dobrogea.
Dupa 1877, Isaccea va deveni treptat un important centru economic si administrativ.
Localnicii, pe langa sarbatorile crestinesti, mai au trei sarbatori mari: Zilele culturii la Isaccea, unde elevii se intalnesc cu poetul Marian Dopcea, Vremea culesului un eveniment ce se desfasoara in luna octombrie si Obiceiuri si colinde de iarna, o sarbatoare locala de un pitoresc aparte.

Acces in localitate

Orasul e strabatut de DN E87. Legatura cu judetele Braila si Galati se face cu bacul (peste Dunare), in punctele I.C. Bratianu si Smardan.

Obiective turistice din orasul Isaccea

  • Cetatea Noviodunum – fortificatie romana – este una dintre cele mai vechi cetati din Dobrogea, in prezent acoperita aproape in intregime cu pamant. S-a deschis un site arheologic pentru recuperarea diverselor piese istorice, expuse la muzeul judetean Tulcea.
  • Geamia turceasca (Moscheea Mahmud Yazîkî) –  situata in centrul orasului, datata din secolul al XVI-lea.
  • Grupul arhitectural Cocos – locas de cult situat la 8 km de oras si 6 km de comuna Niculitel.
  • Bisericuta Sfantul Gheorghe: Un monument istoric, situat in apropierea centrului orasului Isaccea.

Galerie fotografii orasul Isaccea

Fotografii info-delta.ro

Fotografii Aurel Stanica

ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ARTICOLE RECENTE

Pescarusul cu picioare galbene

Pescarusul cu picioare galbene – Larus michahellis

0
Generalitati: Pescarusul cu picioare galbene este o pasare de talie mare intalnita in apropierea baltilor, a lacurilor si de-a lungul litoralului.Descriere: (52-58 cm) Anvergura...
canalul perivolovca din delta dunarii

Canalul Perivolovca