Satul Mila 23 aparține de comuna Crișan, județul Tulcea, fiind situat la o distanță de 5,5 mile față de reședința de comună. Mila 23 se află la o distanță de 53 de kilometri de orașul Tulcea, pe malul Dunării Vechi, la jumătatea drumului între Tulcea și Marea Neagră.
Generalități
Mila 23 se găsește în extremitatea nordică a primei bucle a cunoscutului „Mare M” (Dunărea veche), la locul unde vechiul curs al brațului Sulina măsura douăzeci și trei de mile de la vărsarea sa.
Numele satului derivă de la vechile măsurători ale brațului Sulina, adică 23 de mile de la Marea Neagră..
Structura tradițională a satului este de tip pescăresc; port popular tradițional (lipovenesc). Casele locuitorilor sunt așezate pe grindul îngust de-a lungul Dunării Vechi, într-un singur rând.
Localnicii sunt în majoritate pescari, de diverse etnii: ucraineni, rusi, lipoveni și câțiva turci. Potrivit recensământului din 2021, satul Mila 23 avea o populație de 442 de locuitori, dintre care 230 de bărbați și 212 femei.
În apropierea satului Mila 23 se află o mânăstire unică în Rezervația Deltei Dunării – Manăstirea Stipoc, de rit vechi ortodox (de călugări). Aceasta este cunoscută și sub numele de Schitul Sfântul Atanasie. Mânăstirea este amplasată în vecinătatea Grindului Stipoc, la jumătatea distanței dintre Mila 23 și localitatea Chilia.
În apropierea satului Mila 23, săpăturile arheologice efectuate în colaborare cu specialiști din Franța au dezvăluit existența unui complex arheologic asociat culturii Gumelnița, datând din anii 4400-4300 î.Hr., în punctul numit Taraschina. Analiza materialelor descoperite în acest complex arată că comunitatea umană de la Taraschina se ocupa cu agricultura și creșterea animalelor.
Mila 23 este unul dintre cele mai importante puncte de plecare pentru traseele ce străbat una dintre cele mai pitorești regiuni ale Deltei Dunării.
Povestirile bătrânilor din sat relatează că strămoșii lor s-au așezat pe Grindul Mila 23 după ce au fugit din Rusia pentru a scăpa de ordinele țarului Petru, care le cerea să-și taie bărbile și să accepte schimbările aduse canoanelor bisericești. Primii locuitori care s-au stabilit în Mila 23 au venit din Chilia Nouă și Vâlcov, de pe malul opus al Dunării, atrași de bogăția de pește și vânat a zonei.
În Mila 23 există o biserică de rit vechi cu hramul „Sf. Ioan Gura de Aur”, ctitorită în 1983, unde slujbele sunt oficiate în limba slavonă. Credincioșii de rit vechi (staroverii) folosesc calendarul ortodox de rit vechi (calendarul Iulian, decalat cu 13 zile).
Satul Mila 23 este locul de naștere al celui mai mare canoist din toate timpurile, Ivan Patzaichin (26 noiembrie 1949), medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1972 de la München și din 1980 de la Moscova. De fapt, Mila 23 este cunoscut și sub numele de „Satul Campionilor”, deoarece are cel mai mare număr de campioni raportat la populație din lume. Printre acești campioni se numără Ivan Patzaichin, Serghei Covaliov, Afanase Sciotnic, Agafia Constantin-Buhaev, Anton Calenic, Maria Nichiforov, Antrop Varabiev, Lipat Varabiev, Calinov Lavrente, Vicol Calabiciov, Afanase Butelchin, Vînturiș Robert și Sidorov Ichim.
Acces in localitate:
Obiective turistice in satul Mila 23:
- punct de plecare în Delta Dunării, spre Lacul Furtuna, Lacul Gorgova, Garla Papadia, Garla Sontea, Canal Litcov etc.
Ce poti face in satul Mila 23
Dupa părerea noastră, zona in care se află Mila 23 este una din cele mai frumoase și sălbatice din Delta Dunării