0
Daca mergem pe Dunare sau in Delta trebuie sa fim pregatiti corespunzator si pentru pescuitul rapitorului si aici facem referire in special la salau si la stiuca.
Incepem cu cateva cuvinte si despre montura de salau cu pestisor viu sau bucatica. Desi sunt adeptul pescuitului la rapitor cu nada artificiala, am pescuit pe Dunare si cu acest gen de monturi.
Si in acest caz, majoritatea pescarilor folosesc monturi simple, pe fundul apei. Pe firul principal (de la tambur) se leaga plumbul. Mai sus, la aproximativ 50 cm se leaga in derivatie acul ce are un forfac de 30-40cm, ce-i da posibilitatea pestisorului viu de a “juca”. Uneori am folosit cu succes atat la pescuitul la salau cat si la stiuca, in zonele cu apa mai stationara si pescuitul la pluta culisanta Sheffield, montura ce consta in montarea pe fir a urmatoarelor: opritor – pluta culisanta – opritor – plumb culisant – forfacul cu ac.
In cazul in care vizam stiuca, montura cu pluta culisanta Sheffield se modifica prin adaugarea unei strune: opritor – pluta culisanta – opritor – plumb culisant – struna cu ac.
Dar de ce sa nu recunoastem ca de fapt pescuitul la rapitor cel mai spectaculos este cel de spinning, iar aici nu mai trebuie spus ca stie toata lumea, ca la stiuca inainte de naluca artificiala oricare ar fi ea, se monteaza o struna.
O montura mai simpla decat cea pentru rapitorul de Dunare nici ca poate sa existe, plumbul din capat si un forfac legat ceva mai sus decat la montura pentru pasnic, un baboi foarte vioi prins de sub aripioara dorsala in asa fel incat sa nu-l raniti, si gata….de pescuit. Atentie foarte mare la doua lucruri, prima, sa folositi baboiul cel mai potrivit pentru zona respectiva (cel mai bine pentru dunare este obletele, iar daca vreti sa lansati ceva mai departe folositi un bibanel) si al doilea sa nu smuciti lanseta cand vreti sa lansati , altfel baboiul va cade din carlig. Vizati zonele foarte apropiate de mal, iar daca ati prins intr-un loc insistati acolo. Un alt truc invatat de la batrani, este ca in momentul din care salaul incepe sa traga lasatii un ragaz de circa 15-20 de secunde, este foarte important sa aveti rabdare pana inghite pestisorul foarte bine, altfel veti risca sa nu intepati carligul in falca pestelui. Deci, foarte multa rabdare!

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole din sectiune

ULTIMELE COMENTARII

Va recomandam sa cititi

Aveti toate motivele sa alegeti Cormoran Resort

Cei care au vizitat Delta Dunarii, cu siguranta si-au promis ca se vor intoarce. Celor care nu au ajuns pana acum in acest loc minunat, le recomandam sa ajunga cat mai curand, iar CORMORAN RESORT, situat in satul Uzlina, este punctul de plecare spre toate zonele…

Impresii hotel Wels, Delta Dunarii

Cum a fost in minivacanta petrecuta la hotelul Wels din Baltenii de Sus, bratul Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii. Cand ne-a spus Georgian, realizatorul emisiunii "In Carlig", ca vom fi cazati la hotelul Wels nici nu mi-am facut probleme. Ceva in interiorul meu mi-a spus ca totul…