0
Stiuca prefera apele linistite, limpezi cu fundul curat, in care abunda pesti mici. Locurile preferate de ea sunt acelea din care poate porni o ambuscada, ele fiind in general in apropierea unui perete de stuf sau palc de papura, printre nuferi sau vegetatii plutitoare, langa o masa de ierburi submerse, radacini de copaci etc. Se hraneste cu orice vietate acvatica care ii intra in gura de la insecte la pesti si chiar proprii pui.
Ca descriere, stiuca prezinta un corp alungit, usor turtit lateral, capul lunguet ca un cioc de rata, gura larga, dinti puternici si acutiti. Culoarea spatelui variaza de la gri-verzui la galben, la negru sau cafeniu. Flancurile sunt marmorate cu pete maronii, oliv sau negricioase. Burta este galbuie sau albicioasa.
Descriere – Caracteristici principale:
  • Lungime: 40 – 50 cm (exceptional 1,5 – 1,8m)
  • Greutate: 1 – 1,8 kg (exceptional 20 – 22 kg).
  • Durata de viata: 15 – 20 de ani

Galerie fotografii stiuca:

Fotografii George Manolache

Cum pescuim stiuca?

Stiuca – Daca te intreaba cineva sinonimul cuvantului stiuca ar trebui sa raspunzi, Delta, e normal pana la urma toate structurile de relief ale Deltei te duc cu gandul numai la ea, acolo este paradisul, locul unde se implinesc vise pline de metale stralucitoare si guri imense pline de dinti pe masura dinozaurilor. DA, avem in fata un dinozaur, un animal care a reusit sa supravietuiasca atata amar de vreme, asa ca macar pentru atata lucru sa ii aratam respectul pe care il merita.
Este bine stiut ca daca te duci “la stiuca” iti trebuie asa: una bucata barca + om care sa cunoasca desisurile canalelor si japselor foarte inselatoare si pline de surprise, dupa asta una bucata trusa plina cu tot felu de fieratanii care mai de care mai atragatoare. Bun, acum nu va lasati inselat de toata gama imensa de linguri, cautati ce este mai bun, in sensul in care producatorul sa fie renumit atat la noi in tara cat si de afara, eu prefer cele autohtone sunt f bine testate pe apele noastre, si in special in Delta.

Alegerea nalucii poate fi cea mai dificila etapa, asa ca va dau un sfat simplu, nu va luati dupa nimeni mergeti intotdeauna pe mana dumneavostra, incredeti-va in instinctul vostru de pescar. Si in al doielea rand, alegeti-o pe aceea cu care ati avut cele mai multe capturi, aceea este cea mai buna pentru dumneavoastra. Si de fiecare data cand treceti pe la magazine mai luati-va cate o lingura de aceea buna de care stiti numai voi, este foarte utila treaba asta. Inca un sfat pentru lingura, cea mai prinzatoare lingura este aceea care prinde pe cadere, deci lasati lingura sa cada spre fundul apei……!

Acum locurile de pescuit ale stiucii, sunt nenumarate in Delta, ramane la alegerea voastra unde va duceti. Ce sfat va pot oferii, este sa tatonati terenurile de la marginea desisului acvatic, palcuri razlete de stuf, si nu uitati de apa adanca, vara cand este foarte cald acolo veti gasi capturile capitale. Sa nu va fie frica de baltile cu multe plante acvatice, incercati si acolo chiar daca va demoralizeaza bradisul care vine pana la suprafata apei, incecati cu o lingura mare, de preferat un piscot cu o greutate de pana la 9-12 gr., plimbati-l pe la suprafata apei, pleoscaind apa si nu lasati de loc sa cada pe fund, veti avea surprize mari!

Fotografii pescuit stiuca:

Mai puteti citi si articolele:

DISTRIBUIȚI
Etichete:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole din sectiune