joi, 25 aprilie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Stiuca – Esox lucius

Știuca preferă apele liniștite, limpezi cu fundul curat, în care abundă pești mici. Locurile preferate de ea sunt acelea din care poate porni o ambuscadă, ele fiind în general în apropierea unui perete de stuf sau pâlc de papură, printre nuferi sau vegetații plutitoare, lângă o masă de ierburi submerse, rădăcini de copaci etc.
Ca descriere, știuca prezintă un corp alungit, ușor turtit lateral, capul lungueț ca un cioc de rață, gură largă, dinți (cca 700) puternici și ascuțiți. Culoarea spatelui variază de la gri-verzui la galben, la negru sau cafeniu. Flancurile sunt marmorate cu pete maronii, oliv sau negricioase. Burta este gălbuie sau albicioasă.

Descriere știuca – Caracteristici principale:

  • Lungime: 40 – 50 cm (exceptional 1,5 – 1,8m)
  • Greutate: 1 – 1,8 kg (exceptional 20 – 22 kg).
  • Durata de viata: 15 – 20 de ani

Reproducere. Cand depune icre știuca

Maturitatea sexuală o atinge la vârsta de 3-4 ani. În  februarie-martie când temperatura apei atinge 8 -10°C femela depune icre pe vegetație iar masculii fertilizează ouăle. Ouale sunt apoi protejate de părinți până când eclozează. Tineretul stiucilor este vulnerabil la prădători și au nevoie de protecție în primele stadii de dezvoltare.

Cu ce se hranește știuca. Ce mănâncă.

Știucile sunt prădători care se hrănesc cu pești mai mici, precum bibanii, crapul, carasii și alți pești, precum și crustacee, insecte și alte organisme acvatice. Prada este adesea atacată rapid stiucile folosind dinții ascuțiți pentru a prinde și a înghiți prada. Practic, se hrănește cu orice vietate acvatică care îi intră în gură de la insecte la pesti și chiar proprii pui.

Cum pescuim la știucă?

Știuca – Dacă te întreabă cineva sinonimul cuvântului știucă ar trebui să răspunzi, Delta, e normal până la urmă toate structurile de relief ale Deltei te duc cu gândul numai la ea, acolo este paradisul, locul unde se împlinesc vise pline de metale strălucitoare și guri imense pline de dinți pe măsură dinozaurilor. DA, avem în față un dinozaur, un animal care a reușit să supraviețuiască atâta amar de vreme, așa că măcar pentru atâta lucru să îi arătăm respectul pe care îl merită.
Este bine știut că dacă te duci „la știucă” îți trebuie așa: una bucățică barcă + om care să cunoască desisurile canalelor și jăpșelor foarte înșelătoare și pline de surprize, după asta una bucățică trusă plină cu tot felu de fierătănii care mai de care mai atrăgătoare. Bun, acum nu vă lăsați înșelați de toată gama imensă de linguri, căutați ce este mai bun, în sensul în care producătorul să fie renumit atât la noi în țară cât și de afară, eu prefer cele autohtone sunt foarte bine testate pe apele noastre, și în special în Delta.

Alegerea nălucii poate fi cea mai dificilă etapă, așa că vă dau un sfat simplu, nu vă luați după nimeni mergeți întotdeauna pe mâna dumneavoastră, încredeți-vă în instinctul vostru de pescar. Și în al doilea rând, alegeți-o pe aceea cu care ați avut cele mai multe capturi, aceea este cea mai bună pentru dumneavoastră. Și de fiecare dată când treceți pe la magazine mai luați-vă câte o lingură de aceea bună de care știți numai voi, este foarte utilă treaba asta. Încă un sfat pentru lingură, cea mai prinzătoare lingură este aceea care prinde pe cădere, deci lăsați lingura să cadă spre fundul apei…!

Acum locurile de pescuit ale știucii, sunt nenumărate în Delta, rămâne la alegerea voastră unde vă duceți. Ce sfat vă pot oferi, este să tatonati terenurile de la marginea desisului acvatic, palcuri razlete de stuf, și nu uitați de apa adâncă, vara când este foarte cald acolo veți găsi capturile capitale. Să nu vă fie frică de bălțiile cu multe plante acvatice, încercați și acolo chiar dacă vă demoralizează brădișul care vine până la suprafața apei, încercați cu o lingură mare, de preferat un piscot cu o greutate de până la 9-12 gr., plimbați-l pe la suprafața apei, pleoscăind apa și nu lăsați de loc să cadă pe fund, veți avea surprize mari!

Fotografii pescuit la stiuca:

Zece curiozitați despre știucă

  1. Există șapte specii diferite de știucă în întreaga lume, dar cele mai cunoscute și apreciate sunt știuca comună și știuca americană.
  2. Știucile sunt prădătoare specializate în vânarea peștilor, dar nu ezită să atace și alte prăzi, precum puii de păsări de apă, broaștele sau chiar rozătoare precum șobolanii. Ele sunt adaptate să facă față cu ușurință prăzilor de jumătate din mărimea lor.
  3. Știuca are o preferință pentru vânarea în ambuscadă. De obicei, se așteaptă nemișcată în densitatea vegetației din apele puțin adânci și atacă prada cu o smucitură bruscă.
  4. Știucile adulte pot să-și vâneze cu ușurință rudele mai mici din aceeași specie, în special atunci când este vorba de indivizi mai mici sau mai slabi.
  5. Știuca este un pește care continuă să crească pe toată durata vieții sale și poate atinge o lungime impresionantă de până la 2 metri.
  6. Pentru a crește în greutate, o știucă trebuie să consume între patru și șase kilograme de hrană pentru fiecare kilogram adăugat la greutatea sa.
  7. Dinții de știucă sunt înlocuiți cu alții noi pe măsură ce se pierd sau se uzează pe parcursul întregii lor vieți.
  8. În primul an de viață, stiucile cresc rapid, ajungând la dimensiuni de 60-70 de centimetri, după care ritmul de creștere încetinește, adăugând doar 2-3 centimetri pe an.
  9. Masculii ating maturitatea sexuală cu aproximativ un an mai devreme decât femelele.
  10. Carnea de știucă este considerată o opțiune dietetică, având un conținut redus de grăsime, reprezentând doar câteva procente din conținutul său total.

Galerie fotografii:

Fotografii George Manolache

Retete culinare cu știuca:

Mai puteti citi si articolele:

Articolul știuca a fost actualizat in octombrie 2023

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Cetatea romano-bizantina Dinogetia

Cetatea Dinogetia – Video

0
Cetatea Dinogetia este situată la aproximativ 5 km de comuna Jijila, judetul Tulcea. Aceasta reprezintă o importantă fortificație romană din perioada târzie a Imperiului...

RECOMANDAM

Pensiunea 4 Salcii din Balteni de Sus

Pensiunea 4 Salcii

0