Din start va previn ca acesta reteta a fost preparata pe malul canalului Fortuna 1, Delta Dunarii. Pestele a provenit din capturile zilei si a constat din bibani si stiuci.
In doua cuvinte va spun ca malasolca este considerata mancarea pescarului profesionist, a celui ce-si petrece mult timp in balta si nu prea are timp sa dea pe acasa. Unele voci rautacioase va vor spune ca malasolca este mancarea lenesului. Va las pe voi sa va convingeti daca este adevarat sau nu.
Pentru inceput se prind cativa pesti. Ideal ar fi sa fie numai rapitori (stiuca, biban salau) sau numai pasnici (caras, crap) ca sa fiarba in acelasi timp. Apoi se aduna cateva lemne pentru foc. De apa nu-i nevoie ca avem destula in balta. Sa nu uitam de usturoi (mult usturoi), sare (multa sare), ulei si otet. Pe langa toate acestea cartoful are si el un loc important in aceasta reteta.
Pestele se sparge, se scot maruntaiele si se spala. Reteta originala, cea a lenesului nu prevede ca pestele sa fie curatat de solzi. Acuma ati inteles de ce spun vocile alea rautacioase ca-i mancarea lenesului, da? Reteta mai comerciala prevede ca pestele sa fie deposedat de solzi. Dupa toate aceste operatiuni, pestii mai mult sau mai putin bucatiti (se prefera bucati mari apropiate ca dimensiune) se acopera cu sare. Nu va temeti, carnea isi va lua numai cata sare ii trebuie. Si se lasa la sarat. Timp in care se pun cartofii la fiert in ceaun. Sa tot treaca vreo 20 de minute timp in care nu stati de pomana ci curatati usturoiul, bateti-l, frecati-l cu sare si apoi invartiti-l cu ulei pana iese o maioneza de poveste. Si nu uitati sa stingeti un pic din taria mujdeiului cu otet.
Cand cartofii sunt fierti se adauga in ceaun bucatile de peste un pic scuturate de sare. In 7-10 minute mancarea este gata si se scoate pe “platou”. Cartof fiert + peste fiert + mujdei batut = malasolca. Pofta buna.
Doar peste sarat fiert cu cartofi in coaja si mujdei. Alea cu morcov, ceapa, ou, etc, sunt puse acum ca nu mai este peste sa inmulteasca mancarea. Vara, malasolca merge brici cu o salata de rosii si castraveti. Si obligatoriu, inainte de masa se servește o țuica.
Simplu si bun
Multumim. Reteta este intr-adevar foarte gustoasa. Va rog sa-mi permiteti o precizare. Pestele nu isi ia sare „cat ii trebuie”, ci isi ia sare cat ii dai. Acesta este un mit, care poate strica mancarea facand-o foarte sarata. Nu uitati ca pestele se pastreaza uscat si foarte bine sarat. Apoi ca sa poti sa-l mananci trebuie lasat in apa sa se inmoaie si sa se desareze. Deci pestele isi ia sare cat ii dai nu „cat ii trebuie”. Atentie la cantitatea de sare si cat il lasam cu sarea!
Gabriel, te contrazic un pic. Ai facut vreodata Crap la cuptor in crusta de sare? Practic, se imbraca pestele in mai mult de un kilogram de sare. Se formeaza o crusta de aproximativ 1centimetru, care in final, dupa ce s-a copt, se indeparteaza prin spargere. Si ghici ce: nu e nici prea sarat, nici nesarat.
este cea mai buna malasolca
Am mancat asa ceva in delta. Am incercat si acasa insa nu are gustul „acela”. O fi de la peste, o fi de la apa, o fi de la maiestria bucatarului. Oricum retetele simple sunt cele mai gustoase.