sâmbătă, 5 octombrie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Pescuitul stiucii in vegetatie – bradis

Pescuitul stiucii intr-un lac plin de bradis este pentru multi pescari o adevarata provocare.

pescuit stiuca in vegetatie bradisDesi majoritatea pescarilor de rapitori stiu ca stiuca sta ascunsa in vegetatia submersa, atunci cand vad bradisul care aproape acopera in intregine suprafata apei, se simt oarecum descumpaniti, gata sa renunte.

In Delta Dunarii, bradisul este prezent pe majoritatea lacurilor care tine stiuca.  Chiar si unele canale mai putin circulate sunt pline de plante submerse care pun probleme pescarilor de stiuca. Si cum multi dintre noi nu putem astepta pana da frigul in octombrie-noiembrie pana “cade bradisul” trebuie sa fim pregatiti sa scoatem stiucile din vegetatie.

Deci, ce trebuie sa avem in trusa de naluci ca sa prindem stiuca in vegetatie – bradis?

Desigur ca vom prezenta aici experienta noastra in pescuitul stiucii in Delta Dunarii, de aceea, articolul de fata se vrea a fi pe intelesul tuturor, orice completare fiind de mare ajutor celor care citesc acest articol.

Voblere de suprafata, plutitoare, asa numitele floating. Le folosim in acele ape unde bradisul nu atinge suprafata apei, ramanand un 20 cm de apa curata. In topul acestora intra sliderele de la Salmo. In trusa trebuie sa aveti cel putin 2 slidere de la Salmo, altfel s-ar putea sa ratati partida de pescuit in zonele cu vegetatie abundenta. Desigur ca pe piata sunt enorm de multe modele de voblere floating pentru pescuitul la stiuca, noi ne-am limitat la cele de la Salmo deoarece am avut rezultate foarte bune si nu a fost cazul sa investim in altceva. Cateva recomandari de voblere le gasiti aici.

Spinnerbaitul. Nu facem reclama, insa cele mai prinzatoare sunt in opinia noastra cele de la Bertilure, modelele tip Colorado. Ca naluca folosita in zonele cu agatatura, vegetatie submersa este foarte eficienta. In functie de viteza de recuperare se poate folosi si in ape de 30 cm. Am avut iesiri in Delta Dunarii in care nu am prins stiuci decat la spinnerbait, pescuindu-le si in ape cu 20 cm libere de bradis.

Nalucile top waters sunt acele voblere (poppers sau popere) folosite in straturile superioare ale apei, evolutia lor fiind imediat sub luciul apei, la firul apei, cu iesiri repetate din apa. Le folosim atunci cand gasim  „poteci” prin stratul de bradis, in zonele unde curata este estrem de mica, altfel poperele se vor incarca cu bradis.

Tot in categoria nalucilor care le folosim atunci cand apa este de doua degete si folosirea altor naluci este aproape imposibila intra si broasca, adica naluca tip frog. Dupa ce am testat cateva modele de broaste, ne-am oprit la Rapture Dancer Frog – Tiger Green. Ce este interesant la aceste broaste, faptul ca o poti pescui in zonele cu bradis la suprafata, in zonele cu matasea broastei, in zonele de nuferi, fara sa o agati. Ce nu ne place la acest tip de naluca, este ca ai multe rateuri datorita pozitionarii celor 2 ace, la majoritatea broastelor varfurile lor fiind aduse cumva inspre corpul nalucii. La Rapture Dancer Frog acele sunt pozitionate  aproape paralel asa ca inteapa mai bine.

Linguritele osciantele usoare, cele de 6-9g sunt indicate in zonele cu bradis, dar sa existe un strat de  apa ceva mai consistent si sa nu le lasi sa atinga vegetatia de pe fundul apei.

Plasticele moi echipate cu carlige offset. Trebuie sa adaptati corect carligul offset fata de naluca folosita, pentru pescuitul la stiuca va recomandam sa folositi acele carlige cu curbura cat mai mare astfel evitati rateurile. Ca sa nu agatati totusi montura, ingropati usor farful acului in corpul plasticului. Noi pentru ape mai mari de 1 m folosim carlige offset lestate.

Ca o recapitulare, daca mergeti in Delta Dunarii la pescuit de stiuca in ape cu vegetatie – bradis trebuie sa aveti in trusa:

  • Voblere floating
  • Voblere top waters – poperele
  • Naluci top waters – frog, broaste
  • Spinnerbaituri
  • Lingurite oscilante usoare
  • Plastice moi echipate cu carlige offset

Mai puteti citi si articolele:

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Peisaj din Delta Dunarii

Prima dată în Delta Dunării: recomandări și sfaturi de călătorie

0
Delta Dunării, una dintre cele mai frumoase și sălbatice zone ale Europei, este o destinație de vis pentru iubitorii de natură, pescari, fotografi și...

RECOMANDAM