vineri, 21 martie 2025
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Lingurita preferata a stiucii din Delta Dunarii

Toata lumea o cauta. Nu cred ca exista asa ceva. Sunt prea multi factori de care depinde o partida de stiuca in Delta Dunarii pe natural, astfel incat nimeni nu poate garanta ca oscilanta x sau y prinde 100%. Asa ca spre deceptia voastra va spun de la inceput ca este gresita afirmatia ca lingurita aia „rupe” stiuca, o cumperi si-ti va oferi o viata de pescar minunata si linistita pana la adanci batraneti.

Poate si din acest motiv tipul asta de pescuit este atat de incitant si de atragator, tu ca pescar fiind intr-o permanenta cautare a nalucii ideale. Cel care spune ca nu prea sunt reguli de respectat, sau retete de succes la pescuitul de stiuca pe natural in delta, are un pic de dreptate. Nu de putine ori am ratat cu un model care in ziua precedenta aproape in aceleasi conditii s-a comportat excelent. O mica diferenta a conditiilor meteo, o apa mai tulbure ca ieri, folosirea unei alte lansete cu alte caracteristici au facut ca oscilanta ce ieri era castigatoare, astazi sa fie inutila.

Imi vine in minte chiar acum o intamplare haioasa petrecuta acum cativa ani ce mi-a demonstrat ca pentru Delta Dunarii pe langa faptul ca este necesar sa detii un arsenal diversificat de lingurite, iti mai trebuie sa ai trusa si anumite modele specifice. Insotit de un localnic am plecat la mijloc de octombrie pe lacuri in cautarea stiucii. Ajunsi pe lacul Bogdaproste am scos „lingurita mea campioana” si am inceput in forta partida de pescuit. Exercitiu fizic intens, insa parca ceva nu se lega nereusind sa trezesc interesul stiucilor. La un moment dat, ghidul imi recomanda un anumit model din trusa si in loc sa fac pe atotstiutorul in materie de pescuit il ascult si brusc mi se schimba norocul. Capturi dese, nu prea rasarite insa tot a fost ceva decat „pauza” dinaninte. In speranta unor capturi mai mari am trecut mai departe in lacul Trei Iezere. Aici povestea se schimba, la fel si modelul oscilantei. Foarte interesant cum pe 2 lacuri relativ unite stiucile raspundeau in mod diferit la naluci, in conditii identice. Mai interesant a fost in a doua zi cand iarasi am schimbat modelele, nimic nemaisemanand cu ziua anterioara. Asa ca uneori trebuie sa iei in serios anumite sfaturi chiar daca provin de la persoane pe care tu le consideri inferioare din punct de vedere al experientei de pescar sportiv.

Alteori, trebuie sa tragi cu ochiul la modelele linguritelor vecinilor pescari mai norocosi, invatand de la un amic pescar ca a avea un binoclu in dotare nu-i nimic rusinos. Dar si asta presupune sa ai in desaga destule modele de oscilante astfel incat sa poti acoperi cat de cat mofturile si toanele stiucilor si sa pici pe modelul zilei. Si pe bune ca-i pacat sa bati atata drum pana in Delta Dunarii si sa constati ca jumatate din „table” le-ai lasat acasa din comoditate sau ca ai considerat tu ca nu-s prinzatoare.

De-a lungul partidelor la stiuca desfasurate din Delta Dunarii mi-am creat o baza minima de modele de oscilante fara de care nu plec la pescuit.

  • Piscotul mic de 11g de la Gipo (modelul vechi – cel care are culoarea de „metal coclit”);
  • Atomul nichelat de 19g de la Hakuyo;
  • Irlandeza argintie / aurie de 13g / 16g de la Gipo. Si aici va spun ca am si modelul „combinat”, adica doua irlandeze suprapuse (deasupra argintiu si dedesubt auriu);
  • Dolingerul auriu de 13g / 16g de la Gipo (modelul vechi);
  • Versus argintiu de 10g / 14g de la Berti.
  • Rubex Eira argintata diferite greutati

Acesta este ABC-ul meu in materie de lingurite pentru stiuca in Delta Dunarii. Si cum spunea un pescar batran, daca „binkerul” nu are rosu in coada, aici dai de pomana. In traducere libera, toate linguritele pe care le folosesti in delta sa aiba la ancora montate aripioare rosii.

Mai puteti citi si articolele:

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Complex lacustru Roşu-Puiu

Complexul lacustru Roşu – Puiu

0
Situat în județul Tulcea, pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării, acest complex acvatic este delimitat de:Vest: Canalul Crișan - Caraorman și grindul Caraorman; ...

RECOMANDAM