Cand am fost intrebat ce doresc sa mananc, fara sa stau pe ganduri, instinctiv am spus: stiuca umpluta! Era o pofta culinara mai veche si stiind complexitatea acesteia am avut rar ocazia sa ma delectez cu aceasta mancare. Sa spunem ca am avut pana acuma trei ocazii, in toate cele trei, gustul preparatului a fost diferit.
Dupa ce am mancat cateva felii din minunatul preparat, am rugat-o pe doamna bucatareasa sa-mi dezvaluie reteta dansei.
Se taie stiuca pe langa cap si se scot matele. Se spala si apoi se bate bine cu ciocanelul de snitele ca sa se desprinda carnea mai usor. Se taie sira spinarii langa cap. Se tine de sira spinarii si usor se intoarce pielea pe dos. Se separa carnea de piele cu cutitul si se separa sira spinarii.
Se da carnea cu oase (fara sira spinarii) prin masina de tocat carnea, operatie ce se repeta de minim 3 ori. Tot prin masina de tocat se dau si 2 cepe, 2-3 cartofi, cativa catei de usturioi si cateva fire de patrunjel. In compozitia tocata se adauga 2-3 oua, sare dupa gust, un praf de piper, cimbru (eventual condimente pentru carne) si o ceapa tocata marunt si calita in care s-a pus si 2 lingurite de pesmet.
Compozitia se framanta cu mana, punand cate putin ulei si apa, astfel incat sa devina pastoasa (lipicioasa) aidoma unei paste de mici.
Apoi se umple stiuca cu amestecul framantat, dupa ce s-a intors pielea pe fata si la final se coase. Se pune stiuca umpluta intr-o tava potrivita si un pic mai inalta decat stiuca.Se adauga ulei, apa, suc de rosii, sare, piper, cimbru, foi de dafin cat sa cuprinda 2/3 din peste. Se coace la cuptor aproximativ 1 ora, timp in care se verifica daca a scazut sosul, completandu-se cu apa. Sosul trebuie sa fie destul de consistent atunci cand este gata. Din cand in cand cu o lingura se pune sos peste stiuca data la cuptor. Dupa preferinte se poate face o garnitura de cartofi fierti in sosul in care s-a preparat stiuca la cuptor. Cand se serveste stiuca umpluta se presara cu patrunjel.
© Info-delta.ro. Toate drepturile rezervate
‘@Groparu: sa-ti fie de bine! Excelenta ideea cu chiftelele facute din surplusul de umplutura ramasa.
Am uitat sa spun la descrierea retetei ca stiuca avea cam 1,5kg. Acum trebuie sa fac si eu reteta asta ca m-a inebunit tot neamul de cand le-am spus de ea.
O singura data am mancat stiuca umpluta, la o pensiune in Crisan. Prezentarea a fost diferita, stiuca fiind pe un platou, inconjurata de cartofi natur si flori din lamai. A fost extraordinara! Cum reteta era un „secret” al bucatariei acelei pensiuni, ma bucura faptul ca am posibilitatea acum sa-mi testez talentele de bucatareasa.
Felicitari pentru aceasta reteta detaliata.